Srečno bivolje leto! Astrologi pravijo, da 2021. ne bo leto katastrof

Bojan Tomažič
14.02.2021 04:40
Kitajskemu novemu letu, ki se je začelo v petek, 12. februarja, bo vladal kovinski bivol.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Zupanc z družbo pred novim letom Foto: Osebni arhiv
Osebniarhiv

Družinska večerja, veliko hrane in gledanje gala TV-šova, Peter Zupanc s Polzele, ki desetletje živi na Kitajskem, opiše, kako večina Kitajcev preživi zadnjo noč v starem letu in pričaka novo. Pisatelj, kolumnist, scenarist in učitelj angleščine opozori še na to, da televizijski spored po navadi gledajo zato, da ga lahko kritizirajo. "Družinska srečanja so lahko zelo velika, tudi trideset ljudi, ali manjša. In seveda, mlajši in uslužbenci bodo dobili rdeče kuverte z nekaj denarja, za srečo," še pove o prazničnem običaju. On je večerjal pri soprogini družini, potem je šel spat. "Na srečo so petarde in ognjemeti v mestu prepovedani, tako da se je dalo spati."

Novo leto so običajno na veliko obeležili z večdnevnim praznovanjem, odhodom v templje, obiskom svojcev, živopisnimi uličnimi povorkami, ognjemeti in petardami, ker hrup preganja zle duhove, ter rdečimi lampijončki in drugimi okraski.

Letos je vsega manj, vendar lampijončkov in rdeče barve, ki prinaša srečo, vseeno ni manjkalo. "V bistvu ni posebnih ukrepov oziroma so odvisni od posamezne province. Tam, kjer je bilo za ščepec novih okužb, zahtevajo negativen test oziroma ne priporočajo odhoda in prihoda ljudi," pojasni Zupanc. Odhod v drugo provinco na Kitajskem ni prepovedan. "Stalna letna migracija, se mi vsaj na pogled zdi, je bila tokrat manjša, vendar so bile. Predvideval sem, da bodo migracije prepovedali, a tega niso storili. Rekli so samo, da jih ne priporočajo." V avtonomni pokrajini Guangxi, kjer živi, se je januarja po devetih mesecih pojavil en primer virusa. "Sedaj smo v redu, moramo sicer imeti zeleno kodo na telefonu in nositi maske, a sicer je življenje že dolgo precej normalizirano."

Kitajci poleg svojega lunarnega novega leta praznujejo tudi praznike, ki jih praznujemo v Evropi in drugod na Zahodu. "V bistvu so tako praznovali že dolgo, zagotovo teh deset let, odkar živim na Kitajskem, in vsekakor še dlje. Vsaj jaz vidim Kitajce kot ljudi, ki zagrabijo vsak izgovor za praznovanje, predvsem za srečanje in pojedino, glede na siceršnji pritisk za delo je to kar logično. Načeloma se sicer uporabljata oba koledarja, lunarni in gregorijanski, in praznuje se, saj pravim, kar se le more."

Petnajst dni festivala

Kitajsko leto temelji na luninem koledarju in se vedno začne po drugi mladi luni po zimskem sončnem obratu. Pravzaprav se na kitajsko novo leto proslavljata konec zime in začetek pomladi. Po tradiciji traja obeleževanje novega leta petnajst dni, vsak dan festivala ima svojo tematiko. V času poslavljanja doma naj ne bi pospravljali in čistili, jok je tudi prepovedan, tudi jemanje zdravil in sposojanje denarja naj bi počakala na druge čase. V pogovorih naj ne bi uporabljali besed ubijanje, smrt, zlomljeno, duh, bolezen. So posebni dnevi za obdarovanje, to so dnevi kokoške, najpogosteje darila dobijo otroci, zavita so v rdeč papir. Prvega dne novega leta je dobro obleči povsem nova oblačila, kar simbolizira nov začetek. In seveda tako oblečeni naj obiščejo svoje najdražje.

Sprehajalci po prazničnem Pekingu Foto: Reuters
Reuters

Koledar kitajskega leta je razdeljen na 12 mesecev po 29 ali 30 dni. Prilagojen je dolžini sončnega leta z dodatnimi meseci v rednih intervalih. Dvanajstletni ciklus se ponavlja. Dvanajst živalskih znamenj kitajskega horoskopa je zelo podobnih dvanajstim znakom zahodnega, določena so z letom rojstva in ne z mesecem. Znaki so živali, ki so bile po legendi pri Budi na zadnji večerji, preden je zapustil svet. Sledijo si po vrstnem redu, kot so prišle večerjat: podgana, bivol, tiger, zajec, zmaj, kača, konj, koza, opica, petelin, pes in prašič. V tem vrstnem redu se menjavajo leta in vsaka žival ima vpliv na to, kakšno bo leto.

Srečne barve bela, rumena, zelena

Zdaj je leto bivola. Za bivole je značilno, da so izjemno delovni in metodološki, torej naj bi to leto nagrajevalo takšne ljudi. Vsi naj bi bili obremenjeni z več odgovornosti in vse, kar bomo počeli, naj bi od nas zahtevalo več truda na poti do zastavljenih ciljev. Srečne barve naj bi bile bela, rumena in zelena. Eksplozivnejših ali katastrofičnih dogodkov naj ne bi bilo, ugodna bodo vlaganja v kreativne dejavnosti.

Pred novim letom je čas obdarovanj. Foto: Reuters
Reuters

Če se bo koronakriza nadaljevala, bodo ljudje postali nestrpni, kajti bivol hoče biti nenehno dejaven, ves čas bi delal, bil aktiven, zaslužil denar, rad bi bil tudi priljubljen, s prijatelji. Če se bo oziroma ko se bo letos ta kriza zaključila, bo tudi zaradi bivoljega leta med ljudmi velika potreba po tem, da bi nadomestili zamujeno. Eni si bodo - tako je že bilo, a zdaj bo še bolj - prilaščali privilegije, trdorokci bodo poskušali urejati in voditi stvari na svoj način. Dobra stran vpliva pa je, da bo to leto ugodno za urejanje družinskih razmerij in razmer. Bivolje leto bo še posebno ugodno za podgane, kače, konje, opice, prašiče, ostali naj si pomagajo s srečnimi številkami tega leta: 7, 9, 12, 21, 34, 42, srečni dnevi v mesecu so 5., 9., 17. in 29., srečni meseci: marec, julij in september, barve bela, rumena in zelena, srečne smeri neba so zahod, severozahod in jugozahod.

Ali ima horoskop še velik pomen med Kitajci, vprašam Petra Zupanca. "Ne preveč, odvisno od starosti. Med starejšimi morda, med mladimi vsekakor ne. Ampak nikoli ne veš, morda se bodo spreobrnili, ko bodo starejši."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta