(RECEPT) Kroketi po japonsko

Zora Štok Zora Štok
02.07.2022 04:15

Krompirjevi korokke (kroketi po japonsko) so popularna jed na Japonskem, tam so jih začeli po francoskem vzoru pripravljati proti koncu 19. stoletja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

1 kg krompirja

1 manjša čebula

30 dag mlete govedine

1 jušna žlica sojine omake

1 jušna žlica sladkorja

2 jušni žlici masla

sol, poper

2 večji jajci

nekaj žlic moke

nekaj žlic panko drobtin

rastlinsko olje za cvrenje

Čebulo drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na četrtine. Damo ga v vrelo vodo in kuhamo do mehkega (preverimo z vilicami), potem ga dobro odcedimo. V posodi ga zmečkamo v pire, medtem mu postopoma dodajamo maslo.

V ponvi segrejemo malo olja, dodamo narezano čebulo, in ko ta nekoliko uplahne, dodamo meso. Mešamo, da meso porjavi, razdrobimo morebitne kepice mesa. Dodamo sol, poper, sojino omako in sladkor ter premešamo in pražimo še tri do štiri minute, da je meso lepo pečeno. Potem ga vmešamo v krompirjev pire, po potrebi zmesi dodamo še sol in poper. Še mlačno zmes oblikujemo v ovalne krokete, debele okoli dva centimetra in dolge okoli osem centimetrov, lahko pa tudi v kroglice. Damo jih na pladenj, pokrijemo s plastično folijo in damo za pol ure v hladilnik.

V ponvi za cvrenje segrejemo olje do 170 stopinj. Krokete najprej povaljamo v moki, potem v jajcu in nazadnje v panko drobtinah ter jih v vročem olju cvremo okoli tri minute na vsaki strani. Odcedimo jih na rešetki ali papirnatem prtiču, postrežemo pa s kakšno pikantno omako (tonkatsu na primer).

Namesto krompirja za korokke ponekod uporabijo sesekljane lignje (kabocha korokke), kani korokke pa so polnjeni z mesom rakovice in bešamel omako.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta