Objeti tradicija in umetnost: V haloški zidanici s knjigo Narava ve

Teodora Majnik
01.10.2023 02:00

Dobra knjiga in prava umetnost še vedno najučinkovitejše orodje samoizgrajevanja in najzanesljivejši kažipot za pravo stran življenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moderatorka s knjigo Narava ve.
Anita Mitendorfer

Z odmiranjem koristnih tradicionalnih navad in z relativizacijo večnih vrednot poteka obrezdušenje sveta in istovetenje človeštva na nižji duhovni ravni. Ob tem spoznanju je treba ovrednotiti tudi predstavitev nove knjige Društva Jasa v soboto, 23. septembra, v zidanici v Halozah, na hribčku v vasici Ljubično pri Poljčanah.

V javnosti dobro znani knjižni zbirki Onežimo svet so v Jasi pripravili še eno posebno knjigo za otroke z naslovom Narava ve. Po Jasini zamisli so jo ustvarili pesnica Barbara Gregorič Gorenc, pisatelj Tone Partljič in ilustrator Gorazd Vahen. To je trogovor potrjenih ustvarjalcev o istem. Z močjo lastnega izraza pesem, črtica, slika ustvarjalci na vsem dojemljiv način osvetljujejo pomen razumevanja zakonitosti narave, pomen tradicije in večnih vrednot pri osmišljanju življenja ter čudežno moč ljubezni. Čeprav gre za sporočila, ki bodo zdramila slehernega odraslega, so povsem dojemljiva otrokom.

Razpravljavci doživeto o slovenskosti.
Anita Mitendorfer

Sporočilo o rojstvu te posebne knjige prihaja iz odročne vasice, ki se spogleduje z Bočem. Jasa namreč obnavlja propadajočo zidanico in je v njej pripravila umetniško-zabavno prireditev, s katero bi se lahko ponašala vsaka evropska metropola. O pomenu knjige in umetnosti nasploh pri pripravljanju otrok za odraslost in učlovečanju človeka so govorili filozofinja Vesna Mlakar, ki je hkrati spretno vodila prireditev, dolgoletni poljčanski učitelj Branko Fuchs in predsednica Jase, filozofinja Mateja Jamnik. Poudarili so, da sta dobra knjiga in prava umetnost še vedno najučinkovitejše orodje samoizgrajevanja in najzanesljivejši kažipot za pravo stran življenja. Hkrati so opozorili na nevarnosti obrezdušene stvarnosti. Različne interesne skupine ne izbirajo sredstev za služenje denarja in vsiljevanje različnih pogledov na življenje. In preden otroku izročimo knjigo, jo morajo prebrati vzgojitelji oziroma starši. Moderatorka je potem prebrala nekaj prav onežujočih pesmi Barbare Gregorič Gorenc in duhovitih, hkrati pa modrostnih črtic Toneta Partljiča, kar so prisotni z navdušenjem sprejeli.

Slovenski odnos do živali - grozdje bo zaščiteno, ptičke ne bodo kaznovane.
Anita Mitendorfer

Razpravljavci so poudarili, da je v času hitrega življenja, vabljivih navideznih vrednot in planetarnega mešanja prebivalstva nujno ohranjati koristne navade, ki jih je ustvarilo življenje na določenem prostoru. Predsednica Jase je povedala, da je - tako kot nova knjiga - razlog za prireditev tudi postavljanje klopotca. K besedi je bila povabljena tudi prejšnja lastnica zidanice Cvetka Špes. Povedala je, da so v času njene mladosti težko živeli, toda imeli so več od življenja in bili srečnejši - tudi v tej zidanici se je dogajalo veliko lepega. In da je vesela, da bo zidanica še naprej prostor lepih dogodkov.

Iz Halozah morda v svet s klasično glasbo.
Anita Mitendorfer

Prireditve se je udeležil Fergus Conlon iz Irske. ki dober poznavalec civilne družbe v Evropi. Zasledil je aktivnosti Jase v evropskih projektih in postal njen navdušeni podpornik. Opozoril je na trajno vrednost in univerzalnost Jasinih knjig in drugih aktivnosti.

Poljčanski učitelj o pomenu dobre knjige
Anita Mitendorfer

Dogodek je vseboval tudi glasbene odlomke - s saksofonom je nastopil glasbeni "čudežni deček" Gašper Mršič, osnovnošolec iz Poljčan, nekaj večnih pesmi je odpela vsestranska Vesna Mlakar. Sosedi so presenetili organizatorja in udeležence z domačoFlags

Tako presenetijo sosedi v Halozah.
Anita Mitendorfer

ocvirkovko, gibanicami, pecivom ter sokom in vinom iz "domače delavnice". Ob koncu so - v sproščenem pogovoru - vidno navdušeni domačini, večinoma starejši, izražali veselje, da se je kaj takega zgodilo v njihovem kraju.

Da, objemanje lepe umetnosti in lepe starinskosti je še kako možno. Še več, je lahko lep kažipot!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta