Sezona gob: Pripravimo jih lahko na tisoč in en način

Zora Štok Zora Štok
29.09.2019 03:37

Iz kuhinj je zadišalo po gobovih juhah, omakah in golažih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gobova omaka in sočen kos mesa - odlična jesenska jed
Profimedia

Slovenci smo pregovorno izjemni ljubitelji gob in gobarjenja. Vsak zagreti gobar ima svoj nabor receptov za različne jedi z gobami. Teh je v sezoni teh gozdnih sadežev izobilju, za čas, ko gob ni v naravi, pa so pri roki zamrznjene, vložene ali sušene gobe. Gobe so vsestransko uporabne. Lahko jih kuhamo, pečemo, cvremo, uporabimo za juhe, omake in rižote, imenitne in v Sloveniji še posebej priljubljene so take z ajdovo kašo. Vlagamo jih in kisane uporabimo ob hladnih jedeh, lahko jih sušimo in zmeljemo ter uporabimo kot gostilo za juhe in omake, zelo uporabne so zamrznjene gobe. Pri uporabi zamrznjenih gob se držimo pravila, da jih ne odtajamo, ampak jih v posodo dodamo kar zamrznjene. Ko jih shranjujemo v zamrzovalnik, jih damo v plastične vrečke in jih dobro zapremo ali, še bolje, vakuumiramo.

Ajdove palačinke z gobjim nadevom

Gobe kombiniramo s testeninami in krompirjem, s polento, proseno kašo; zdrave, sveže narežemo in primerno začinimo in že imamo gobji karpačo. Seveda ne gre pozabiti vsesplošno priljubljene jajčne omlete z gobami, tudi ne različnih namazov z gobami. Da ga ne bi vselej mazali le na kruh ali toast, si za spremembo lahko pripravimo zvitke iz ajdovih palačink z gobjim nadevom. Ajdove palačinke pripravimo sila preprosto, dovolj je, da ajdovo moko (prej je ni treba popariti) zmešamo s toliko vode, da dobimo gosto testo kot za običajne palačinke, dodamo še ščepec soli. Spečemo tanke palačinke poljubne velikosti in jih nadevamo z namazom iz jurčkov; tega pripravimo tako, da na maslu prepražimo malo šalotke, dodamo majaron ali timijan, solimo in popramo, dodamo še en strok stisnjenega česna in gobe (najbolj aromatični so jurčki, če jih nimamo, bodo tudi šampinjoni prišli prav). Ko se gobe zmehčajo in povre tekočina, ki jo spustijo med praženjem, s paličnim mešalnikom naredimo namaz. V tankem sloju ga namažemo na ajdove palačinke in jih tesno zvijemo. Narežemo na tanke kolobarje in ponudimo kot hladno predjed.

Polnjeni gobji klobuki, gratinirani z mocarelo, so odična predjed.
Profimedia
Ne le riž, tudi testenine so odlične z gobami.
Profimedia
Lep, čvrst in ravno prav velik jurček, sanje vsakega gobarja
Profimedia

Juho zgostimo

Za gobovo juho obstaja verjetno toliko receptov, kot je tistih, ki jo pripravljajo. Osnova je seveda podobna - na maščobi prepražena čebula, gobe, malo česna, timijan ali majaron, lovor, na kocke narezan krompir. Sol in poper sta tudi obvezna, nadaljevanja pa so potem različna.

Musaka z gobami

Za odmik od gobje klasike, kot so juha, rižota in ajdova kaša z gobami ter omaka iz gob k mesnim jedem, velja morda poskusiti z musako z gobami. Držimo se recepta za klasično musako iz krompirja in mletega mesa, le da na plast praženega mletega mesa dodamo gosto omako iz gob. Na plast kuhanega krompirja, narezanega na kolobarje, damo najprej meso, na meso gobe in to dvakrat ponovimo. Po vrhnji plasti krompirja zlijemo mešanico iz jajc, smetane in sesekljanega peteršilja, pekač malo stresemo in pečemo v pečici pri 200 stopinjah 40 do 45 minut oziroma dokler se krompir ne zmehča. Če pa se nam kombinacija gob z mesom in krompirjem zdi preveč nasitna, lahko pripravimo testenine z gobami, jih naložimo v namaščen pekač, potresemo s parmezanom ali drugim sirom in zapečemo v pečici.
​Tisti, ki radi pokusijo tudi kaj novega ali vsaj za naše kraje neobičajnega, lahko gobjemu golažu ali gobji omaki podobno jed pripravijo z dodatkom kurkume, ki bo jedi dala intenzivno rumeno barvo, ali uporabijo mešanico karija, v tem primeru tudi dodatek sladke smetane ne bo odveč.

Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta