"Pokažimo svoj dober značaj, poskrbimo za živali v svoji okolici"

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
13.09.2020 02:25

Z izbiro hrane lahko varujemo naravo, opozarjajo v Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanko Valpatič in Monika Naumovska ob kotlu z golažem
Bojan Tomažič

Najboljši pokazatelj človekovega značaja je, kako človek ravna s tistimi, ki mu ne morejo koristiti in se ne morejo braniti, je misel pisateljice Pauline Ester Friedman, bolj znane kot Abigail Van Buren. To misel so v Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice vzeli za svojo. "Pokažimo svoj dober značaj, poskrbimo za živali v svoji okolici," poziva predsednik Stanko Valpatič. V časih, ki so za ljudi težji, ne smemo pozabiti na naše spremljevalce v življenju, na živa bitja, ki so čuteča. Na njegovi kmetiji v Ostrožnem pri Ponikvi so se člani, v ožji sestavi zaradi virusa, minulo soboto zbrali ob golažu, polenti, pecivu. Pogovarjali so se o zdajšnjih razmerah pri nas in o prizadevanjih društva.
Način, kako se ljudje večinsko hranijo, zelo vpliva na odnos do živali in narave nasploh. Da je na poljih največ pridelane krme za rejene živali za zakol, povzroča okolju veliko škodo. Za večjo pridelavo uporabljajo agrokemijo in druge strupe, zmanjšujejo in uničujejo življenjski prostor živalim, te umetno oplojujejo, jim dajejo hormone in druge kemijske priprave za pospeševanje rasti, antibiotike in druga zdravila. Jesti je treba zdravo hrano, ta pa je domača, tradicionalna, iz starih, na naših prostorih preizkušenih semen, tudi ne gensko spremenjena. Od pridelave hrane do krožnika naj bo čim krajša pot. Jesti je treba ekološko, biološko pridelano hrano, najbolje na način miroljubnega kmetovanja, kjer živali ne ubijajo in izkoriščajo. To je pri nas v povojih, v Nemčiji pa že dokaj razvito.

Pecivo iz Ostrožnega brez mleka in česarkoli živalskega 
Bojan Tomažič

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.