Božična večerja: Bi poskusili kaj novega?

Zora Štok Zora Štok
09.12.2018 02:57

V primerjavi z eskimskimi fermentiranimi pticami so pečene gosenice, ki jih med prazniki radi hrustajo v Južni Afriki, nekaj povsem običajnega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z dodatkom različnih prilog bo puran še bolj teknil.
Profimedia

Perutnina, ribe ali kak konkretnejši kos mesa, kot je goveja ali svinjska pečenka? Zakaj pa ne jagnjetina ali teletina? Pripravljeno malce drugače kot med letom, je prav vse od naštetega lahko odlična praznična jed. Kljub temu da je puran v naših krajih nekakšna stalnica božičnih praznikov, ponekod sicer tudi gos, se nekateri vseeno odločijo tudi za kakšno spremembo. Zakaj pa ne!
Danimo losos v listnatem testu ali s hrustljavo skorjico, krona iz jagnječjih zarebrnic, goveja pečenka wellington, svinjska ribica z jabolčnim nadevom, fazan s suhim sadjem in jabolki, račje prsi z brusnicami (le zakaj bi bila vedno pomarančna omaka), tudi kakšna prepelica lahko prileti na praznični krožnik. Za ljubitelje klasike morda popestritev z nadevom ali prelivom - goski dodamo glaziran kostanj in kutino, svinjsko pečenko prelijemo z mešanico medu, gorčice in sojine omake, lososa obložimo z zeliščno skorjico, puranje prsi nadevamo s špinačo in sirom, piščančje meso kombiniramo z zelenjavo in oblikujemo v rulado. Možnosti je nešteto, le malo volje potrebujemo, da se odmaknemo od vsakdana. Saj so vendar prazniki.

Italijanska pojedina sedmih rib

Za navdih lahko malo pogledamo tudi po svetu. Ne glede na to, da so ljudje iste vere, so božični običaji po svetu zelo različni in tako tudi tradicionalne božične jedi. V Panami in drugih latinskoameriških državah ni prave božične večerje brez hallacasa, v list bananovca ali koruze zavitega nadeva iz mesa s sirom, zelenjavo, kaprami ali rozinami, v Mehiki pa ob božičnih praznikih ne sme manjkati pečena paprika, polnjena z mesom, prelita z omako iz orehov in potresena s semeni granatnega jabolka. V Etiopiji na posebno vrsto palačinke naložijo razno zelenjavo, kuhane stročnice, trdo kuhana jajca, sesekljane začimbe in meso. Če se pomaknemo bližje k nam, velja morda omeniti eno izmed italijanskih božičnih jedi - pojedino sedmih rib. Na krožniku se namreč znajde sedem vrst rib in morskih sadežev, pečenih, ocvrtih ali s testeninami.

Polenovko pripravljajo na različne načine.
Profimedia

Lažje pojesti kot izgovoriti

Finci se ponašajo še z eno nenavadno jedjo, maksalaatikko se imenuje. Jajca se zmešajo z jetri, kuhanim rižem, čebulo, rozinami, maslom in sladkim sirupom ter se spečejo, jed postrežejo z džemom. Norvežani pripravljajo nekaj še bolj nenavadnega, pečeno jagnječjo glavo na primer, pogled na Grenlandijo pa zna vzbuditi pomanjkanje teka - tam namreč postrežejo narezano kožo kita glavača in fermentirane ptice (jed se imenuje kiviak, pripravi pa se tako, da se očiščene ptice sedem mesecev fermentirajo v tjuljnjevi koži). V primerjavi s tem so pečene gosenice, ki jih med prazniki radi hrustajo v Južni Afriki, nekaj povsem običajnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta