Je za boljše počutje dovolj, če smo aktivni samo ob koncu tedna?

The Conversation
20.08.2023 03:00

Povezava med telesno vadbo in zdravjem srca je preprosta: več ko se gibate, bolj zdravi boste. Če ste vsaj 150 minut na teden zmerno intenzivno telesno aktivni, niti ni važno, kdaj se gibate in raztezate.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jutranja telovadba na Pohorju.
Saso Bizjak

Telesna vadba je na splošno koristna za zdravje, še posebno za zdravje srca. V skladu s smernicami je priporočljivo, da smo vsaj 150 minut na teden zmerno intenzivno telesno aktivni, priporoča priznani kardiolog Peter Swoboda, predavatelj na Univerzi v Leedsu. In se sprašuje, ali je pomembno, kdaj vadbo izvajamo. Naj bo vadba razporejena med tednom? Je kaj manj koristna, če jo izvajamo le ob koncu tedna?

Nič ni narobe z vikend bojevniki

Da bi odgovorili na ta vprašanja, so znanstveniki opravili novo študijo, v okviru katere so analizirali podatke iz britanske biobanke o približno 90 tisoč zdravih ljudeh srednjih let, ki so nekaj časa nosili zapestne trakove z merilniki pospeška za beleženje tedenske aktivnosti. Znanstveniki so posebno pozornost namenili zmerno intenzivni aktivnosti. Pokazalo se je, da je pri ljudeh, ki so se redno ukvarjali z zmerno intenzivno telesno vadbo, v šestih letih po opravljenih meritvah obstajalo precej manjše tveganje za možgansko kap, srčni infarkt, srčno popuščanje in atrijsko fibrilacijo (nepravilni srčni ritem) kot pri ljudeh, ki večino časa presedijo.

Nova študija je pokazala, da ni bilo nobenih razlik glede učinka vadbe, če so jo ljudje izvajali samo ob koncu tedna ali čez ves teden. Ne glede na to, kdaj so jo izvajali, zmerno intenzivna telesna vadba je v vsakem primeru doprinesla k boljšemu zdravju srca. Avtorji študije so ljudi, ki večino svoje 150-minutne tedenske zmerno intenzivne telesne vadbe opravijo v enem do dveh dneh, poimenovali vikend bojevniki. Ob tem pomislimo na kolesarje, ki ob sobotah prekolesarijo "pol države", ali na moške srednjih let, ki se 90 minut blatni podijo za žogo na nogometnem igrišču. Več kot 37 tisoč ljudi, ki so bili vključeni v študijo, je ustrezalo definiciji vikend bojevnikov. Zakaj torej ceste niso vedno polne kolesarjev in zelenice polne nogometašev? To se vsekakor zdi v nasprotju z epidemijo debelosti in sedečega življenjskega sloga, o kateri toliko slišimo.

Živite aktivno, bodite zdravi! Diana Moran je britanska različica Jane Fonda. "Zelena boginja" je stara dobrih 80 let in je še vedno v dobri formi.
Profimedia

Sobotni sprehajalci in nedeljski razgibalci

Morda gre za semantiko, toda definicija vikend bojevnika je pomembna. V okviru študije so bili prag za zmerno intenzivno vadbo trije MET-i. MET (metabolni ekvivalent oziroma presnovni ustreznik) je enota, ki izraža porabo energije v mirovanju. Pomivanje posode na primer zahteva 2,5 MET-a, sesanje 3,3, hoja s hitrostjo tri kilometre na uro pa 3,5 MET-a. Za primerjavo: kolesarjenje po ravnem s hitrostjo 15 kilometrov na uro zahteva 10 MET-ov. Prag treh MET-ov je precej neambiciozen in zdi se, da bi ga lahko veliko ljudi doseglo vsak dan, ne da bi se za to posebno trudili. Zato udeleženci te zadnje študije niso vikend bojevniki, ampak prej sobotni sprehajalci ali nedeljski razgibalci.

Druga značilnost študije je, da ljudje, ki so bili vključeni vanjo, niso bili športniki ali atleti, temveč ljudje srednjih let, ki so opravljali običajne aktivnosti, del katerih je bila vadba, zabeležili pa so jih z merilnikom pospeška. Ta kontekst je za znanstvenike pomemben, ko razmišljajo o tem, kako bi lahko izsledke študije uporabili za informiranje bolnikov. Ne želijo namreč, da bi ljudje mislili, da dve uri in pol sesanja ali sprehajanja ob koncu tedna zadostujeta za preprečitev bolezni srca. To je minimalna raven telesne aktivnosti. Če bi radi poželi koristi od vadbe, se boste morali pošteno potiti. Povezava med telesno vadbo in zdravjem srca je preprosta: več ko se gibate, bolj zdravi boste. Tudi nedavna študija je pokazala, da je že manjša telesna aktivnost bolj koristna za srce kot sedenje, kar je pomembno sporočilo za številne ljudi, ki ne zmorejo niti 150 minut zmerne telesne vadbe na teden.

Telovadba in raztezanje v mestu. 
Andrej Petelinsek

Zato bi se morali izogibati razlagi, da je čisto v redu, če se od ponedeljka do petka nič ne gibamo, nato pa se v soboto in nedeljo odkupimo z enournim sprehodom. Ugotovitve te študije te razlage ne podpirajo. Če pa je 150 minut vadbe, pri kateri se niti malo spotite, vse, kar zmorete, potem ni pomembno, kdaj telovadite. Če pa ste sposobni nekoliko bolj naporne telesne vadbe, se morate potruditi, da jo boste tudi zares izvajali. Ugotovitve študije se ne nanašajo na intenzivnejšo vadbo. Če se vam torej ponudi priložnost, da se v torek v službo odpeljete s kolesom ali da v četrtek plavate pol ure v bazenu, jo kar izkoristite. Vaše srce vam bo hvaležno. (The Conversation)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta