Ta sladki sadež poželenja: Jagode so končno tu, prepustimo se kulinarični domišljiji

Zora Štok Zora Štok
31.05.2020 04:40

Ta mali, sladki sadež poželenja, lahko mirne duše rečemo za jagode. So znanilke prihajajočega poletja, slastne, osvežujoče, dišeče, tako zelo okusne in se kar topijo v ustih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jagode in sir za lahkoten prigrizek
Profimedia

Ne veljajo sicer za afrodiziak, a so prave zapeljivke; gre torej za zelo erotičen sadež. Sploh v kombinaciji s čokolado. Ali pa s smetano. In za povrh so ti mali rdeči sadeži polni koristnih snovi, za katere jim je naše telo lahko samo hvaležno. So polni mineralov, predvsem železa, mangana, kalcija in fosforja, imajo nizko energijsko vrednost, veliko antioksidantov ter vitamina C, folne kisline in karotina ter še veliko drugih koristnih sestavin. Ni torej razloga, da bi se odrekali tem pomladnim rdečim zapeljivkam. Tudi če hujšamo, nam bodo samo v pomoč pri topljenju maščob, dodajajo prehranski poznavalci.

In čokolada

Jagode so odlična sladica že same po sebi, brez kakršnihkoli dodatkov. Z malo sladkorja so še slajše, s stepeno sladko smetano pa že prava poslastica. Tako zelo cenjena, da je že od leta 1884 to tako rekoč uradna sladica najprestižnejšega teniškega turnirja v Wimbledonu. V dveh tednih, kolikor turnir traja, obiskovalci pojedo 28 ton jagod in sedem tisoč litrov stepene sladke smetane.

Za dober poletni aperitiv so jagode v šampanjcu prava izbira.
Profimedia

Lahko jim dodamo sir

V slanih jedeh jagode bolj poredko srečamo. A nič zato, njihov okus je že sam po sebi dovolj izrazit, da ga je škoda "povoziti" s slanostjo, grenkobo ali kislino, pa tudi toplotne obdelave ne prenesejo najbolje, saj izgubijo veliko arome in okusa. Morda so izjeme nekatere hladne predjedi ali solate. Priljubljena kombinacija so jagode in šparglji, za dodatno popestritev poskrbi kak svetel sir ne preveč izrazitega okusa, mocarela na primer. Krhki, hrustljavi šparglji, ki jim s kuhanjem na pari ohranimo lepo zeleno barvo, se bodo lepo skladali s sočnimi jagodami, od začimb ni treba drugega kot nekaj kapljic kvalitetnega balzamičnega kisa, ki bo dopolnil tudi nevtralen okus mocarele. ​Tudi v kombinaciji z na tanko narezanim ementalcem ali drugim trdim sirom se bodo jagode lepo obnesle in s svojo rdečo barvo prispevale h kontrastu na krožniku.
Jagode lahko kombiniramo tudi z nežnimi listi mlade špinače pa z mlado rukolo, od začimb se jim lepo prilegajo bazilika, meta in poper, za bolj pogumne velja omeniti, da jih lahko kombiniramo tudi z dimljenim lososom in pršutom.

Tudi v juhi

Ker sezona jagod sega tudi v vroče poletne dni, si namesto hladne zelenjavne juhe omislimo jagodno. Izberemo zelo zrele in sočne sadeže, jih spasiramo, kašo premešamo s sokom ene limone in mineralno vodo, lahko dodamo še kak listič mete in kocko ledu in poletna osvežitev je nared.

Sezona špargljev še traja, jagode pa so že sladke in slastne. Skupaj v solati z malo balzamičnega kisa za ljubitelje nevsakdanjih kombinacij.
Profimedia

Za zajtrk in na torto

Če se vrnemo k bolj zdravim načinom uporabe jagod, si omislimo dober zajtrk. Na koščke narezane jagode dodamo kosmičem in jogurtu; pripravimo si lahko tudi napitek z jogurtom, mlekom, jagodami in vaniljevim sladkorjem. Če dodamo še pol banane, imamo v kozarcu že pravi zajtrk. ​Iz jagod lahko pripravimo sokove in marmelado ali žele, prava poslastica pa so razne jagodne kreme. Če tudi poleti ne moremo brez sladkega, si omislimo kakšno ne preveč izdatno torto (recept za znamenito Pavlovo je v dodatku teksta) ali kremo. Kremo lahko pripravimo s skuto, ki ji dodamo malo sladkorja, žličko limoninega soka, jagodni jogurt in ustrezno količino jagod. Del jagod zmiksamo v kašo, del narežemo na manjše koščke. Želatino razpustimo v jogurtu in vmešamo v skuto, dodamo jagode in deciliter stepene sladke smetane. Kremo lahko nadevamo v kozarce izmenično z nalomljenimi piškoti in čokolado ali kakšnim sadjem kontrastne barve (koščki ananasa, kivi) ali pa jo uporabimo kot nadev za torto.

Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta