(TEMNA PLAT) Svoje starše je umoril pred skoraj pol stoletja

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
19.11.2023 05:30

Trupli ustreljenih Helen in Maynarda Fine so našli 20. maja 1977. Pred dnevi so policisti aretirali danes 80-letnega Michaela Keitha Fina, njunega sina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je ob preiskavi zločina objavila tudi sliko žrtev.  
Policija Maryville

Policija okrožja Maryville v ameriški zvezni državi Tennessee je razrešila najstarejšega od njihovih nerešenih primerov. Pred dnevi so aretirali danes 80-letnega Michaela Keitha Fina, zoper njega pa je bila že vložena obtožnica zaradi dveh umorov. Žrtvi sta njegova starša, Helen in Maynard Fine, ki sta bila umorjena pred skoraj pol desetletja.

Bil je 20. maj 1977, ko je serviser telefonov naletel na truplo takrat 54-letne Helen v avtu pred domom zakoncev Fine v Maryvillu. Ta je o najdbi mrtve ženske obvestil policiste, ti pa so ob preiskavi hiše našli še truplo takrat 67-letnega Maynarda. Oba sta bila večkrat ustreljena. Trupli sta bili v že razpadajočem stanju, kar je pomenilo, da sta žrtvi umrli že nekaj dni pred najdbo.

Serviser telefonov je prišel k hiši zato, ker je nekdo javil napako na telefonu v hiši zakoncev Fine. Pri preiskavi primera so policisti ugotovili, da je bil zakonski par nazadnje viden živ 6. maja 1977, ko sta bila na večerji pri prijateljih. Natu jo ni več videl nihče.

Michael Fine se je pri 80-ih znašel za zapahi.

Orožje našli leto po zločinu

Policija je pri preiskavi zločina med tistimi, ki so jih kot morebitne domnevne morilce vzeli pod drobnogled, že tedaj vodila tudi 34-letnega Michaela Fina, sina obeh umorjenih, toda trdnih dokazov, da bi kogarkoli v tej zadevo tudi uradno obtožili, preiskovalcem ni uspelo zbrati. Četudi so zbrali vrsto dokazov in se pogovorili z ogromnim številom prič. A oprijemljivih dokazov tedaj niso imeli. Zato je bila preiskava umora začasno postavljena na stranski tir. Ta začasno se je sicer razvlekel na nekaj desetletij in zločin je tako postal uradno najstarejši primer, ki ga policija v Maryvillu ni preiskala. Pritisk družinskih članov obeh umorjenih pa je v letu 2021 dosegel, da je policija primer znova odprla in sodobnejša tehnologija je pripomogla do napredka v preiskavi. Preiskovalci so lahko povezali Michaela Fina z morilskim orožjem, ki so ga našli po anonimni informaciji kakšno leto po zločinu na lokalnem odlagališču odpadkov, in s sledovi na vhodnih vratih doma zakoncev Fine.

Načelnik policije v Maryvillu Tony Crisp je na nedavni tiskovni konferenci ob aretaciji dejal: "Kot se pogosto zgodi v nerešenih primerih, kot je bil ta, tako grozljiva in nerazrešena zadeva ni nikoli zares pozabljena, zlasti med družinskimi člani in detektivi, ki so tako trdo delali, da bi odgovorne privedli pred sodišče. Zato je, ko se zločin le razišče, epilog toliko bolj pomemben," je dejal. Razkril je, da so policisti lahko uporabili forenzične podatke, pridobljene s sodobno tehnologijo, da so osumljenca povezali z umori. "Veliki poroti so bili predstavljeni dokazi, vključno s forenzičnimi, ki so Michaela Keitha Fina povezali z vhodnimi vrati v hišo," je dejal načelnik Crisp. "Našli so dodatne dokaze, ki so Michaela Keitha Fina povezali z morilskim orožjem, ki je bilo uporabljeno."

Čaka na izročitev

Michael Fine je bil aretiran v Birminghamu v ameriški zvezni državi Alabama, priprli so ga v okrožnem zaporu Jefferson, dokler ne bo izročen državi Tennessee.

Motiva za zločin policisti javno niso izdali, morebiti ga vse do zaslišanja sedaj 80-letnega osumljenca niti ne bodo imeli. Preiskava primera se nadaljuje, saj policisti iščejo tudi žensko, ki je bila leta 1977 najstnica in je živela s poročenim parom v mesecih, preden sta bila umorjena. "Ženske nam ni uspelo ne identificirati ne locirati, verjamemo pa, da ima informacije, ki bi lahko bile pomembni dokazi v povezavi z umorom," je na tiskovni konferenci dejal tožilec okrožja Blount Ryan Desmond. Dodal je, da ženske, ki je bila morda takrat še srednješolka, ne bodo obravnavali kot osumljenke. Očitno pa bi lahko kaj razkrila o odnosih med sinom in staršema v času, preden se je zločin zgodil.

Crisp je novinarjem povedal, da se je pogovarjal s sorodniki žrtev, ki so izrazili hvaležnost, da se je preiskava le zaključila, in se organom pregona zahvalili za njihov trud.

Pogrešani mati in hči Carter
Ameriški urad za pogrešane osebe

Prijet še en 80-letnik

Policisti v Maryvillu so tako lahko zaprli enega od nerešenih primerov in to le nekaj tednov po tem, ko so tudi njihovi kolegi v ameriški zvezni državi Zahodna Virginia prijeli 80-letnega Larryja Webba. Ta naj bi bil vpleten v izginotje desetletne deklice pred več kot dvema desetletjema. Zdaj je obtožen umora Natashe Carter, ki je skupaj z materjo Susane Carter izginila avgusta 2000. Susane Carter se je tedaj ločila in z možem sta se glede skrbništva nad hčerko spustila v pravo vojno. Žena je nekdanjemu možu napovedala, da hčerke ne bo videl nikoli več. Mati in hči naj bi bili, pravi FBI, živeli v hiši Larryja Webba, novega intimnega prijatelja Suzane Carter, ko sta izginili. Policisti naj bi zbrali v hiši tudi po preteku več kot dveh desetletij dovolj dokazov, da so prepričani, da je bila tam umorjena deklica, četudi njenega trupla niso našli. Medtem se preiskava izginotja Suzane Carter nadaljuje, četudi je policija prepričana, da je mrtva tudi ona. Webb je med enim od zaslišanj izjavil, da ima demenco in da se ne spomni, kaj se je zgodilo z materjo in hčerko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta