Smola drevesa, ki pomlajuje

Patricija Šenekar
05.01.2020 03:15

Najbolj cenjeno smolo mire pridobivajo iz drevesa vrste Commiphora myrrha, katerega domovina so bližnjevzhodne države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Novi zavezi je mira omenjena kot eno od treh daril, ki so jih možje prinesli rojenemu Kristusu, prisotna pa je bila tudi ob njegovi smrti.
Profimedia

Smolo drevesa mire so skozi zgodovino največ uporabljali kot parfum, kadilo in zdravilo. Najbolj cenjeno smolo pridobivajo iz drevesa vrste Commiphora myrrha, katerega domovina so bližnjevzhodne države, Savdska Arabija, Somalija, Eritreja, Etiopija in dežele v bližnji okolici. Tudi smole več drugih vrst Commiphore se uporabljajo v zdravilih, kozmetiki, parfumih, kadilih … Za pridobivanje smole prebodejo drevo skozi drevesno lubje, ki nato, da se zaceli, izloči svetlo smolo, ki je lahko prosojna ali motna, je voskasta in se hitro strdi. Po nabiranju postane trdna in svetleča.
Ženske z Bližnjega vzhoda že dolgo vedo, da ima ta smola pomlajevalne učinke. V farmaciji se uporablja kot antiseptik za splakovanje ust (tinkture, ustne vodice, zobne kreme). Dobro celi sluznico, zato jo lahko uporabimo tudi ob vnetju dlesni, krči tkiva, tako jo lahko uporabimo za splakovanje dlesni tudi ob parodontozi. Razpokano kožo in vrsto drugih kožnih nevšečnosti lahko mažemo z mazilom, ki mu je dodana mira, obloge dajemo na podplutbe in boleče zvine, uporablja se kot analgetik, tudi v zobozdravstvu. Za zdravljenje ran jo lahko uporabljamo tudi v veterinarski praksi.

Za pridobivanje smole prebodejo drevo skozi drevesno lubje, ki nato, da se zaceli, izloči svetlo smolo, ki je lahko prosojna ali motna, je voskasta in se hitro strdi.
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta