Resen problem za Nemčijo: Vse več težav imajo z italijansko mafijo

Zora Štok Zora Štok
05.01.2020 04:59

Decembra so v Nemčiji izvedli največjo in najobsežnejšo akcijo organov pregona zoper mafijske združbe. Kako se je 'Ndrangheta znašla na samem vrhu mafijskih združb?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kokain je prevladal nad heroinom in trgovanje z njim je 'Ndrangheto naredilo še močnejšo.
Profimedia

Nihče si ne dela utvar, da je mafijske združbe v kateremkoli delu sveta mogoče povsem razbiti, povsem onesposobiti njihove delovanje. Preveč so prepletene z lokalnimi oblastmi, gospodarstvom, politiko in tudi policijo. A vsake toliko časa posameznim mafijskim družinam, tudi tistim najmočnejšim, oblasti le zadajo kak močan udarec, ki začasno zamaje delovanje organizacije. In potem traja vsaj nekaj mesecev, da združba znova vzpostavi svoj hierarhični sistem in krog se vrti naprej.
Enega od takšnih močnih udarcev je v drugi polovici decembra prejela kalabrijska mafija 'Ndrangheta. V sodelovanju policij več držav so v Nemčiji, Švici in Bolgariji ter Italiji prijeli skupno 330 pripadnikov ene najmočnejših klasičnih mafijskih združb sploh, če ne najmočnejše. 'Ndrangheta namreč med poznavalci velja za najmočnejšo organizirano kriminalno združbo na svetu in za glavnega tihotapca kokaina za Evropo. Njena moč in vpliv izhajata tudi iz tesnih povezav s kolumbijskimi narkokarteli, mehiškimi tolpami in newyorškimi mafijskimi družinami. Decembrska akcija ji je sicer zadala močan udarec, a to je kvečjemu priložnost, da v času, ko se mora združba na novo organizirati in izbrati nove voditelje, primat na nekaterih področjih njenega delovanja prevzame katera od konkurenčnih mafij, Cosa Nostra ali Camorra na primer.

Vojna zoper 'Ndrangheto

Še pred opisanimi množičnimi aretacijami pripadnikov 'Ndranghete pa so v začetku decembra v Nemčiji, na Nizozemskem, v Italiji, Belgiji in Španiji aretirali 90 ljudi, vpletenih v tihotapljenje oziroma preprodajo kokaina v Evropi. Po oceni preiskovalcev so prijeti pripadniki kriminalne združbe nadzirali vsaj 80 odstotkov trgovanja s kokainom v Evropi, mnogi med njimi pa so bili tudi nekateri vodilni pripadniki 'Ndraghete. Izplen akcije, izpeljane v začetku decembra, je bil zaseg treh ton kokaina,140 kilogramov ekstazija in več milijonov evrov gotovine. Prav po zaključku te akcije, ki so jo policije več evropskih držav dve leti pripravljale pod vodstvom Eurojusta, evropskega združenja za sodelovanje na področju pravosodja, je bila napovedana nadaljnja "vojna" zoper 'Ndrangheto, in tik po 20. decembru je sledila uvodoma opisana akcija.

Salvatore Toto Riina, eden najbolj proslulih mafijskih šefov, je 'Ndrangheto popeljal na vrh mafijskih združb.

'Ndrangheta z okoli šest tisoč članov

Kako resen problem za Nemčijo je bilo delovanje združbe 'Ndrangheta, ki ima po nekaterih podatkih okoli šest tisoč članov (sestavlja jo več družin in klanov), kaže tudi, da je o decembrski akciji pisal tudi Der Spiegel in jo označil kot največjo in najobsežnejšo akcijo organov pregona zoper mafijske združbe nasploh. Policija je pretresla številne italijanske gostilne in restavracije ter stanovanja v Berlinu, Kölnu, Aachnu, Turingiji in Duisburgu, na udaru sta bili družini Mammoliti in Giorgi.

Mestece San Luca v Kalabriji, središče najmočnejše italijanske mafijske združbe
Wikipedia

Zavezani k molčečnosti

A kako se je 'Ndrangheta znašla na samem vrhu mafijskih združb? Sploh, ker sta v ušesih javnosti večinoma bolj odzvanjali imeni Cosa Nostra in Camorra? Dokončen vzpon na vrh 'Ndranghete poznavalci pripisujejo dogajanju na področju trgovanja z drogo v devetdesetih letih 20. stoletja. Cosa Nostra in Camorra sta obvladovali trgovino s heroinom, 'Ndrangheta pa je prevzela tisto, kar je ostalo in drugih dveh združb to takrat ni toliko zanimalo - kokain. Toda kokain je postajal vse bolj iskan in je postopoma po količini oziroma povpraševanju izpodrival heroin, kar je 'Ndrangheta s pridom izkoristila. Še v današnjem času je pristanišče Gioa Tauro glavna točka za pretovarjanje kokaina, ki prispe iz Južne Amerike in nadaljuje pot po Evropi.

Gioia Tauro, pristanišče na jugu Italije, v katerem pretovorijo večino kokaina, ki prispe iz Južne Amerike.
Wikipedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta