Turistični vodniki: "Ni pošteno, da pomagajo samo ponudnikom prenočitev"

Miroslav Bertoncelj
31.01.2021 04:45
Civilna iniciativa turističnih vodnikov Slovenije, ki jo vodi Tina Hrast, predlaga inovativne rešitve. Za zdaj zanje državna birokracija nima dovolj posluha.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdaj bodo ulice polne turistov? Foto: Osebni arhiv Tine Hrast
Osebni arhiv Tine Hrast

Minilo je leto dni, odkar je večina turističnih vodnikov prejela svoj zadnji in mnogi edini lanski honorar, pa še ta za adventne in novoletne izlete iz predhodnega leta 2019. Nekateri v letu 2020 zaradi pandemije niso dobili niti centa. Pred dnevi izvedena interna anketa med turističnimi vodniki je pokazala 90-odstoten upad vodenj v letu 2020 v primerjavi z 2019. PKP-ji velike večine niso rešili.

"Namestitveni" boni, ki si naziva "turistični" ne zaslužijo, so le vrh ledene gore njihovih razočaranj nad vladnimi ukrepi. Zato so sedaj premnogi med (ne)registriranimi brezposelnimi Slovenci in ena izmed socialno najbolj ogroženih poklicnih skupin. In prihodnost ni rožnata. Če se bomo predolgo ukvarjali s precepljenostjo, bo splavala po vodi še letošnja izletniška sezona. Kdo bo vzdržal naslednjih 15 mesecev brez dohodkov do aprila 2022? V tej izredni situaciji je nastala Civilna iniciativa turističnih vodnikov Slovenije (CITVS), ki predlaga inovativne rešitve. Za zdaj zanje državna birokracija nima dovolj posluha, ker se še ne zaveda, da je koronavirus ustvaril novo, drugačno realnost.

"Skrajni čas, da se država loti reševanja turizma s posebnim zakonom." Foto: osebni arhiv Tine Hrast
Osebni arhiv Tine Hrast

Želimo delati

"Ko sem lansko pomlad videla, da je zadeva z novim virusom resna in da nas čaka še vsaj eno leto brez pravega turizma, sem se povezala z vodniškimi kolegi, v katere verjamem in zaupam v njihove sposobnosti ter izkušnje, in skupaj smo se odločili, da ustanovimo CITVS. Jasno nam je bilo, da bo državnim organom lažje komunicirati z nami, če bomo povezani. Ves čas aktivno pošiljamo naše predloge vsem pristojnim ministrstvom, Turistično-gostinski zbornici Slovenije (TGZS), Obrtni zbornici Slovenije (OZS), Slovenski turistični organizaciji (STO). Imeli smo nekaj sestankov, med drugim z državnim sekretarjem ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Simonom Zajcem in s STO. Veseli smo, da smo pri določenih našli sogovornike," razlaga pobudnica ustanovitve CITVS. Tina Hrast je našla poslovno poslanstvo v turizmu, vendar ga sedaj ogroža korona:

Tina Hrast je našla poslovno poslanstvo v turizmu, vendar ga zdaj ogroža korona. Foto: osebni arhiv Tine Hrast
Osebni arhiv Tine Hrast

"Že kot študentka politologije sem opravila izpit na TGZS in leta 2005 pridobila licenco za turističnega vodnika, kasneje pa nadgradila znanje z lokalno licenco za Ljubljano. Oba z možem sva zadnjih 15 let, kolikor traja najina kariera, primarno odvisna od turističnega vodenja. Ko se nama je rodil sin in ko smo imeli obdobje neprespanih noči, sva se odločila, da stopiva poslovno stopničko višje in ustvariva turistično podjetje, ki bo tujcem ponujalo Slovenijo v kombinaciji z okoliškimi državami. Veliko truda, tudi finančni vložek, tako za spletno stran kot digitalni marketing, predvsem pa ljubezen do organizacije in izvedbe potovanj, naju je pripeljalo do uspešnega zagona najine agencije, specializirane za privatna potovanja. Novi virus je naše poslovanje ustavil, vendar oba verjameva, da je to zgolj začasno. V času, ko naših strank ni, se midva intenzivno pripravljava na vrnitev gostov. Ob majhnem otroku se mi zdi, da se moj delovni dan nikoli ne konča. Pogosto je že čez polnoč, ko ugasnem računalnik. Finančna pomoč države je vsekakor dobrodošla in hvaležna sva zanjo. Vendar se zavedava, da je to zgolj premostitvena rešitev. Želiva delati, ustvarjati, biti podjetna in uspešna."

Vodenje šolskih skupin po domačem kraju

Čeprav je med pobožnimi željami enaka finančna pomoč, kot so jo prejeli verski uslužbenci (kritje socialnih prispevkov in univerzalni temeljni dohodek), ima CITVS še druge predloge, ki bi lahko v tej krizi zaposlili turistične vodnike. Šolnikom ponuja turistično vodene izlete za učence osnovnih in srednjih šol. Toda tej pobudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) za zdaj ni naklonjeno, ker naj bi sodelovanje turističnih vodnikov ogrozilo avtonomijo šol pri izvedbi njihovih ekskurzij. Pri tem pozabljajo, da so po stari turistični zakonodaji licencirani vodniki že vodili šolske skupine in jih v tujini še vedno lahko vodijo samo oni, saj imajo za to ustrezna dovoljenja POD-e (Prijave občasnega dela). Zato CITVS še naprej vztrajno nagovarja MIZŠ s predlogom po vzoru javnih del.

Anketa med turističnimi vodniki je pokazala 90-odstoten upad vodenj v letu 2020. Foto: Miroslav Bertoncelj
Miroslav Bertoncelj

"Večina šol je že do sedaj najemala zunanje izvajalce pri večini aktivnosti, tudi turistične vodnike. Nemalo profesorjev je tudi samih licenciranih vodnikov, vendar kljub temu najemajo turistične vodnike, saj se na ta način ponudi višja dodana vrednost in zagotovi boljša storitev. Pomemben dejavnik pa je tudi praktičnost, saj profesor lažje skrbi za varnost šolarjev, če ne počne več stvari hkrati. Večina vodnikov že sodeluje s šolami na omenjeni način," pove Tina Hrast. Zagotavlja, da se vodniki ne bodo vmešali v učni proces, bi pa zagotovo razbremenili učitelje:

"Zato smo ponudili vodenje šolskih skupin najprej po domačem kraju. Ob upoštevanju smernic NIJZ smo ponudbo dopolnili z uporabo avdio tehničnih pripomočkov na vodenih ogledih, ki omogočajo popolnoma varno uporabniško izkušnjo pri storitvi turističnega vodenja šolarjev. Razred razdelimo na več manjših skupin. Ker je profesorjev premalo, da bi lahko prevzeli na primer štiri skupinice, formirane iz enega razreda, je tukaj dobrodošla dodatna pomoč turističnih vodnikov. Če bodo smernice NIJZ takšne, da se lahko združuje največ deset ljudi na prostem, to v praksi pomeni devet šolarjev in en turistični vodnik. Takšnih manjših skupin je lahko več hkrati, saj se vodniki lahko organiziramo in hkrati po enaki trasi, vendar s časovnim zamikom, popeljemo šolarje na ogled. Možno je tudi brez časovnega zamika v obratni smeri. Tehnične pripomočke imamo na voljo v obliki slušalk, ki se jih pred uporabo razkuži in povsem varno ponudi uporabniku. Imamo tudi možnost poslušanja vodnika prek osebnega pametnega telefona vsakega uporabnika. Z uporabo tehnologije lahko vzdržujemo varno fizično razdaljo. Povrhu vsega se storitev opravlja na terenu, torej na zunanjih površinah, na svežem zraku. NIJZ in zdravstvena stroka svetujeta aktivnosti na svežem zraku, kar je še posebej pomembno ponuditi šolarjem, ki so sedaj večino časa za ekrani in v zaprtih prostorih. Tudi mnogi strokovnjaki opozarjajo, da se mladi ne gibajo dovolj."

Kdaj bodo turistični vodniki spet vodili turiste? Foto: Miroslav Bertoncelj
Miroslav Bertoncelj

Raje so izbrali študente

CITVS je tudi prehitela vlado s predlogom, da bi namesto študentov turistični vodniki sodelovali pri spremljevalnem programu v času slovenskega predsedovanja EU. Slovenska vlada ga je očitno spregledala, kajti ob začetku božično-novoletnih praznikov se je pojavil razpis za delo preko študentske napotnice za oficirje za zvezo v obdobju njenega predsedovanja EU. Ob tem, da se je za tako resno nalogo zaključil dokaj hitro, že 10. januarja, je naslednje vprašanje, komu je bil bolj pisan na kožo. Študentom diplomantom, ki morajo resda imeti eno leto delovnih izkušenj, a bodo to vendarle njihovi pionirski koraki na diplomatskem in turističnem parketu (prednost bodo imeli poznavalci turizma)? Ali pa turističnim vodnikom z večletnimi izkušnjami, ki se nenehno ukvarjajo z organizacijo in morajo biti zlasti vešči logistike? Tistim, ki poleg jezikov tujcev obvladajo njihovo kulturo, mentaliteto, običaje, kulinariko; poznajo njihove navade in razvade in so že obiskali Evropski parlament in kopico ustanov EU v Bruslju, Luxsembourgu ali Strasbourgu, ker so tja odpeljali dijake, volivce naših evropskih poslancev ali druge običajne državljane ter morda celo poznajo kraje, od koder bodo diplomatski gostje prispeli v Slovenijo … In, ki še najbolje poznajo Slovenijo in njene lepote.

Za turistične vodnike je največ posluha med korono imel STO, ki je lani pripravil javni poziv za ponudnike storitev turističnega vodenja. V bližnji prihodnosti obljubljajo naslednjega, z večjim finančnim skladom, vendar šele, ko se sprostijo zdravstveni ukrepi. Tudi zanj je CITVS pripravil nekaj predlogov, ki jih bodo poskusili upoštevali. Razpis naj bi trajal daljše obdobje, da bo lažje dosežen učinek iz naslova oglaševanja na socialnih omrežjih. Prvi razpis je, razen redkih izjem, dokazal, da so izvajalci finančna sredstva počrpali v zelo kratkem času, tako da se vest o vodenjih ni primerno razširila. Predlagali so tudi povečanje denarnega fonda, vendar se to za zdaj ne predvideva. Pri prvem razpisu so zelo pogrešali pomoč STO pri promociji turističnih vodenj.

Lepote Slovenije najbolje poznajo turistični delavci. Foto: Miroslav Bertoncelj
Miroslav Bertoncelj

"Podobno kot pri kampanji Visit ... bi bilo dobro oglaševati tudi naše storitve in konkretne programe ter hkrati ozaveščati javnost o dodani vrednosti turističnih vodnikov in našega dela. Billboard plakati, socialna omrežja, TV-oddaje o turizmu in podobno," svetuje Hrastova. "Nujno moramo izpostaviti, da je prvi razpis omogočil kandidirati turističnim vodnikom z lokalno licenco z zgolj 10 delovnih dni v letu 2019. Zato smo sprva dobili vtis, da se ob takem pogoju ne rešuje vodnikov, ki so od te dejavnosti primarno odvisni in sedaj tudi življenjsko ogroženi. Za turistične vodnike z nacionalno licenco pa je bilo potrebno imeti najmanj 80 delovnih dni. Na zadnjem sestanku s STO smo se zavzeli za izenačitev pogoja števila delovnih dni ne glede na licenco."

Turizem niso zgolj prenočitve

Bodo pa vsa finančna sredstva javnega poziva povsem odvisna od realizacije, kar pomeni, da brez turistov, noben turistični vodnik ne bo dobil denarja. To tudi ni enostranska podpora, saj morajo obvezno izbrane turistične destinacije in ponudbo promovirati na vodenjih in na socialnih omrežjih. Zato bi STO lahko postal vir zaslužka tudi v drugih akcijah promocije Slovenije. Na podlagi svojih izkušenj s terena z gosti so turistični vodniki najbolj verodostojni ambasadorji zelene, butične, trajnostne, aktivne Slovenije. S svojimi medijskimi prispevki so sposobni obogatiti propagandno aktivnost STO.

Sodobna tehnologija omogoča varno fizično razdaljo. Foto: Miroslav Bertoncelj
Miroslav Bertoncelj

"Menimo, da je skrajni čas, da se država loti reševanja turizma s posebnim zakonom. Ne pozabimo, da je 13 odstotkov BDP-ja ravno iz naslova turizma," pove Tina Hrast. Vendar ne tako, kot je naredila s turističnimi boni: "Vsak ve, da turizem niso zgolj prenočitve, in tudi ni pošteno, da se posebej pomaga samo ponudnikom prenočitev, vsem drugim turističnim ponudnikom, ki smo ravno tako prispevali v državno malho, pa država zdaj obrača hrbet. V CITVS se intenzivno povezujemo z drugimi organizacijami in se vsekakor zavzemamo za intervencijski zakon za turizem. Podprli smo turistične avtobusne prevoznike, bolj konkretno pa se želimo povezati s turističnimi agencijami (prek Zveze turističnih agencij Slovenije) in drugimi turističnimi izvajalci, kajti tako bi bili vsi močnejši in bi lažje zlobirali svoje zahteve."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.