V naselju z manj kot 200 prebivalci dvakrat državni prvaki v balinanju

Zmago Gomzi
18.07.2021 04:40
Balinarji Agrochema Hrast Kobjeglava Tupelče, iz naselja z manj kot 200 prebivalci pri Komnu, kjer sploh nimajo ustrezne dvorane za balinanje, so v polfinalni in finalni tekmi državnega prvenstva z vrhunsko igro premagali oba tekmeca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa Agrochema Hrast Kobjeglava Tupelče, državni prvak za leto 2021. Od leve, stojijo: Valter Švara, Jan Guštin, Mario Golob, Gregor Sever, Marko Švara, Gorazd Ferfolja; čepijo: Jure Fabjan, Branko Urdih, Erik Petrič, Rajko Kavčič, Erik Čeh, Jaka Štremfel, Žan Kocina. 
Luka Zavodnik/bzs

Slovenski balinarji in balinarke so na največjih tekmovanjih doslej osvojili kar 223 kolajn, s čimer je ta šport med najuspešnejšimi pri nas. V Sloveniji je 2500 registriranih balinarjev in balinark, več kot 10.000 prebivalcev se z balinanjem ukvarja rekreativno, kar kaže na razširjenost te športno-rekreativne panoge, ki je primerna za ljudi vseh starosti.

Slovenija premore množico klubov, ki tekmujejo pod okriljem Balinarske zveze Slovenije, najboljši v moški in ženski ligi pa zastopajo Slovenijo v ligi prvakov in prvakinj. Najbolj je balinanje razširjeno na Primorskem, saj ima domala vsako naselje balinarsko igrišče za tekmovanje in rekreacijo. Tudi vaška skupnost Kobjeglava Tupelče, ki zajema naselji z enakima imenoma v občini Komen, ni izjema, je pa izjema v tem, da pri nas ni naselja z manj kot 200 prebivalci, ki bi osvojilo naslov državnega prvaka, kar je uspelo moški članski ekipa kluba Agrochem Hrast Kobjeglava Tupelče.

Člani superlige od leta 2004

Balinarski klub Hrast Kobjeglava Tupelče je bil ustanovljen decembra leta 1972, organizirano pa je kot balinarska sekcija deloval od leta 1969, ko je bila v Tupelčah zgrajena prva balinarska steza, leta 1973 pa še druga. Mejnik razvoja balinarskega športa v tem delu Slovenije je povezan z izgradnjo dvostezne balinarske dvorane v Kobjeglavi leta 1982. Članska ekipa pod nazivom Hrast je najprej tekmovala v slovenski ligi, od leta 1986 dalje v takratni medrepubliški ligi, po osamosvojitvi Slovenije v drugi in prvi slovenski ligi, leta 2004 pa je prvič zaigrala v superligi, v kateri tekmuje neprekinjeno še sedaj.

"Po letu 2004 smo se ustalili v superligi, v kateri igrajo najboljše slovenske ekipe. V minulih letih smo v klubu vzgojili kopico odličnih igralcev, tudi reprezentantov, ki so na evropskih in svetovnih prvenstvih osvajali kolajne. Prvi naslov državnega prvaka smo osvojili leta 2013, za ekipo so igrali predvsem v klubu vzgojeni igralci ali iz bližnje okolice. V letih 2014, 2015 in 2017 smo bili slovenski podprvaki," del balinarske zgodovine v tem delu Krasa razkrije vodja moške in ženske ekipe v BK Agrochem Hrast Kobjeglava Tupelče in še vedno aktivni balinar Valter Švara.

Erik Čeh je eden najbolj nadarjenih slovenskih balinarjev. 
Luka Zavodnik/bzs

"Leta 2013 smo igrali v evropskem pokalu, žreb nam je namenil tekmo v gosteh z evropskim gigantom v tem športu, francoskim klubom Saint Vulbas in smo izpadli, nato smo še štirikrat igrali v evropskem pokalu, 2015. smo se uvrstili na sklepni turnir štirih najboljših in osvojili tretje mesto, kar je največji mednarodni dosežek kluba. Na vse dosežke smo zelo ponosni, tudi zaradi tega, ker v Kobjeglavi nimamo ustrezne dvorane za igranje v superligi, pred leti smo 'domače' tekme igrali v Sežani, sedaj jih igramo v Novi Gorici, kjer tudi treniramo. Kljub temu z optimizmom zremo v prihodnost," doda Švara.

Dva naslova državnega prvaka

Leta 2013 so Kobjeglavci osvojili prvi naslov državnega prvaka, v polfinalu so izločili serijske državne prvake, ekipo Lokateksa Trata, v finalu pa so se udarili z Luko Koper; prva finalna tekma v Sežani se je končala s 13:9 za Hrast, z enakim rezultatom tudi povratna v Kopru, ker pa so Kobjeglavci imeli v skupnem seštevku posameznih iger boljši izkupiček, so osvojili naslov prvaka.

Na drugega so morali čakati vse do letošnje sezone. Prvi del državnega prvenstva so končali s samimi zmagami, svojo moč pa pokazali na sklepnem turnirju v Postojni, ko so z vrhunsko igro v polfinalu s 14:4 premagali Velenje Premogovnik in z enakim rezultatom v finalu Marjetico Koper. Finalni obračun je bil prava poslastica. Kobjeglavci so igrali sijajno, povedli z 8:4 in tudi nadaljevanje tekme je potekalo po njihovih notah. Ko so si priigrali odločilno prednost, so med člani in navijači Agrochema Hrasta začeli pokati zamaški penine.

"Občutki so enkratni. Po osmih letih garanja nam je končno uspelo. Zaradi koronavirusnih omejitev smo morali kar nekajkrat prekiniti trenažni proces. Na koncu so do veljave prišli kakovostni treningi skozi celotno sezono," je povedal Švara. "Imamo zelo kakovostno igralsko zasedbo, najmlajši balinar ima šele 17 let, s 56 leti sem v ekipi najstarejši. Večina fantov je Kraševcev, iz Kobjeglave in od drugod s tega konca Slovenije. Med njimi je kar enajst nekdanjih in sedanjih reprezentantov, ki so osvajali kolajne na največjih tekmovanjih, vsi so bili tudi državni prvaki v različnih starostnih kategorijah in različnih disciplinah. Gregor Sever je osvojil dva naslova svetovnega prvaka do 23 let, enega v hitrostnem zbijanju in enega v dvojicah z Gregorjem Moličnikom, osvojil je tudi več naslovov državnega prvaka. Rajko Kavčič je leta 1989 kot reprezentant nekdanje Jugoslavije do 23 let osvojil bron na evropskem prvenstvu in leta 1994 kot članski slovenski reprezentant in kapetan ekipe na evropskem članskem prvenstvu v Zagrebu srebrno kolajno, Marko Švara in Jaka Štremfel sta bila mladinska svetovna prvaka, Erik Čeh svetovni prvak do 23 let in še bi lahko našteval," je Valter Švara nanizal nekaj najpomembnejših dosežkov. Žal pa mu je, da kot državni prvaki letos niso imeli možnosti nastopiti v ligi prvakov. "Balinarska zveza Slovenije je glede na koronavirus odločila, da bo v evropski ligi, ki je lani ni bilo, igral lanski prvak Skala Sežana, nam pa obljubila, da bomo v njej igrali prihodnjo sezono. Imamo ekipo, ki se lahko kosa z najboljšimi na stari celini. Upam, da bo ostala v enaki zasedbi, čeprav se za naše najboljše igralce zanimajo italijanski in hrvaški klubi."

Prijateljstvo med igralci

Rajko Kavčič, eden najstarejših v ekipi Agrochema, je doma v Komnu. Za Agrochem igra neprekinjeno dvajset let, bil je v ekipi, ki je bila 2013. prvič prvakinja Slovenije. "Premočno smo osvojili letošnji naslov, žal iz že znanih razlogov nismo igrali v ligi prvakov. Če bi igrali s sedanjo igralsko zasedbo, bi zagotovo bili trd oreh tudi najboljšim evropskim klubom. V klubu se dobro počutim, predsednik kluba in Valter Švara imata največ zaslug, da je klub stabilen, da imamo odličen igralski kader. Sem eden najizkušenejših v ekipi, v klubu se dobro počutim in še naprej bom igral zanj. Upam, da bo tudi v prihodnji sezoni igralska zasedba enaka," razloži Kavčič.

Ljubljančan Gregor Sever je z ljubljanskim BK Polje osvojil tri naslove ekipnega državnega prvaka, nato dvanajst let igral v Italiji in s klubom Pontese osvojil dva zaporedna naslova lige prvakov. "Pred dvema letoma sem prestopil k Agrochemu, saj je klub imel zelo obetavno zasedbo. Kako kakovostni smo, smo dokazali v letošnjem prvenstvu, ki smo ga osvojili brez poraza. Valter Švara je preudaren vodja ekipe, Gorazd Ferfolja pa odličen kapetan. V klubu se dobro počutim, igralce preveva prijateljstvo in zelo sem vesel, da igram za Agrochem. Upam, da bom zanj igral tudi v prihodnji sezoni, saj želimo ubraniti naslov državnega prvaka in v ligi prvakov poseči po vidni uvrstitvi," je pojasnil Sever, dolga leta reprezentant tudi v petanki, balinanju podobni igri; s soigralcem Gregorjem Oprešnikom sta edina, ki sta osvojila evropski kolajni v obeh športih.

Tudi ženska ekipa uspešna

Ženska ekipa Agrochema Hrast Kobjeglava, ki jo vodi Valter Švara, je v zaradi pandemije predčasno končani sezoni v državnem prvenstvu osvojila naslov podprvakinj. "Večina igralk je iz Kobjeglave in okolice, ekipa kakovostno raste, kot novinka v prvi slovenski ligi je presenetila. Izpostavil pa bi reprezentantki, Tanjo Marc in Ivo Guštin, še zlasti 15-letno Guštinovo, ki je izjemno nadarjena balinarka," razloži Švara.

Ženska ekipa Agrochema Hrast Kobjeglava Tupelče. Stojijo, od leve: Milojka Furlan, Erika Rojc, Janja Sosič, Tanja Marc, Darja Bandelj, Valter Švara; čepijo: Eva Žerjal, Iva Guštin, Majda Furlan, Ivanka Grmek. 
Ana Rojc

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta