Skoraj polovica dunajskih gospodinjstev je brez avtomobila

NR
27.06.2021 04:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Wiener Linien/Manfred Helmer
Wiener Linien/ Manfred Helmer

Število dunajskih gospodinjstev brez avtomobila se je v zadnjih desetih letih povečalo za četrtino in jih je zdaj 47 odstotkov. S 40 na 52 odstotkov se je povečal tudi delež gospodinjstev v prestolnici, ki uporabljajo letno vozovnico za javni promet. Na Dunaju je več imetnikov letnih vozovnic za javni promet (stanejo samo 365 evrov, torej evro na dan), kot je registriranih avtomobilov.

Po podatkih Avstrijskega prometnega kluba (VCÖ) je na Dunaju 430.000 gospodinjstev brez avtomobila. Lani so Dunajčani kar 73 odstotkov vseh poti opravili peš, z javnim prevozom ali s kolesom, kar je skoraj trikrat več kot z avtomobilom. VCÖ ocenjuje, da se bo število avtomobilov še naprej zmanjševalo, če bodo v prestolnici nadaljevali izgradnjo kolesarske infrastrukture ter širili ponudbo javnega prevoza in sistema za souporabo avtomobilov (car sharing) zunaj Dunaja.

"Gospodinjstva, ki imajo v lasti dva avtomobila, s prvim avtomobilom prevozijo v povprečju 12.400 kilometrov letno, z drugim pa le 6400 kilometrov. Ti avtomobili se ne uporabljajo niti pol ure na dan in ostajajo večinoma parkirani. Dunajčani uporabljajo avtomobile predvsem za družinske obiske na podeželju ali za izlete iz mesta," je povedal Michael Schwendinger iz VCÖ. Dunaj je edina zvezna dežela v Avstriji, v kateri število avtomobilov upada glede na rast prebivalstva. Kot že nekaj let prej so tudi lani zabeležili več prodanih letnih vozovnic za javni promet (819.000), kot je bilo registriranih avtomobilov (719.100).

"Avto v mestu izgublja pomen," je prepričan Michael Schwendinger. Dunaj ima s povprečno 374 avtomobili na tisoč prebivalcev daleč najnižji delež avtomobilov v primerjavi z drugimi avstrijskimi zveznimi deželami.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta