Prvič se je zgodilo, da v ZDA ni bila najuspešnejša ameriška avtomobilska tovarna, pač pa japonska Toyota

Janez Kovačič Janez Kovačič
13.02.2022 01:00

Japonska avtomobilska tovarna je lani Američanom prodala 2,3 milijona avtomobilov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota camry, avto, ki ga poznamo tudi pri nas, se je lani v ZDA zelo dobro prodajal in precej pripomogel k dobremu rezultatu japonske tovarne na oni strani Atlantika.
Tovarna

Svetovni avtomobilski prostor obvladujejo ali pa imajo v njem največjo težo trije trgi: kitajski, ameriški oziroma tisti v ZDA in evropski ali bolj natančno oni v Evropski uniji. Po obsegu posla je že precej let v ospredju Kitajska, ki je že zdavnaj prekosila tako ZDA kot tudi bolj ali manj združeno Evropo. Toda čeprav se zdi, da je vse ali skoraj vse podrejeno avtomobilskim željam, ki prihajajo iz Azije, ostaja trg v ZDA še vedno zelo pomemben. In s tega zornega kota ni povsem nepomembno, kaj se tam dogaja in kdo nosi zastavo prvega oziroma najuspešnejšega.

Ameriški avtomobilski okus ostaja dokaj specifičen in vse kaže, da se le počasi spreminja, pa čeprav se okoliščine vendarle silovito spreminjajo. Američani še vedno v veliki meri prisegajo na poltovornjake (trucks), ki so avtomobilsko utelešenje ameriškega načina življenja. To so vozila, ki se niti na Kitajskem niti v Evropi ali EU ne primejo tako, kot bi si morda njihovi izdelovalci želeli. In če so Američani trmasto in nostalgično držijo avtomobilov, ki so v številnih pogledih v absolutnem nasprotju z vse bolj perečimi okoljskimi zahtevami, po drugi strani precej popušča navezanost na domačo avtomobilsko produkcijo. In tako se je lani lahko zgodilo, da lovorika največjega v ZDA ni bila ameriška, pač pa japonska. Prvič od leta 1931. In prvič se je zgodilo, da to ni bila tovarna iz razsutega Detroita.

Dodge charger je za evropskega avtomobilskega kupca eksotika, na oni strani pa med petnajsterico najbolje prodajanih.
Tovarna
Med poltovornjaki (trucki), ki predstavljajo ameriški način življenja, je bil lani najbolj uspešen Fordov F.
Tovarna

Ni težko uganiti ali vsaj domnevati, kdo je bil lani po obsegu prodaje pred General Motorsom, skupino, ki jo sestavlja nekaj tovarn oziroma imen. Japonska Toyota si tako lahko reče, da je bilo leto 2021. zanjo kljub vsemu izjemno uspešno: ima krono največjega v ZDA, za povrh pa je številka 1 tudi v svetovnem merilu. Na tem prestolu znova ni bilo prostora za nemški Volkswagen (VW).

Japonska avtomobilska tovarna, pionir hibridnega avtomobilskega pogona, ki pa ta hip v svoji ponudbi še nima električnega baterijskega avtomobila, je lani Američanom prodala 2,3 milijona avtomobilov. To je bil 10,4-odstotni skok glede na leto 2020. Ker so imeli Japonci plus, Američani pa minus, se je lahko zgodilo, da je GM doma prodal 2,2 milijona avtomobilov ali nekako 300 tisoč manj kot leto prej. Zato se je zgodil zgodovinski prelom, gotovo nekaj, kar je bilo mogoče pričakovati, saj se je že prej dogajalo, da najbolje prodajani avto ni bil ameriški, pač pa japonski. Toda lani niso izgubili le bitke, pač pa tudi (avtomobilsko) vojno.

Sicer je tudi v tem primeru statistika neusmiljena. Med lani petnajstimi najbolje prodajanimi avtomobili med Atlantikom in Pacifikom sta bila le dva ameriška in nam precej ali skoraj povsem neznana: dogde charger in chevrolet malibu. Vse drugo je šlo ne le Toyoti, pač pa tudi drugim japonskim in južnokorejskim avtomobilskim tovarnam. In da ne bo zmede - sem ne štejejo poltovornjakov (trucks), pri katerih je bil lani v absolutnem ospredju znameniti Fordov F-model.

Toyota si je premoč zagotovila z dvema modeloma: pri nas sem in tja opaženim limuzinskim camryjem, pri čemer je zanimivo, da so bili uspešni (tudi) s hibridno izvedenko. Veliko je h kroni pripomogla nam dovolj znana corolla, avto, ki sicer velja za najbolje prodajanega nasploh. Za obema toyotama sta se lani zvrstili dve hondi - manjši civic in večji accord, avto, ki je tako rekoč izginil s slovenskega avtomobilskega prizorišča. Prvo peterico zaključuje Nissanova sentra, ki so jo lani hvalili zaradi dobre izdelave, zanesljivega delovanja in relativno ugodne cene. Hyundaijeva elantra (nekoč tudi lantra) je bila lani prav tako po volji številnih Američanov, Kijin forte pa se je vozil v enakem razredu kot prej omenjena sentra, pa corolla ipd. Med petnajsterico je bila lani uvrščena tudi toyota prius, avto, s katerim si je japonska tovarna utrla pot na trg hibridnih pogonov, pri čemer se avtomobila na drugi strani Atlantika še vedno drži sloves enega okoljsko najbolj prijaznih avtomobilov. In kaj je še bilo opazno? V tej druščini ni bilo niti enega evropskega avtomobila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta