Trump: "Malo je takih, ki bi si tako zelo zaslužili smrtno kazen kot prav Džohar Carnajev"

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
09.08.2020 06:30

Smrtna kazen ali dosmrtni zapor? Džohar Carnajev, ki je kriv za smrt treh ljudi na bostonskem maratonu leta 2013, bo moral znova na sodišče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Džohar Carnajev ostaja za rešetkami.
Reuters

Zvezno prizivno sodišče v ameriškem New Yorku je pred dnevi razveljavilo smrtno kazen za napadalca na bostonskem maratonu Džoharja Carnajeva ter odredilo novo sojenje. Sodišče je odločitev argumentiralo s tem, da sta bila dva od dvanajstih članov porote, ki ga je leta 2015 obsodila na smrt, pristranska, torej sovražno nastrojena zoper obtoženega. Carnajev, v Čečeniji rojeni Američan, ostaja za zapahi v mestu Florence v ameriški zvezni državi Kolorado. Sodišče pa je ob svoji odločitvi javnosti pojasnilo tudi, da je edino vprašanje, na katero bo odgovorilo sojenje, ali bo za zapahi umrl naravne smrti ali ga bodo usmrtili.
Džohar Carnajev in njegov starejši brat Tamerlan sta 15. aprila 2013 ob ciljni črti na maratonu v Bostnu razstrelila dve bombi. Umrli so trije ljudje, ranjenih pa je bilo več kot 260. Napad sta brata utemeljila kot kazen za postopke ameriške vlade z muslimani po svetu. Tamerlan je po napadu umrl v spopadu s policijo, Džoharja pa so ujeli ranjenega skritega v čolnu na dvorišču hiše v predmestju Bostona. Družina se je iz Čečenije v ZDA preselila leta 2002, državljanstvo pa je Džohar dobil le leto dni pred dogodkom v Bostonu.

Tožilstvo je terjalo smrtno kazen v prvem sojenju in uspelo, a je zdaj odločitev razveljavljena.
Reuters

Mesec dni trajajoče sojenje

Takrat 19-letni Džohar je v prvem nastopu na sodišču zavrnil krivdo za večino od 30 točk obtožnice. Sojenje se je sicer začelo marca 2015, torej skoraj dve leti po dogodku. Obtožen je bil ne le, da je z bratom nastavil in aktiviral doma izdelani bombi iz loncev na pritisk na cilju bostonskega maratona, ampak tudi uporabe orožja za množično uničenje in štirih umorov. Poleg treh žrtev na cilju maratona sta brata Carnajev 18. aprila med begom ubila tudi policista. Zgodaj zjutraj naslednjega dne sta se zapletla v strelski obračun s policisti v predmestju Watertown, med katerim je bil Tamerlan ubit, Džohar pa je pobegnil. Skril se je v čoln na dvorišču hiše v Watertownu, kjer so ga našli isto popoldne. Zaradi strelne rane v vratu nekaj časa ni mogel govoriti, kasneje pa je med drugim priznal, da ju je z bratom navdihnila filozofija islamskih skrajnežev, napad pa sta - skupaj z izdelavo bomb - pripravila sama. Carnajevu je od samega začetka grozila smrtna kazen. Zvezna država Massachusetts sicer ne pozna smrtne kazni, zato je država prepustila pobudo zveznim oblastem. Če bi bil Carnajev krivdo priznal, bi to pomenilo, da bi s tožilstvom lahko dosegel dogovor o nižji kazni od smrtne. Ker se je izrekel za nedolžnega, je dogovor odpadel. Priznal je napad na maratonu, a vztrajal, da ga je v to prisilil brat.

Po eksplozijah je na maratonu leta 2013 zavladal kaos.
Reuters

​Trump terja smrtno kazen

Sedem članic in pet članov porote je nato odločilo - Carnajev si zasluži smrtno kazen. Carnajev se je, šele tik preden je slišal, da si zasluži usmrtitev z injekcijo, opravičil žrtvam, njihovim svojcem in preživelim. "Kriv sem, žal mi je za življenja, ki sem jih vzel," je dejal.

Trije križi za vsako od žrtev so v dneh po tragediji stali na kraju eksplozije.
Reuters

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta