(RECEPT) Burger Oklahoma

Zora Štok Zora Štok
03.09.2022 04:25

Tako pripravljen hamburger sta si izmislila Homer Davis in njegov sin Ross v svojem lokalu Hamburger Inn v mestu El Reno v ameriški zvezni državi Oklahoma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 4 bombetke za hamburger
  • 50 dag mlete govedine z 20 do 30 odstotkov maščobe
  • sol, sveže mlet poper
  • 4 rezine sira za toast
  • 2 srednje veliki čebuli
  • tanke rezine kislih kumaric

Meso gnetemo z rokami, brez začimb, okoli 30 sekund, toliko, da se nekoliko poveže, potem oblikujemo štiri enako velike kroglice, jih položimo na peki papir in shranimo v hladilniku.

Čebulo olupimo in jo narežemo na čim tanjše polmesece, najlažje gre z ostrim strgalom (mandolino). Kroglice iz mesa potem stisnemo z dlanjo in oblikujemo v krog s premerom, nekoliko manjšim, kot je premer bombetke za hamburger. Meso potresemo s soljo in poprom, potem kroge obrnemo in po vrhu naložimo rezine čebule. Nekoliko jo stisnemo, da ne leze narazen in da kupček ne zdrsne z mesa.

Segrejemo ponev za žar (lahko pa burgerje pečemo tudi na žaru na prostem, na visoki vročini). Ko je ponev vroča, damo vanjo burgerje, po čebuli zdaj potresemo nekoliko soli in popra. Na močni vročini pečemo dve minuti, dokler robovi burgerjev ne porjavijo. Potem jih z leseno lopatko ločimo od dna posode in previdno, da čebula ne pade z mesa, obrnemo tako, da je čebula na dnu ponve. Na čebulo zdaj položimo rezino sira. Bombetke prerežemo na pol in zgornji del pritisnemo na sir, spodnji del pa s prerezano stranjo pritisnemo na zgornji del bombetke. Posodo pokrijemo in pustimo burgerje dve minuti, da se sir nekoliko zmehča in se bombetke segrejejo. Potem spodnji del bombetke postavimo na servirni krožnik in damo na njih nekaj rezin kislih kumaric, z leseno lopatko pa iz posode poberemo še meso s pečeno čebulo in zgornji del bombetke ter sestavimo hambruger.

Tako pripravljen hamburger sta si izmislila Homer Davis in njegov sin Ross v svojem lokalu Hamburger Inn v mestu El Reno v ameriški zvezni državi Oklahoma. Vodila ju je želja, da namesto bogato obloženih hamburgerjev pripravita nekaj preprostega in poceni, in sta mesu dodala praženo čebulo, bombetke pa segrejeta na pari v posodi z mesom in ne na žaru, kot je običajno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta