Prvi slovenski letalec: Eda je poletel pred 110 leti

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
15.12.2019 02:21

Novembra 1909 se je v zrak dvignil prvi slovenski letalec Edvard Rusjan, letalo Eda I sta izdelala z bratom Josipom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brata Rusjan z njunim prvim letalom Eda

Manj kot šest let po prvem uspešnem poletu z motornim letalom, ki sta ga v ZDA izvedla brata Wright, se je v zrak dvignil tudi prvi slovenski letalec. Edvard Rusjan je pred 110 leti, 25. novembra 1909 na Malih Rojcah, v zahodnem delu Gorice, kjer je danes postavljen atletski stadion, poletel s svojim doma izdelanim dvokrilcem, poimenovanim Eda I. Prav daleč sicer ni šlo, na višini dveh metrov je letel 60 metrov daleč, a začetek je bil. In že štiri dni kasneje mu je uspel 600 metrov dolg polet.
Edvard Rusjan ni bil prvi Evropejec, ki je poletel z letalom, vendar je bil njegov dosežek, pri katerem mu je izdatno pomagal brat Josip, pomemben zaradi nečesa drugega. Vsi drugi letalci tistega časa so bili premožni, brata Rusjan pa nista imela denarja in v začetku tudi ne znanja, saj sta bila pri sestavljanju letal samouka.

Najprej papirnato letalo

Oče Rusjanovih bratov Franc, po poklicu sodar, je bil goriški Slovenec, mati Grazia Cabas, ki se je ukvarjala z izdelovanjem copat, pa je prihajala iz furlanske Medeje. Družina se je zaradi očetovega dela preselila v Trst, tam se je 6. junija 1886 rodil Edvard, drugi od osmih otrok. Josip je bil dve leti starejši.

Edvard Rusjan
Wikimedia

Usoden sunek vetra

Po izdelavi letala Eda VII je očetovih prihrankov zmanjkalo, brata sta zaman iskala finančno pomoč. Stvari so se obrnile na bolje, ko je Edvard leta 1910 na kolesarski dirki spoznal zagrebškega fotografa in poslovneža Mihajla Merćepa, ki mu je ponudil sodelovanje. Brata Rusjan sta se zato preselila v Zagreb in se začela spogledovati s serijsko izdelavo in prodajo letal. Septembra 1910 je nastal prototip letala z motorjem Gnome z močjo 50 konjev. To letalo se je lahko od tal odlepilo po vsega 28 metrih in s tem postavilo tedanji svetovni rekord.

Leta 2000, ob 90. obletnici prvega poleta Edvarda Rusjana, je upokojeni pilot Albin Novak izdelal popolno kopijo Rusjanovega letala in jo na prvem uradnem letu tudi pilotiral.
Zdravko Rijavec
Po prvem slovenskem letalcu se imenuje letališče v Mariboru.
Sašo Bizjak
Brata Orville in Wilbur Wright sta 17. decembra 1903 opravila prvi polet z letalom.
Wikipedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta