Pozor, legenda se vrača

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
23.12.2018 02:33

Dirk Nowitzki si je spet oblekel dres Dallasa v ligi NBA, se prid ružil Luki Dončiću in postal prvi košarkar, ki je za eno ekipo v ligi NBA igral v 21 sezonah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Košarkarska legenda s tistim Slovencem, ki to kani postati.
Reuters

Če je Luka Dončić princ, je on kralj. Vrnil se je na prestol v Dallasu. Dirk Nowitzki je spet v pogonu. Nemec je bil 20 let prvi obraz košarkarske franšize v Teksasu, dolgo kariero pa je podaljšal še za eno sezono. Proti Phoenixu je odigral prvo tekmo po operaciji gležnja in se vpisal v knjigo rekordov: 40-letnik je postal prvi košarkar, ki je za eno moštvo lige NBA igral v 21 sezonah.
Ko je nato proti Sacramentu odigral v domači dvorani, so ga navijači Dallasa pozdravili s stoječim aplavzom. "Cenim ta topli sprejem," je povedal 213 centimetrov visoki krilni center. Veteran ni blestel kot v najboljših letih, na parketu je prebil osem minut, dosegel tri točke in ujel štiri žoge. No, bilo je bolje kot proti Phoenixu, ko je v šestih minutah dosegel dve točki. "Zagotovo je bil to korak naprej. Mislim, da je bil moj veter že nekoliko boljši," je dejal Nowitzki po že 1618. tekmi v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Počasna vrnitev

"Vklapljam se, grem v pravi smeri, a odkar sem se vrnil, smo dvakrat izgubili, čeprav bi morali zmagati. To je frustrirajoče," je izpostavil drugi vidik svoje vrnitve. Ja, po Phoenixu so Mavericksi padli še pred Sacramentom. V podobnem ritmu se je nadaljevalo dva dni kasneje. Denver je bil tretji krvnik Dallasa v nizu (126:118), Nemčeva statistika pa je bila podobna kot dva dni prej. Tri točke je dosegel. Legenda se še ni povsem vklopila v moštvo, kjer je vlogo liderja prevzel 19-letni Slovenec.
Nowitzki še ni uradno oznanil, če bo 21. sezona njegova zadnja v karieri poklicnega košarkarja. A tudi če ne doseže niti enega koša več in niti enkrat ne zmaga, statusa legende ne more izgubiti. Ko so šefi Dallasa po naboru leta 1998, na katerem je bil kot 17. izbran Slovenec Rašo Nesterović, v Milwaukee poslali Roberta Traylorja in v zameno dobili deveti izbor, so upali na novega Detlefa Schrempfa. Pa je Nowitzki rojaka, prvega Evropejca, ki je nastopil na tekmi vseh zvezd, krepko presegel. Leta 2007 je bil najkoristnejši igralec lige. Postal je prvi Evropejec, ki je bil okronan za najboljšega v ligi, ki je bila dolgo rezervirana le za Američane. Njegovega dosežka še ni ponovil noben košarkar s stare celine.

Nemec je reden udeleženec tekme vseh zvezd.
Reuters

V pogonu do 41. rojstnega dneva?

Luka Dončić si boljšega mentorja za začetek NBA-pustolovščine ne bi mogel želeti. "Zelo vesel sem, da sem postal član Dallasove družine, uresničile so se mi sanje. Dirk Nowitzki je vzgled za vsakega, je legenda, vodja, neverjetno je, da si lahko z njim delim slačilnico," je dejal slovenski čudežni deček. Še preden je Ljubljančan odigral prvo uradno tekmo, je zvezdnik opazil njegov talent. "Vsekakor je boljši, kot sem bil jaz v njegovih letih," je priznal Nowitzki, ki je prvo tekmo v ligi NBA odigral 5. februarja 1999, 23 dni pred rojstvom Dončića. "Trdo dela. Všeč mi je, kar vidim. Neverjetno je, kako pri svoji višini obvladuje žogo. Odličen je v akcijah 'pick 'n' roll'. Predvsem pa ta njegov pregled nad igro …

Ne le v klubskem, tudi v reprezentančnem dresu je bil bitke z Goranom Dragićem.
Reuters

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta