Jagode naznanjajo prihod poletja in so simbol zapeljevanja

Zora Štok Zora Štok
16.06.2019 05:19

Na slovitem teniškem turnirju v Wimbledonu postrežejo 28 ton jagod, ki jih prelijejo z več kot sedem tisoč litri smetane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jagode, potopljene v mehurčke
Profimedia

Majhne in slastne, sočne in aromatične, dišeči sadeži srčaste oblike. Jagode. Naznanjajo prihod poletja, sonca. So tudi simbol zapeljevanja, saj zaradi svojega okusa in oblike vzbujajo željo po nečem lepem. Zato so tudi simbol Venere, rimske boginje lepote in ljubezni, jagode veljajo za erotičen sadež, v kombinaciji s čokolado pa se jim itak ni mogoče upreti. V 13. stoletju so na primer verjeli, da so jagode afrodiziak, zato so jih na skrivaj dajali v juho mladoporočencema.

Božanske so tudi slane

In zdaj so tu. Ali na domačem vrtu ali pa jih kupimo na tržnici oziroma v supermarketu. Ker se je začela sezona tega sočnega, slastnega sadja iz skupine jagodičevja, lahko vidimo vso razliko v okusu in aromi v primerjavi z jagodami, ki jih kupujemo v drugih letnih časih in ki so vzgojene v pokritih rastlinjakih. Zato si jih privoščimo. Ali samo s sladkorjem, s stepeno sladko smetano, v pecivih in tortah, sadnih solatah in bovlah, s piškoti in kakšno kremo kot sladico v kozarcu, naredimo lahko sladoled ali hladno poletno juho, jih dodajamo sadnim napitkom, za zajtrk pridamo različnim kosmičem, za svečano priložnost pa jih potopimo v kozarec penine. A tudi v kakšni slani jedi se bo jagoda dobro znašla. Solata iz mocarele, rukole in jagod, začinjena le z malo kvalitetnega balzamičnega kisa in zelenim poprom, bo z opečenim kruhom lahkoten popoldanski ali večerni obrok, lepo pa se jagoda sklada tudi s šparglji. Za privržence domače ozimnice pomenijo jagode odlično sestavino za domačo marmelado, za ljubitelje panna cotte pa bo tej sladici iz kuhane smetane jagodni preliv dal še dodatno razsežnost in užitek za brbončice.
Ne glede na vse možne kombinacije z jagodami v ospredju ostajata dve: jagode s smetano in jagode s čokolado. Na kakršen koli način. Ali jih namakamo v segreto tekočo čokolado kot fondi, ali jih v temno ali belo čokolado kar oblečemo in primerno okrasimo, ali jih dodamo kot nadev različnim sladicam, iz njih naredimo kremo za nadev za peciva in torte, ali z njimi kaj čokoladnega zgolj okrasimo. V vsakem primeru je kombinacija dobitna.

Rdeče zapeljivke v čokoladni obleki
Profimedia

Hladilnika ne marajo preveč

Ne le da so jagode slastne, za povrh so tudi izjemno zdrave. Imajo nizko energetsko vrednost, pa veliko antioksidantov. Bogate so z vitaminom C, vsebujejo veliko fitokemikalij, kot so tanin in flavonoli, pa beta karotena, folne kisline, železa, mangana, kalcija in fosforja, bogate so tudi z vlakninami. Zaradi vsega tega varujejo organizem pred srčno-žilnimi boleznimi, vzdržujejo stabilno koncentracijo sladkorja v krvi, znižujejo holesterol in zmanjšujejo vnetne procese, prispevajo k ohranjanju spomina, pospešujejo čiščenje prebavnega trakta in blažijo giht. Včasih se pri otrocih pojavi alergija v obliki koprivnice, običajno takrat, ko otrok naenkrat poje večjo količino jagod. V tem primeru poskusimo otroku dajati jagode postopoma, v manjših količinah in v kombinaciji z drugim sadjem. Če se izpuščaji ne pojavijo več, ne gre za alergijo, če pa se znova pojavijo, je treba obiskati zdravnika.
Za jagode je značilno, da svežine ne ohranijo dolgo. V hladilniku jih potem, ko jih naberemo ali kupimo, hranimo največ dva dni, saj se hitro začnejo mehčati in kvariti. Operemo jih vedno tik pred uporabo, nikdar, preden jih shranimo v hladilnik. Za zamrzovanje niso najbolj primerne, ker vsebujejo veliko vode, ki jo med tajanjem izpustijo, sadež pa tudi nekoliko spremeni barvo in na ugriz jagoda ni več sočna tako kot sveža. Zamrznjene jagode zato uporabimo za pripravo kakšnega preliva ali jih dodajamo kremam za nadeve peciv.

Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta