Dan brez telefona: V družini znanega slovenskega menedžerja romajo mobilniki v posebno škatlo

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.11.2019 10:11

Prvi mož telekomunikacijskih operaterjev A1 Slovenija in VIP Mobil Srbija nam je povedal, da vsak vikend pri njih romajo telefoni v posebno škatlo na mizi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Mesec november je mesec preprečevanja različnih oblik zasvojenosti, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poziva vse Slovence, ki uporabljajo mobilne telefone, da se v ponedeljek, 25. novembra, za en dan ali vsaj za nekaj ur odpovedo uporabi telefona. Statistični podatki za leto 2017 kažejo, da je bilo v starosti med 16 in 75 let kar 73 odstotkov prebivalcev, ki uporabljajo mobilnik. Pri NIJZ svetujejo, naj čas brez telefona preživimo s pogovorom z drugimi, se udeležimo skupnih aktivnosti, športa, sprehodov ali pa čas enostavno porabimo za druge reči, ki jih radi počnemo. 

Sašo Bizjak

Vse več časa pred zasloni

Ljudje preživimo vse več časa pred različnimi zasloni, ugotavljajo strokovnjaki, zelo pogosto imajo v mislih mobilni telefon, pri tem pa ta odžira čas za druženje z drugimi osebami in za rekreacijo. Uporaba mobilnih telefonov je razširjena med vsemi starostnimi skupinami ne glede na spol in večina si ne zna več predstavljati življenja brez telefona, ugotavljajo pri NIJZ.

Več kot 90 odstotkov ljudi mobilnik uporablja za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm.
Andrej Petelinšek

Nomofobija vse pogostejša

Opozarjajo na raziskave, v katerih je bilo dokazano, da nekateri ljudje doživijo panični napad, ko ugotovijo, da so izgubili ali pozabili telefon. Pojav se imenuje nomofobija, pri NIJZ zato svetujejo, da je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi ter tako preprečiti, da bi do tega prišlo. Vsekakor pa, preden telefon za določen čas pospravite, o tem obvestite svoje družinske člane in prijatelje.

Dejan Turk
Robert Balen
Dr. Dan Podjed
Gregor Grosman

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta