Skrivnostnih 85 let Giorgia Armanija

Denis Živčec Denis Živčec
14.07.2019 05:00

Njegovo premoženje ocenjujejo na skoraj sedem milijard evrov, bil je prvi, ki je vrata zaprl pretirano vitkim manekenkam, in ustvaril je eno najbolj znanih znamk na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pa je minilo 85 let. Veličastnih. Misel, ki je skoraj zagotovo 11. julija spreletela najbolj znanega še živečega italijanskega modnega oblikovalca Giorgia Armanija, ki se je leta 1934 rodil v severnoitalijanskem mestu Piacenza. Presenetljivo malo vemo o njem. Vselej je pozornost raje usmerjal k svojemu delu, manj k zasebnemu življenju. Skozi desetletja je zgradil enega najbolj izčiščenih, elegantnih in prefinjenih slogov na modni sceni. Armani se nikoli ni prav veliko ukvarjal z detajli in okraski. Linije morajo biti jasne, natančne in nedvoumne. To ga dela brezčasnega.

​Popolno Versacejevo nasprotje

Nekoč je hotel biti zdravnik, pa je k sreči pravočasno ugotovil, da pogled na kri zelo slabo prenaša. Študij medicine je opustil po dveh letih. In postal modni doktor, vrhunski terapevt za tiste, ki se ne znajo dobro obleči. Oblikovanje ga niti ni zares zanimalo, dokler se pri 27 letih pri Ninu Cerrutiju ni zaposlil kot modni oblikovalec. Po desetih letih dela se je preizkusil še kot svobodni oblikovalec pri Ungaru in Zagni, kjer je pridobil znanje.

epa
epa

​Ljubezen je odnesel infarkt

Giorgio Armani je bil po Christianu Diorju prvi modni oblikovalec, ki se je pojavil na naslovnici revije Time. Njegovo osebno premoženje ocenjujejo na nekaj manj kot sedem milijard evrov. Zase pravi, da je deloholik, njegovi sodelavci pa priznavajo, da zna biti zelo zahteven in aroganten. Neomajno sledi svojim trem zlatim pravilom: odstraniti odvečno, poudariti udobje in izpostaviti preprosto eleganco.

epa

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta