Skrivnosti pajkove niti: Pajčevina je osupljivi primer stvaritve narave

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
25.08.2019 06:02

Kako lahko pajki hodijo po lastni mreži, ne da bi se prilepili nanjo? To je zapredek skrivnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umetnine narave opazujmo raje od daleč.
Wikipedia

Se bojite pajkov? Še zdaleč niste edini. Arahnofobija oziroma strah pred pajki je ena najpogostejših fobij in spada v širši kontekst odpora pred kosmatimi, gomazečimi bitji s številnimi nogami. Strokovnjaki pravijo, da gre verjetno za psihološko potencirano instinktivno reakcijo na nevarnost, ki je v določeni meri tudi kulturno pogojena, saj so pajki že skozi vso zgodovino v različnih kulturah predmet številnih strahov, mitologij in zgodb.
Strah pred pajki je, tako kot vse fobije, večinoma neutemeljen, saj z izjemo redkih strupenih pajkov, kot je denimo črna vdova, človeku niso pretirano nevarni. Tudi če so strupeni, je njihov strup za človeka po večini nenevaren, tudi pipalke večine pajkov so prekratke ali prešibke, da bi predrle človeško kožo. V celotnem 20. stoletju je bilo po vsem svetu znanih le okrog 100 primerov smrti, ki so jih lahko zanesljivo pripisali piku pajka. Sploh pa večina pajkov piči le v samoobrambi, torej je to še en razlog več, da jih pustimo pri miru oziroma opazujemo od daleč.

Pajkova nit - naravni fenomen

Pajki (znanstveno ime Araneae) so red členonožcev, ki ga natančneje uvrščamo v razred pajkovcev. So številčna in uspešna skupina, v katero uvrščamo preko 44.540 vrst, predstavniki pa živijo na vseh celinah razen Antarktike in poseljujejo skoraj vsa življenjska okolja z izjemo morja in zraka. Prepoznamo jih predvsem po dvodelnem telesu s štirimi pari nog.

Pajek čaka na plen v sredini mreže ali skrit med rastlinjem ob njej.
Miran Slunjski
Socialni pajki pletejo mreže skupaj in občasno sodelujejo, da ujamejo plen, ki je precej večji od njih.

Odkritje slovenskih znanstvenikov

Pajčevina je osupljiv primer stvaritve narave, zato ni presenetljivo, da je predmet številnih raziskav. K novim spoznanjem o pajkovi niti so nedavno pomembno prispevali tudi slovenski znanstveniki. Skupina raziskovalcev iz ZDA in Slovenije je namreč v svili, ki jo proizvaja Darwinov drevesni pajek, odkrila nov protein, odkrili pa so tudi posebne lastnosti svilnih žlez in žleznih izvodil tega pajka. Raziskovalci predpostavljajo, da na novo odkriti protein in lastnosti prispevajo k nenavadni kvaliteti svile tega pajka, ki velja za najmočnejšo na svetu, čeprav je pajek sam majhen in "neugleden".

Mreža Darwinovega drevesnega pajka je največja in najmočnejša na svetu. Slovenski znanstveniki so razvozlali skrivnost njene trdnosti.
Wikipedia

Nepredstavljive možnosti uporabe umetne pajčevine

Raziskave na področju svile pajkov so danes že izjemno živahne, raziskovalci pa si prizadevajo odkriti vse od vzorcev njene evolucije in genetske podlage do tega, kako jo uspešno sintetizirati v laboratoriju. Po mnenju Gregoriča si danes še niti ne znamo predstavljati razsežnosti možne uporabe umetne pajkove niti, ko jo bomo nekega znali res učinkovito sintetizirati v laboratoriju.
Umetno pajčevino bi lahko uporabljali povsod, kjer uporabljamo najlonu in gumi podobne materiale, ki so do neke mere elastični, ampak vseeno vzdržljivi. Takšne snovi uporabljamo v vsakdanjem življenju, prav bi prišli pri izdelavi oblačil in obutve, hišni dekoraciji, hišnih inštalacijah, pakiranju hrane, avtomobilskih gumah, vojaški opremi, padalih, vrveh, orodju in mehanskih delih motorjev, 3D-printanju itd.

Lahko bi jo uporabili za naravne šive.
Robert Balen

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta