Pomladna klasika: narcise in tulipani

Matic Sever Matic Sever
25.04.2021 04:40
Če med tulipani in narcisami ni zgodaj poganjajočih drugih rastlin, predlagam, da jeseni skupaj s čebulicami zasadite mačehe in spominčice, ki bodo grede obarvale še pred njihovim cvetenjem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeče in belo Foto: Pixabay
Pixabay

Radi rečemo, da na vrtu ni pomladi brez tulipanov in narcis, dveh najbolj priljubljenih okrasnih čebulnic. Predvsem pri tulipanih je izbor barv, velikosti in oblik izjemen, zato lahko izberemo pravo sorto za prav vsako barvno kombinacijo rastlin. Pri narcisah smo res omejeni predvsem na belo in rumeno, morda še nekaj malega oranžne, a prav tako najdemo različno oblikovane in različno visoke sorte.

Obe čebulnici imata torej prednost v tem, da je na izbiro zelo velik različnih vrst in sort, kar omogoča ustvarjanje tudi najzahtevnejših in nenavadnih barvnih kombinacij. Slabost je ta, da cvetijo le kratek čas. To, da poleti ostanejo brez listov, je lahko prej prednost kot slabost, ker imamo tako na voljo več prostora za druge rastline, ki lahko z bujnimi nadzemnimi deli prekrijejo mesta, kjer so rasle čebulnice.

Pogumno s čebulicami

Če imate problem z voluharjem, tulipane obvezno posadite v zaščitne mreže. Najpogosteje so narcise bolj dolgožive kot tulipani. Za obe cvetlici velja pravilo več je bolje. Ne skoparite s številom čebulic, ki jih kupite jeseni, saj dobre učinke dosežemo le z večjim številom teh rastlin. Če med tulipani in narcisami ni zgodaj poganjajočih drugih rastlin, že jeseni skupaj s čebulicami zasadimo mačehe in spominčice, ki bodo grede obarvale še pred njihovim cvetenjem.

Gneča, ki ne moti Foto: Pixabay
Pixabay

Čeprav najdejo klasične rumene narcise vedno prostor pod soncem in nas znova in znova pritegnejo sorte, ki so podobne naši samonikli narcisi oziroma ključavnici z Golice ali drugih travišč po Sloveniji, se zdi, da je velikokrat lažje kombinirati in da so morda celo v trendu sorte s pastelno rumenimi cvetovi.

Phalariys Tulipa Foto: iBulb
iBulb

Nežne rumene odtenke takih narcis lahko poudarjajo modro vijolični cvetovi velike snežne modrice, Chionodoxa luciliae, v podporo v pastelnih vodah rumene pa ji ob boku lahko stojijo tudi cvetovi trobentice, Primula vulgaris.

Sproščena romantika

Čeprav večkrat nagovarjamo k rabi manjšega števila sort ene vrste ali rodu trajnic v neki zasaditvi, se zdi, da pri narcisah z lahkoto postanemo bolj sproščeni in si privoščimo nasprotno. Z le malce izdelanega občutka za izbor sort si tako lahko privoščimo različne oblike v beli in rumeni barvi, da bo ta nasad v trati videti odlično. Sliko bi verjetno nekoliko skvarili z dodajanjem sort z oranžnim privenčkom ali drugimi oranžnimi dodatki znotraj cveta. Za dodatno romantiko in travniško vzdušje lahko poskrbijo skoraj povsem bele travniške penuše, Cardamine pratensis, ki so pogoste na malce bolj vlažnih travnikih.

Razkošje Foto: Pixabay
Pixabay

Eno lepših kombinacij lahko dosežemo, če bledo rožnate tulipane posadimo kar med mačje mete. Navadno sicer mačje mete ravno začnejo prvo cvetenje, ko tulipani počasi uvenijo, a z malce spretnosti in sreče glede vremena lahko dosežemo zavidanja vredno gredico. Uporabiti moramo katero od poznih sort tulipana, ki bo cvetel šele od sredine maja.

Če bo pomlad že v prvi polovici brez zelo nizkih temperatur, bo mačja meta hitro zrasla in zacvetela dovolj zgodaj dovolj bujno, da se bo cvetenje ujelo s tulipani. Tudi pri mačjih metah si lahko pomagamo in na primer posadimo nizko in zgodaj cvetočo sorto, kakršna je na primer Nepeta racemosa Blue Bird. Seveda si lahko privoščimo tudi druge barve, zelo lepo se kombinirajo še beli, temno vijolični, temno rožnati in tudi vinsko rdeči tulipani.

Narcissus Topolino Foto: iBulb
iBulb

​Naš samonikli cipresasti mleček, Euphorbia cyparissias, zacveti že zelo zgodaj in razvije pravcate oblake živahnih rumeno zelenih socvetij. Ti so odlična podlaga za oranžne sorte tulipanov. Ta mleček je lahko kar malce nadležen zaradi hitrega razmnoževanje s podzemnimi stebli, zato ga je bolje gojiti v revnih in bolj suhih tleh. Taka tla so tudi približek naravnega rastišča tulipanov. Ker številne bogate sodobne sorte zahtevajo več hranil, raje izberimo kakšne bolj botanične ali preverjene stare sorte. To kombinacijo lahko razvijemo naprej s sivolistnimi rastlinami, kot so sinje zelena bilnica, volnati čišljak, laški smilj in podobne.

Narava je lepa, če jo znamo opazovati. Foto: Matic Sever
Matic Sever

Mešano ali po skupinah

V gredicah sorte tulipanov sadimo ali povsem mešano ali pa po skupinah po posameznih sortah, kot je razvidno na enem od posnetkov. V teh dveh gredah v dveh nivojih so predvsem sorte svetlo roza Candy Prince, vijolična Purple Prince, zelena Evergreen in bel polnocveten Mount Tacoma. Z belimi tulipani se lepo povežeta dve stebrasti šmarni hrušici, Amelnachier Obelisk z drobnimi belimi cvetovi. Posebno noto dajo tudi modro vijolične drobnocvetne mačehe in modrikast navadni zimzelen čisto pri tleh.

Da stare sorte tulipanov niso za na kompost, drži kot pribito. Verjetno ste vsi kje videli visoke, v skodelicam podobno obliko odprte žareče rdeče in sončno rumen cvetove s črno sredico. To so prastari tulipani, ki so jih gojile naše babice in so se obdržali z razlogom. Ti so tako trdoživi, da neumorno in z zagotovostjo vsako leto obarvajo pomlad tudi po več desetletjih. Ker so zelo vpadljivi, jih je pri kombiniranju smiselno obdati z bolj umirjenim rastlinjem. Zeleno ozadje čipkastih listov praproti naredi že veliko. Svoje dodajo še gracilni beli neapeljski luki, Allium neapolotanum, ki se ravno odpirajo, in belo-zeleno pisani mladi listi okrasne trave čužka, Phalaris arundinacea Picta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta