Panika - kaj je to?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
01.03.2020 06:05

Zaščitne maske raje pošljite Kitajcem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Panika zaradi koronavirusa ni potrebna, nam govorijo od zgoraj in s tem spodaj, med ljudstvom, sprožajo paniko. Ne samo, da so v lekarnah pošle zaščitne maske - zaradi pusta in virusa -, tudi v trgovine smo se Slovenci menda zakadili, kot da se začenja tretja svetovna vojna. Trgovci so pomirili kupce, da "je panika odveč", saj so dobro založeni z jajci, moko, jedilnim oljem, marmelado in sladkorjem - tako si bomo lahko tudi ob morebitnem razmahu kitajskega virusa pekli krofe, ko bomo izolirani od sveta čemeli v svoji kuhinji.
Da ni panike, so nam prvi jasno sporočili z - zdaj že, skupaj s pustom, pokopane - vlade: 13. februarja so v vesolje lansirali vest, da "bo Slovenija Kitajski za pomoč v boju proti novemu koronavirusu danes poslala 1,2 milijona zaščitnih mask. Poleg tega bo za nujno humanitarno pomoč namenila prispevek Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v višini 60.000 evrov." Razumem slovensko solidarnost ob kitajskih težavah, manj je razumljiva nesolidarnost s slovenskimi državljankami in državljani, ker je zanje takoj za tem zaščitnih mask zmanjkalo; če pa so jih 1,213.400 poslali Kitajcem! Upam, da smo prijateljem v Wuhanu krepko pomagali, a slišal sem, od lokalnih strokovnjakov, da zaščitna maska itak po uri ali dveh več ne služi svojemu osnovnemu namenu - zaščiti dihal. Glede na onesnaženje zraka v moji občini (Miklavž je v državnem prvenstvu na visokem petem mestu) bi morda moral o zaščitni maski razmišljati že pred koronavirusom. A panike ni, saj "imajo v zavodu za blagovne rezerve na zalogi zaščitno opremo za primere epidemij, kot so zaščitne maske, rokavice ipd., pri čemer pa o njihovi uporabi odloča izključno vlada". Maske torej so, samo v lekarnah jh ni - razumete? Tistih 60 tisočakov za WHO pa se mi itak zdi stran vržen denar, raje bi ga namenili Domu Danice Vogrinec.
Kaj se dogaja? Med ptičjo gripo je s poginulim labodom zaslovel dravski Koblarjev zaliv. Pri norih kravah smo postrani gledali živinorejce. V mariborskem kebabu je umrlo poljsko bolno govedo. Ni panike. Le modni trendi se spreminjajo, tudi v zdravstvu: danes ni več dovolj umreti za navadno gripo (čeprav kosi neprimerno bolj od koronavirusa) - vsaj ptičja mora biti, da se malo ustrašimo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta