Tadž Mahal: Ljubezen, vpisana v žive kamne

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
07.06.2020 04:50

Marmorna grobnica, ki jo je dal v 17. stoletju zgraditi mogulski šah Džahan za svojo najljubšo ženo, velja za dragulj islamske arhitekture.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljši primer mogulske arhitekture, ki je mešanica perzijske, otomanske, indijske in islamske
Mitja Sagaj

Silovito neurje, ki je nedavno divjalo na severu Indije in zahtevalo več deset življenj, je poškodovalo tudi znameniti mavzolej Tadž Mahal blizu mesta Agra. Eden glavnih arheologov inštituta za arheološke raziskave v Indiji Vasant Kumar Swarnkar je povedal, da je poškodovana ograja iz peščenjaka, ki je bila še del originalne strukture mavzoleja. Neurje je poškodovalo tudi del ograje iz marmorja, ki je bila dodana kasneje, lažni strop v delu, kjer se običajno zbirajo turisti, in del glavnega vhoda. Mavzolej je bil sicer v času neurja prazen, saj je tako kot vse druge indijske turistične znamenitosti zaradi epidemije koronavirusa že od sredine marca zaprt.

Reuters

Šah bdel nad gradnjo

Leto kasneje se je res začela gradnja Tadž Mahala. Šah je za mavzolej izbral idilično lokacijo ob reki Jamuni, v neposredni bližini mesta Agre, ki je takrat veljalo za velik trgovski center, v njem je živelo kar 700 tisoč ljudi, med njimi veliko umetnikov, učenjakov in duhovnikov. Gradnja podnožja in grobnice je trajala skoraj dvanajst let, mavzolej je bil dokončan leta 1643. Ostanek kompleksa, ki ga sestavljajo še minareti, džamija, Velika vrata in vrtovi, so gradili še deset let. Ker so gradili po etapah, se v virih pojavljajo različni datumi dokončanja gradnje.

Prostorček za fotografiranje, tudi za princa Williama in vojvodinjo Kate
Epa
Skozi smog se ga včasih komaj vidi.
Epa

Solza na licu časa

Celoten kompleks Tadž Mahal obsega pet delov, njegova osrednja zgradba je grobnica. Velika bela struktura iz marmorja sestoji iz simetrične zgradbe z obokanimi vrati in kupolo ter minaretom na vsakem vogalu. Zgradba ima štiri nadstropja. V glavnem prostoru sta kenotafa, simbolna grobova Mumtaz Mahal in šaha Džahana, dejanski grobovi so etažo nižje.

Kontrasti Indije: Tadž Mahal stoji ob eni najbolj onesnaženih rek.
Reuters

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta