(TEMNA PLAT) Za pravico ni prepozno: Za umor je bil obsojen 27 let po zločinu

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
19.03.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paul Flores je sodbo poslušal brez besed. 
Profimedia

Po več kot dve desetletji in pol dolgi preiskavi so v ZDA vendarle tudi sodno razvozlali zgodbo o skrivnostnem izginotju kalifornijske študentke Kristin Denis Smart in njenega morilca Paula Floresa 10. marca letos obsodili na kazen dosmrtnega zapora z možnostjo pogojne izpustitve po 25 letih prestane kazni.

Kristin Smart je bila rojena v mestu Augsburgu na Bavarskem. Njena starša sta bila učitelja otrokom ameriških vojakov v Nemčiji. Imela je brata in sestro. Ko je bila še deklica, se je družina preselila v ZDA. Leto pred smrtjo je končala srednjo šoli Lincoln v Stocktonu. Pred izginotjem je delala kot reševalka in svetovalka v kampu Mokuleia na Havajih.

Po končani srednji šoli se je vpisala na kalifornijsko politehniško univerzo v San Luis Obispu. Usodnega večera, bilo je 25. maja 1996, je odšla na rojstnodnevno zabavo, a v hiši bratovščine, kjer se je praznovalo, ni poznala nikogar. Na zabavo je odšla sama, saj se je prijateljica, s katero se je družila tistega večera, odločila, da gre hitro domov, zato sta se še pred zabavo ločili.

Bilo je okoli dveh zjutraj, ko se je Kristin sesedla na travniku bližnjega parka. Študenta Cheryl Anderson in Tim Davis sta prav tedaj zapustila zabavo in naletela na nemočno dekle. Pomagala sta ji vstati in se ponudila, da jo pospremita v njeno sobo. Pridružil se jim je še en študent, Paul Flores, in ponudil pomoč. Davis je bil prvi, ki je zapustil skupino. Živel je namreč zunaj kampusa in čakala ga je še dolga pot domov. Flores je nato tudi Cheryl Anderson rekel, da zmore Kristin​ Smart pospremiti sam, zato se je tudi ona poslovila in odšla.

Dolga leta brez sledi

Ko se je ugotovilo, da je Kristin pogrešana, so med prvimi zaslišali Floresa. Preiskovalcem je dejal, da sta s Kristin skupaj prišla do njegovega študentskega doma, kjer se je ona že počutila bolje, zato ji je dovolil, da je naprej odšla sama. Od takrat mlade ženske ni videl več nihče. V času izginotja pri sebi ni imela ne denarja ne kreditnih kartic.

Kristin Smart je izginila leta 1996. 
Profimedia

Policija, ki je delovala znotraj kampusa, je sprva menila, da je Kristin odšla na nenapovedane počitnice, kot je bilo to med študenti za podaljšan vikend v času spominskega dne običajno, zato je niso obravnavali kot pogrešane. Prijavo o tem, da je izginila, so podali šele čez teden dni, v tem času pa se je na policijo že obrnila družina mlade študentke.

Četudi je od izginotja minilo več dni, se je po prijavi pričelo množično iskanje dekleta, a končalo se je neuspešno. Policija je tako kmalu začela sumiti, da je pogrešana Kristin postala žrtev zločina.

Med letoma 1996 in 2007 je policija po informacijah, ki jih je prejela, večkrat organizirala iskanje – tako trupla kot morebitnih dokazov, da je bil storjen zločin. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bil v tem času najemnik v nekdanji hiši matere Paula Floresa našel uhan, ki bi glede na opis lahko pripadal Kristin Smart, a ga policija ni označila kot dokaz in se je nato izgubil. Policija je s psi, izurjenimi za iskanje trupel, preiskala tudi posest, ki je bila v lasti družine Flores, a zaman. Skoraj dve desetletji niso imeli nobenih uporabnih sledi.

Ob sodnem epilogu so počastili spomin na izginulo študentko. 
Profimedia

Naposled so 6. septembra 2016 policisti šerifovega urada v okrožju San Luis Obispo sporočili, da preiskujejo novo sled. S pomočjo psov in ob asistenci preiskovalcev iz vrst FBI so štiri dni prečesavali območje kampusa politehniške univerze. Tretji dan akcije so v bližini študentskega doma, kjer je stanovala pogrešana, našli predmete, ki naj bi jim bili v pomoč pri ugotavljanju, kaj se je zgodilo. Kaj so bili ti dokazi, tedaj niso želeli pojasniti, tiskovni predstavnik šerifovega urada pa je dejal, da "se predmeti analizirajo, da bi ugotovili, ali so povezani s primerom, kar lahko traja dneve, tedne ali mesece". Štiri leta kasneje preiskava omenjenih dokazov še zmeraj ni dala rezultatov.

Šest let po umoru uradno razglašena za mrtvo

Kristin Smart je bila uradno razglašena za mrtvo 25. maja 2002, na šesto obletnico njenega izginotja. Leta 2005 sta njena starša, Denise in Stan Smart, vložila civilno tožbo proti Paulu Floresu. Družino Smart je, brezplačno, zastopal James R. Murphy, a izgubil. Sodišče je tožbo zavrnilo zaradi pomanjkanja dokazov, Flores pa se je v postopku skliceval na peti amandma (po katerem mu ni treba odgovoriti na vprašanje, če bi z odgovorom lahko obremenil sebe ali koga od svojih bližnjih). Leta 2007 je družina Flores vložila tožbo proti družini Smart zaradi duševnih bolečin, ki naj bi jim jih bili povzročili, a tožba ni dočakala sodbe.

Šerifov urad okrožja San Luis Obispo je v vseh teh letih primer redno pregledoval, porabil je na tisoče ur in dolarjev. FBI je imel primer Smart označen kot visoko prednosten, za informacije, ki bi pripeljale do razrešitve primera, pa je bilo na voljo 75 tisoč dolarjev nagrade.

Preiskovalci so imeli Paula Floresa ves čas na očeh kot enega glavnih osumljencev. A šele februarja 2020 so ga pridržali, sicer le za nekaj ur, medtem ko so opravili hišne preiskave v San Luis Obispu in na njegovem domu v Los Angelesu, pod drobnogled pa so vzeli tudi tovornjaka, ki sta bila v lasti družine Flores. Aprila 2020 je Los Angeles Times poročal, da je bila na domu Paula Floresa v San Pedru v Kaliforniji opravljena preiskava. Poročali so, da so bili med iskanjem uspešno najdeni številni "zanimivi predmeti". Med njimi naj bi bili tudi tako imenovana droga za posilstvo in doma posneti videoposnetki, ki prikazujejo Floresa pri mučenju in posiljevanju mladih žensk.

Preiskovalci so marca 2021 prečesali posestvo Floresovih. 
Profimedia

Enajstega februarja 2021 je losangeleška policija aretirala Paula Floresa zaradi suma, da doma poseduje nedovoljeno orožje, kar je kaznivo dejanje; 15. marca 2021 je bil izdan nalog za preiskavo doma njegovega očeta, Rubena Floresa, pri kateri so znova uporabili pse in radarje. Bilo je 20. aprila leta 2021, ko je pred medije stopil predstavnik tožilstva in dejal, da verjamejo, da je bilo Kristinino truplo zakopano pod teraso doma Rubena Floresa, vendar je bilo potem izkopano in preneseno drugam. Do tega sklepanja naj bi jih bile pripeljali ugotovitve radarja, s katerim so preskenirali tla, in psi, ki so zaznali vonj trupla.

Trinajstega aprila 2021 je šerifov oddelek okrožja San Luis Obispo v zvezi s primerom Smart pridržal Paula in Rubena Floresa. Paul Flores je bil obtožen umora, Ruben Flores pa pomoči pri tem. Preiskovalci so sklepali, da je Paul Flores poskušal posiliti Kristin Smart, nakar jo je umoril. Očitki o poskusu posilstva so sicer medtem že zastarali, a umor, storjen med posilstvom ali poskusom posilstva, je tožilstvo označilo kot kvalificirano obliko umora. Septembra 2021 je sodnik odločil, da je dovolj dokazov o krivdi, da se zadeva nadaljuje s sojenjem.

Več kot 1500 vabil porotnikom

Začetek sojenja je bil načrtovan za 25. april 2022, a je bil preložen, saj je bil predlog obrambe za prenos sojenja drugam odobren 30. marca 2022. Primer je bil prestavljen v okrožje Monterey, kjer ga je obravnavala sodnica Jennifer O'Keefe. Prebivalcem okrožja je bilo poslanih več kot 1500 vabil v poroto. Izbor žirije se je začel 13. junija, uvodne besede pa 18. julija.

Osemnajstega oktobra 2022 so porotniki spoznali Paula Floresa za krivega umora prve stopnje, očeta Rubena Floresa, ki so mu grozila tri leta zapora za pomoč pri skrivanju dokazov, pa so oprostili. Paulu Floresu je sodišče pred dnevi izreklo kazen dosmrtne ječe. Šele po četrt stoletja za rešetkami lahko zaprosi za pogojni izpust.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?