Antropolog Dan Podjed: Na svet moramo nehati gledati skozi telefon

Gregor Grosman Gregor Grosman
16.04.2019 06:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Antropolog dr. Dan Podjed je na drugi regijski strokovni konferenci Centra Šteker, ki deluje pod okriljem društva Indijanez, na temo zasvojenost in raba digitalnih tehnologij med mladimi, spregovoril o odvisnosti od sebe v času selfijev. Da bi še bolj nazorno prikazal, o čem bo tekla beseda, je najprej naredil selfie, saj se sicer dogodek ni zgodil, je šaljivo pripomnil. 
Podjed je govoril o fasciniranosti z lastno podobo in obsedenosti s sabo, ki je povezana s tehnologijami, ter skušal ugotoviti, zakaj se v sodobnem svetu vse več opazujemo in razkazujemo. 
Do leta 2013, sodeč po pogostosti pojavljanja, pojem sebek praktično ni obstajal, tako prikazuje Google Trends, za tem pa je sledila eksplozija in danes so selfiji del našega vsakdana, ugotavlja Podjed.

Razširjenost pojma selfie (sebek)
Google Trends
Tolga Bozoglu/EPA
Dr. Dan Podjed
Gregor Grosman

Na spletu nič ne izgine.

Podjed ugotavlja, da "zaradi obsedenosti s sabo, z lastno podobo in zaradi tehnoloških zombijev, ki jih vse bolj pogosto vidim na cesti, prihaja do vse več nesreč. Selfije delamo na neprimernih krajih in trenutkih. Tako je letno več kot 50 smrtnih primerov in stotine poškodb, saj delajo ljudje selfije na pečinah, pa pred prihajajočim vlakom ..." Razlaga še, da se utapljamo v pogledih in meni, da nam bo kmalu vse to prišlo v glavo. "Opažam, da smo že doživeli trenutek, ko se odklapljamo od tehnologije. Ljudje hodijo v kampe za detoksikacijo, si privoščijo denimo 14 dnevni odklop. Na svemlt moramo nehati gledati skozi telefon, in spet drug drugemu zreti v oči." Ne pozabi pa opozoriti še na eno dejstvo. Vse, kar naložimo na svetovni splet, tudi če omejimo prikaz na najkrajši možni čas, nikoli ne izgine z interneta.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta