Rastlina, ki poveča delovanje imunskega sistema

Patricija Šenekar
31.03.2019 01:18

Amazonska tropska plezalka je eden najmočnejših naravnih antibiotikov in zaviralcev vnetij, znižuje krvni tlak, pomaga pri revmi in artritisu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravilni sta korenina in skorja.
Heart of Wellness

Samento, kot južnoameriški Indijanci imenujejo mačji krempelj (Uncaria tomentosa L.), uporabljajo že tisočletja, v zadnjem času pa skrivnost te 30-metrske amazonske tropske plezalke želijo odkriti tudi znanstveniki. Ima ostre dolge kaveljce, ki mu pomagajo plezati po drugih rastlinah in po katerih je rastlina dobila tudi ime.
V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sponzorirala konferenco, ki je bila posvečena mačjemu kremplju, saj so jo označili kot najpomembnejšo zdravilno rastlino po odkritju kininovca.
Indijanci jo tradicionalno uporabljajo za indikacije, kot so vnetja, artritis, revma, astma, bronhitis, prebavne motnje, zastrupitve, želodčne razjede, tumorji, ciste ter razne okužbe in bolečine. Zaradi povečanega povpraševanja po koreninah te plezalke, je danes ogrožena rastlina in izkopavanje njenih korenin je prepovedano. Z raziskavami je potrjeno, da je v skorji rastline prav tako veliko raznolikih učinkovin, vsebuje pa nekaj manj alkaloidov.

Indijanci mu rečejo samento.
Behealthy.si

Za najhujše bolezni

Mačji krempelj je adaptogen in ima ugoden vpliv na kronične bolezni, ki jih povzroča stres. Ima ugoden vpliv na okvare DNA, obnavljanje levkocitov po kemoterapijah in zmanjšuje neželene učinke zdravil pri okuženih z virusom HIV. Uporablja se tudi pri bolnikih, ki se zdravijo s kemoterapijo in radioterapijo, saj se že z manjšimi količinami mačjega kremplja močno poveča delovanje imunskega sistema, kot tudi zavira rast rakavih celic. Ugoden vpliv ima tudi na pljuča kadilcev in okužbe s pnevmokokom.
V današnjih časih je priljubljena tudi zaradi preprečevanja širjenja okužb s ptičjo gripo. Vpliv ima tudi na srčno žilni sistem, znižuje srčni utrip, tlak in niža raven krvnega holesterola, zavira zlepljanje eritrocitov in trombocitov, preprečuje trombozo in nastajanje žilnih maščobnih oblog. Zunanje jo lahko uporabljamo ob vnetjih kože, ekcemih, opeklinah in za pospeševanje celjenja ran. Uporabimo ga v obliki kapsul, čaja ali tinkture.
Mačji krempelj je lahko blago alergen, kot neželeni učinki se lahko pojavijo srbenje oči, slabost, nemir in driska. Izogibajo naj se mu ljudje s presajenimi organi, multiplo sklerozo in tudi za nosečnice ni priporočljiv.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta