Ko zorijo jagode in šparglji: lahko jih jemo po mili volji in pri tem celo izgubljamo kilograme

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
24.05.2020 04:55

Gojeni šparglji so še, domače jagode že. Pomoč pri hujšanju in čiščenju organizma utegne v pokarantenskih časih priti še kako prav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V trgovskih centrih je praviloma ceneje, a skoraj gotovo ne tako sveže kot pri stojnicah neposrednih pridelovalcev.
Andrej Petelinšek
Isti dan obrane jagode in šparglji domačih pridelovalcev so morda malce dražji, a vredni svojega denarja.
Andrej Petelinšek

V časih zaukazane samoosamitve zaradi koronavirusne epidemije so se marsikomu precej spremenile nakupovalne, prehranske in življenjske navade. Kdor se večino časa zadržuje doma in čaka boljše čase, ko se bo spet lahko vrnil k ustaljeni praksi, se vsaj malce poleni, torej porabi manj energije tako za delo kot za rekreacijo. Nekateri iščejo uteho v večjih količinah hrane (in pijače ter kar je še podobnih razvad).

Redkeje je več

Nekaj k temu doprinese tudi drugačen način nabave vsakdanjih dobrin. Mnogi so v času najostrejših omejitev gibanja in druženja dnevne nakupe za sprotno rabo zamenjali s tedenskimi ali še redkejšimi. To pa avtomatsko pomeni manjši delež svežih živil s kratkim rokom uporabnosti in namesto tega več trajnejših, ki pa so marsikdaj bolj redilna (a v večjih pakiranjih tudi bolj ekonomična). Pri takih nakupih večina za vsak primer raje naloži preveč kot premalo. In ker se hrane - še posebno v negotovih kriznih časih - ne spodobi metati stran, se pač poje več, kot bi bilo dobro, modro in zdravo.

V trgovskih centrih je praviloma ceneje, a skoraj gotovo ne tako sveže kot pri stojnicah neposrednih pridelovalcev.
Andrej Petelinšek

Več lažjega

To pa najlažje storimo tako, da povečamo vnos energetsko redkih živil - in posledično zmanjšamo količino kaloričnih bomb. Prav zdaj je sezona jagod in špargljev, s katerimi se lahko bašemo po mili volji in pri tem celo izgubljamo kilograme, pa še organizem pomagajo očistiti in menda izboljšujejo spolno življenje.
Ljudsko verovanje pogosto pripisuje živilom zdravilnost in lastnosti afrodiziakov predvsem zaradi njihovega videza. Jagode z množico semen naj bi simbolizirale plodnost, šparglji pa spominjajo na moški spolni ud v erekciji. Pa saj je splošno znano, da tudi placebo lahko učinkuje. A obilica vitaminov, mineralov, antioksidantov, flavonoidov in drugih blagodejnih snovi v obeh živilih tudi sicer pozitivno vpliva na splošno zdravje, počutje, s tem pa tudi na veselje do življenja in spolnosti. Še toliko bolj, ker imata tudi diuretične lastnosti, ki jih že zaradi fizične bližine sečnih izvodil pogosto povezujejo z boljšo prekrvavitvijo in s tem funkcionalnostjo spolnih organov - podobno velja na primer še za zeleno, luštrek ...

Ali so beli ali zeleni, je odvisno od načina gojenja.
Jože Gabor

Izplakovanje telesa

S sečem se iz telesa izločijo presnovni odpadki, viški soli in elektrolitov ter druge odvečne in škodljive snovi. Svojčas so verjeli, da je značilno oster vonj urina po zaužitju špargljev jasen dokaz izločanja nakopičenih strupov. Danes vemo, da ga povzroča asparagin, ki izvira iz špargljev samih. A prav ta (skupaj z obilico kalija in še česa) učinkovito spodbuja odvajanje vode iz telesa. Seveda se to pozna tudi na tehtnici - a tako hujšanje je le navidezno.

V krajih s tradicijo gojenja, kot je Rošnja, v normalnih sezonah pripravijo festivale špargljev.
Igor Napast
Jagode gojijo tudi na posestvu mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede.
Sašo Bizjak

Domače je boljše

Je pa tako pri jagodah kot pri špargljih svežina še bolj pomembna kot pri večini drugega sadja in zelenjave. Jagode zelo hitro izgubijo del vitaminov in aromatike, šparglji pa kmalu po obiranju začnejo leseneti od dna proti vršičku. V supermarketih so praviloma cenejši, čeprav z njimi služi cela veriga - od pridelovalca (ta in predvsem njegovi delavci še najmanj) do končnega prodajalca. A višjo ceno neposredno pri preverjenih lokalnih kmetih več kot odtehtajo kakovost, svežina, slasten okus in precej manj odpadka.

Zdenko Trstenjak, član Radioamaterskega kluba Maribor Center, oktobra 1961. 
Jože Gal

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta