Pankerica, ki je nekoč globoko sovražila modo in je zaljubljena v svojega nekdanjega učenca

Denis Živčec Denis Živčec
19.04.2020 05:10

Vivienne Westwood, kraljica modnega punka, rdečelasa čarovnica odpadniškega sloga, je 8. aprila praznovala 79 let. Zaljubljena je v svojega nekdanjega učenca in zapisana reševanju sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Čas za kraljico panka teče drugače. A teče. Osmega aprila je sredi karantenske Velike Britanije praznoval svoj 79. rojstni dan. Da bo Vivienne Westwood, ena najbolj ikoničnih modnih oblikovalk vseh časov, čez leto stara osemdeset, je kar težko požreti, saj se zdi, da je umetnica, ki je pravila v modi postavila po svoje, večno neukrotena najstnica in upornica z razlogom. Slednjega v novem tisočletju pogosto najde v reševanju okolja. Zrela, a lepa, ležerna preživlja, kar je kreativno vodenje njene znamke prevzel mož Andreas Kronthaler. Kolekcij ne oblikuje več sama. Pred nekaj leti se je na eni od revij svoje znamke po pisti sprehodila v vlogi manekenke in blestela.

Reuters

Ustvarjala oblačila za fetišiste

Modno kariero je rdečelasa Britanka zgradila na domiselno obarvanih majicah iz obdobja panka, perju in dandijevskem videzu. Pri tem pa modno oblikovanje sploh ni bilo njena prva karierna želja. Izobraževala se je za osnovnošolsko učiteljico in poklic opravljala, dokler se ni poročila in rodila sina. Z možem Malcolmom Mclarnom, enim od ustanoviteljev skupine Sex Pistols, sta na Kings Road v Londonu odprla prodajalno z oblačili. V njej sta oživila spomin na petdeseta leta in jo poimenovala Let It Rock, leta 1972 pa jo preimenovala v Too Fast To Live, Too Young To Die. Dve leti pozneje sta odprla prodajalno Sex, kjer je bila na voljo predvsem fetišistična moda. Postopoma je razvijala svoj kontroverzni slog in odnos do oblačil. Ko je zaslovela, je v svojem vse večjem vplivu videla možnost, da bi malce klišejsko britansko modno industrijo prebudila, preobrazila in ji dodala nekaj svojega. Leta 1975 je ustvarila kolekcijo Pirati, nato oblačila za heroje.
Leta 1983 je počilo. Ljubezen z Malcolmom je izzvenela. Njuna skupna modna zgodba se je s tem zaključila, ne pa tudi Viviennina. Svoj razpon oblikovanja je še razširila. Nastala je prva samostojna kolekcija Čarovnice, ki je leta 1983 požela velik uspeh. Pohod kraljice pank mode se je šele prav začel.

epa

Vegetarijanka v hiši kapitana Cooka

"Nekoč sem z njo odprla modno revijo. Prišla je na brv in tam nepremično stala deset minut. Videti je bila kot prava glamurozna hollywoodska zvezda. Neverjetna je," je o nekdanji ženi Micka Jaggerja povedala 79-letna oblikovalka, ki je svoj zadnji ikonični filmski trenutek doživela v prvem celovečernem filmu Seks v mestu, v katerem je Carrie Bradshaw nosila poročno obleko Vivienne Westwood, medtem ko jo je Živina pustil samo pred oltarjem.

Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta