Sadna mušica v kozarcu vina. Kaj pa zdaj?

The Conversation
08.10.2023 05:00

Pravkar ste si v kozarec natočili svoje priljubljeno vino in hoteli narediti požirek, nato pa se je v njem nenadoma znašla sadna mušica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse vrste vina po naravi delujejo antibakterijsko.
Profimedia

Žuželka v kozarcu je nedvomno mrtva, toda ker veste, kje se sadne mušice najraje zadržujejo, se sprašujete, ali lahko vino vseeno brez skrbi popijete. Odgovor v prispevku za The Conversation) ponuja Primrose Freestone, višja predavateljica klinične mikrobiologije z Univerze v Leicestru.

Kljub svojemu neškodljivo zvenečemu imenu se sadne mušice (Drosophila species) rade prehranjujejo z razpadajočo hrano. Zadržujejo se na smeteh, kompostu ali drugih mestih, kjer so prisotni ostanki hrane, vključno s kanalizacijo. Gnijoča hrana je polna mikrobov, ki jih lahko mušica pobere in odnese tja, kjer potem pristane. Med temi mikrobi so tudi bakterije E. coli, listerija, šigela in salmonela, zaradi katerih lahko tudi sicer zdrav človek hudo zboli. Sadna mušica bi lahko torej pravkar v vaše vino prenesla te potencialno smrtonosne bakterije, zato ga zlijete v umivalnik in si natočite sveže vino.

Sdne mušice se rade prehranjujejo z razpadajočo hrano.
Wikipedia

Toda znanstvene raziskave so pokazale, da ste najverjetneje po nepotrebnem zavrgli kozarec odličnega vina. Vino vsebuje približno osem do štirinajst odstotkov alkohola, njegova pH-vrednost pa je okoli štiri ali pet, pri čemer pH-vrednosti, nižje od sedem, veljajo za kisle.

Splošno znano je, da alkohol zavira rast mikroorganizmov, kar je eden od razlogov, da lahko vino hranimo tako dolgo. Več laboratorijskih študij je tudi pokazalo, da lahko kombinirani učinki vinskega alkohola in organskih kislin, vključno s sadno kislino, preprečijo rast bakterij E. coli in salmonele.

Ali lahko mikroorganizmi, ki jih v vino prenesejo sadne mušice, povzročijo okužbo, je odvisno od števila mikroorganizmov (infektivnega odmerka) in njihovega metabolnega zdravja. Vino, v katerem je pristala mušica, je bilo tudi ohlajeno. Mraz pa za metabolizem nekaterih bakterij, ki povzročajo zastrupitev s hrano, pomeni tako hud šok, da nehajo rasti.

Ker vse vrste vina (rdeče, belo ali rose, postreženo ohlajeno ali pri sobni temperaturi) po naravi delujejo antibakterijsko, se mikrobi v njem poškodujejo, zaradi česar se zmanjša njihova infektivnost. Na podlagi tega je mogoče sklepati, da tudi če bo mušica v kozarec vina prenesla toliko bakterij, da bi lahko te povzročile bolezen, se to najverjetneje ne bo zgodilo, ker bodo preveč poškodovane. Zato lahko kontaminirano vino po vsej verjetnosti popijemo brez posledic, pa če je bilo ohlajeno ali ne.

Vse bakterije, ki jih je mušica odložila v vino in so preživele, se potem soočijo s še zelo kislimi sokovi v človekovem želodcu. Bakterije, ki povzročajo zastrupitev s hrano, so zelo občutljive na kisline, saj poškodujejo njihovo DNK, lahko pa jih tudi ubijejo. V želodcu morajo bakterije premagati tudi druge smrtonosne ovire, kot so prebavni encimi, lepljiva sluz in vedno delujoči imunski sistem. Bakterije, ki jih v vino prenesejo sadne mušice, najverjetneje ne bodo povzročile okužbe.

Če niste germofob (in se torej ne bojite mikrobov), vam priporočamo, da mušico odstranite in vino popijete. Če bi radi zaužili nekaj dodatnih beljakovin, pa mušico kar pogoltnite. Sadne mušice običajno ne spremenijo okusa vina, četudi jih je več. Vaš prebavni sistem jih bo preprosto predelal kot vse druge beljakovine. Pa na zdravje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta