Uporaba pametnega telefona: ta nenehni občutek, da nekaj pomembnega zamujamo

NR
08.12.2019 05:00

Kako se soočiti s stresom zaradi uporabe pametnega telefona? Še na stranišču buljimo vanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V prejšnjem desetletju so bili pametni telefoni statusni simbol, zdaj pa so nepogrešljiv del našega vsakdana. Posvečamo jim zelo veliko časa, povprečno celo okrog štiri ure dnevno. Vedno več je raziskav, ki dokazujejo, da pametni telefoni vplivajo na kvaliteto našega spanja, produktivnost, psihično zdravje in povzročajo motnjo nadzora impulzov. Celo če telefona nimamo na dosegu roke, vpliva na naše kognitivne zmožnosti, tako da se te zmanjšajo. A kot so pred kratkim opozorili, poroča The Conversation, bi nas moralo skrbeti dejstvo, da pametni telefoni skrajšujejo življenje, saj nam kronično dvigujejo nivo kortizola, enega glavnih hormonov stresa.

Hormon stresa

Kortizol je kortikosteroidni hormon, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze. Spada med tako imenovane stresne hormone, saj se v telesu izloča ob stresnih situacijah. Njegova funkcija je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter imunosupresija - utišanje imunskega odziva na vnetje. To nam koristi, kadar imamo opravka z nenadno fizično nevarnostjo, ob kateri je treba hitro reagirati. Kadar pa smo pod nenehnim čustvenim stresom (na primer vsakodnevno pregledovanje službenih elektronskih sporočil), lahko kronično povišan nivo kortizola povzroči mnogo zdravstvenih težav, vključno s sladkorno boleznijo, debelostjo, visokim krvnim tlakom in depresijo. Povečajo se tudi dolgoročna tveganja za bolezni, srčni infarkt, kap in psihične bolezni, kar vse lahko vodi v prezgodnjo smrt.
Ker veliko ljudi prizna, da so, odkar imajo pametni telefon, bolj v stresu kot prej, ko ga niso imeli, so začeli raziskovalci določati njegovo vlogo v našem življenju in kako vpliva na naš nivo kortizola čez ves dan. Študija, ki so jo opravili nedavno, je pokazala, da je pogosta uporaba pametnega telefona povezana z večjim tveganjem, da se v telesu aktivira kortizol. Zjutraj naravno poraste kortizol približno 30 minut po prebuditvi, saj nam pomaga, da se pripravimo na dan, ki je pred nami. Če pa je nivo kortizola zjutraj previsok ali prenizek, je povezan s slabim psihičnim ali fizičnim zdravjem.

Da slučajno česa ne zamudimo ...
Michaela Rehle

Nekaj nasvetov

Soočanje s stresom, ki ga povzročajo pametni telefoni, pa ni tako enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled. Prenehanje uporabe, kar pogosto asociira na nomofobijo (strah pred mobilno nedosegljivostjo), prav tako poveča stres in s tem nivo kortizola.
Digitalna detoksikacija, ki jo mnogi primerjajo z najljubšim hobijem ali sadno očiščevalno dieto, ni najboljša izbira. Raje se odločimo za digitalno nutricionistiko, torej bolj zdrav odnos do pametnega telefona, pri čemer pa moramo biti bolj previdni in odločni, katere vsebine bomo konzumirali digitalno. Tako lahko imamo kar največje koristi in si povzročimo najmanj tovrstnega stresa.

Utišajte vsa zvočna opozorila

Za bolj zdravo uporabo pametnega telefona uporabljajte aplikacije, kot so Screen Time, Android's ActionDash ali The Moment, da boste sami imeli jasen pregled, koliko časa na dan uporabljate telefon in kateri programi vam vzamejo največ časa.

Policijska ura

V svoji hiši ali stanovanju določite območja, kjer ne smete uporabljati telefona ali računalnika, na primer v kuhinji ali spalnici. Pristop "daleč od oči, daleč od srca" vam bo pomagal zmanjšati stres. Določite si "policijsko uro", da boste bolje spali, in ne imejte pametnega telefona blizu postelje. Namesto da zjutraj takoj pograbite telefon in preverjate vse "zamujeno", raje začnite dan z meditacijo, nekaj vajami za telo, dovolj časa pa si vzemite tudi za zajtrk.
Bodite pozorni in radovedni, kolikokrat na dan samo zaradi dolgčasa pogledate na telefon. Namesto da bombardirate svoje možgane z informacijami, izkoristite to priložnost in si spraznite glavo s kratkimi dihalnimi vajami.
Zanimiva je tudi vaja za pozornost, pri kateri ste izzvani, da držite svoj mobilni telefon med meditiranjem in vzpostavljate z njim odnos - tako lahko imate telefon za preverjanje, kaj se dogaja z vami, namesto da bi pregledovali elektronsko pošto ali družbena omrežja. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta