Uravnotežena prehrana - zidak našega življenja

NR
28.10.2018 05:00

Brez hrane bi pomrli, vendar jo je treba kombinirati tako, da vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, vitamine in minerale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Česa preveč in česa premalo?

Vsi vemo, da človeško telo ne more preživeti brez hrane. Z uravnoteženo prehrano telo dobi potrebno gorivo in hranila za opravljanje določenih telesnih nalog. A telo potrebuje tudi minerale, kot so kalcij, natrij, kalij in jod, da lahko proizvaja hormone, krepi kosti in uravnava srčni utrip. Ključna sestavina prehrane je voda. Brez nje telo ne more izločati toksinov, transportirati hranil v celice in opravljati drugih vitalnih telesnih procesov. Pojdimo po vrsti.

Beljakovine

Beljakovine v prehrani lahko izvirajo iz mesa, oreškov, stročnic in nekaterih polnozrnatih žitaric. Telo potrebuje beljakovine za gradnjo in obnovo mišic, kože in kosti. V prebavnem sistemu se beljakovine razgradijo na aminokisline, iz katerih so sestavljene. Telo lahko proizvede večino aminokislin, ki jih potrebuje, v prehrano pa je treba vključiti osem esencialnih aminokislin. Če vsak dan zaužijete od 50 do 65 gramov beljakovin iz različnih virov, boste v telo vnesli vse potrebne esencialne aminokisline.

Ogljikovi hidrati

Med prebavo se ogljikovi hidrati spremenijo v glukozo, telo pa jih uporabi kot gorivo za različne procese v telesu. Sadje, zelenjava in mlečni izdelki vsebujejo preproste ogljikove hidrate ali sladkorje. Polnozrnati izdelki, škrobnate žitarice in stročnice pa kompleksne ogljikove hidrate, ki vsebujejo vlaknine. Te pomagajo pri presnovi in znižujejo slabi holesterol.

Maščobe

Maščobe ne izboljšujejo le okusa hrane, ampak dajejo energijo, pomagajo pri absorpciji vitaminov in pri rasti ter razvoju. Zdrave maščobe, kot jih najdemo v ribah, oreščkih, semenih in olivnem olju, pomagajo uravnavati stopnjo holesterola, medtem ko so nasičene maščobe in trans maščobe nezdrave, še zlasti, če jih uživamo prepogosto. Nasičene maščobe so svinjska mast, maslo in slanina. Trans maščobe so zelo pogoste v rastlinski masti, margarini, piškotih, krekerjih in v vseh vrstah hrane, za pripravo katere se uporabljajo delno hidrogenirana olja. Pretirano uživanje slabih maščob povzroči dvig slabega holesterola v krvi, kar lahko vodi v srčno-žilne bolezni.

Vitamini

Naše telo potrebuje 13 vrst vitaminov, da bi lahko vzdrževalo določene telesne procese, kot so prebava, rast in delovanje živčnega sistema. Zaradi pomanjkanja vitaminov se lahko pojavijo zdravstvene težave. Če ni dovolj vitamina D, lahko na primer zbolite za rahitisom, ki oslabi kosti. Uravnotežena prehrana bi zato morala vsebovati vse glavne skupine živil, s katerimi v telo vnesemo vse potrebne vitamine, vključno z vitamini A, C, D, E, K in osem vrst vitamina B. Če vam iz kateregakoli razloga v prehrani primanjkuje določenih vitaminov, jih lahko nadomestite z dodatki k prehrani, vendar se pred tem posvetujte z zdravnikom. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta