Silvestrski meni: Seznam jedi naj ne bo preobsežen

Zora Štok Zora Štok
22.12.2019 05:03

Res ni nujno, da v prvi dan 2020. vstopimo utrujeni zaradi vsega, kar smo pospravili s pretirano obložene svečane mize.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sirov fondi je pravšnji za druženje in klepet ob mizi.
Profimedia

Izbira je naša, a obstaja tudi srednja pot. Da se zadnji dni v letu ne utrudimo preveč, pa kljub temu pripravimo nekaj okusnega in na pogled lepega za popotnico iz starega v novo leto, so potrebni organizacija, pravočasen nakup sestavin in seznam jedi, ki naj ne bo preobsežen. Tako bo stresa veliko manj. Če silvestrujemo doma in v družbi, si naloge porazdelimo, da vse breme ni na gostiteljih. Predvsem pa ne pretiravajmo s kuhano, pečeno in preveč nasitno hrano, telo nam bo naslednji dan hvaležno.
Za tiste, ki radi malce posedijo ob mizi in jim je bolj do pogovora kot do plesa, je pravšnja rešitev mesni ali sirov fondi ali pa namizni žar. Če so z nami otroci, jim pripravimo čokoladni fondi, saj je namakanje koščkov sadja ali peciva v čokolado lahko prav zabavno in otrokom ne bo dolgčas v družbi odraslih. Prednost takšne večerje je, da lahko čisto vse pripravimo vnaprej, in ko se družba zbere, sestavine samo znosimo na mizo, sedemo in druženje se lahko začne. Pa še veliko pospravljanja ni naslednji dan.

Ne izgubljajmo časa

Hladni prigrizki sicer zahtevajo nekoliko več časa za pripravo, a veliko jih lahko naredimo že dan ali dva prej. Razne mesne rulade (piščančja, puranja ali goveja) z različnimi nadevi lahko spečemo tudi dva dni prej, jih tesno zavijemo v folijo in jih na silvestrovo le narežemo in zložimo na pladenj ter okrasimo.
A tudi če ne moremo brez tople hrane, ni nujno, da za pripravo izgubljamo preveč časa. Izberemo nekaj, kar lahko pečemo v pečici, tačas pa postorimo veliko drugega. In v pečici bo meso še dolgo ostalo toplo, tako da odpadejo tudi skrbi, kaj bo s hrano, če gostje malce zamujajo. Še dodatno si pripravo tople večerje poenostavimo, če izberemo prilogo, ki jo lahko istočasno kot meso pečemo v pečici celo v istem pekaču. Sredi časa, potrebnega za pečeno meso, dodamo v pekač na večje kose narezano zelenjavo in krompir, namesto krompirja lahko uporabimo tudi krpice iz testa ali na manjše kose natrgane široke rezance.

Pisana nabodala so preprosta za pripravo, lepa na pogled in idealna za praznično mizo.
Profimedia

Ne pretiravajmo z večerjo

Ko se odločamo, kaj bomo pripravili za silvestrsko večerjo, se sprva seveda odločimo, ali bomo se bomo držali tradicije ali pa se bomo opogumili in poskusili nekaj novega, drugačnega. Pri starejši generaciji kakšne kulinarične novosti večinoma težko najdejo pot na svečan jedilnik, mlajši veliko raje eksperimentirajo. Odločimo se, upoštevajoč lasten okus oziroma okus gostov, pa tudi debelina denarnice ni nekaj, na kar bi smeli pozabiti.
Na srečo je izbira v trgovinah dovolj velika, da lahko vsak najde kaj zase, na nas pa je odločitev, ali si bomo pripravo hrane poenostavili in si tako prihranili čas in skrbi, ali pa bomo vse skupaj malce zapletli in se izpostavili stresu, hitenju in slabi volji, če nam ne bo šlo vse po načrtih. Zato morda velja upoštevati nasvet, za nekatere morda bogokleten, pa vendar - ne naložimo si na zadnji in predzadnji dan v letu preveč dela, raje si privoščimo sproščen klepet in kozarček pijače (ali skodelico dišečega čaja, če ne maramo alkohola) ter izrabimo, kar nam ponujajo trgovine, da bo priprava silvestrske mize hitra in preprosta. Ker je vendarle bolj pomembno, s kom smo in kako se družimo, kot to, kaj je na mizi. Če pa se vendarle želimo dokazovati in omizje navdušiti s svojimi kulinaričnimi spretnostmi, seveda tudi za to ni ovir. Vsak se ravna po lastnih vzgibih in spretnostih.

Bučkini zvitki z mocarelo za tiste, ki se radi izognejo mesu.
Profimedia

Solata

Pri izbiri solat se odločimo za takšne, ki vzdržijo več ur, ne da bi uplahnile. Tanko naribano belo in rdeče zelje, na primer, ali belo zelje z naribanim korenjem in z dodatkom kopra so možnosti, kuhan ješprenj z raznobarvno zelenjavo, narezano na kocke prav tako, tudi ajdova kaša z zelenjavo je lahko priloga in solata obenem.

Narezana sveža zelenjava in omaka sta dobra izbira za praznično mizo.
Profimedia

Sladica

Seveda ne gre pozabiti na kaj sladkega. Od božičnih praznikov bo gotovo ostal kak kos potice, tudi piškoti so še spravljeni v škatlah, če smo razpoloženi, pa lahko dan pred praznovanjem pripravimo kaj kremastega ali sadnega. Hruške, kuhane v rdečem vinu in začinjene s cimetom in pomarančnim sokom, ne bodo pretežek desert po silvestrski večerji, tudi panakota je dobra izbira, saj jo lahko pripravimo dan prej.
Kakorkoli obračamo in se odločamo, najbolj pomembno je, da se na koncu dobro počutimo ter veseli in sproščeni zakorakamo v prvi dan novega leta.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta