SDH izgubil tožbe proti podizvajalcem pri Celovških dvorih

STA, A.L.
27.09.2024 09:59

Slovenski državni holding (SDH) je po poročanju časnika Delo pravnomočno izgubil dve tožbi podizvajalcev pri ljubljanski soseski Celovški dvori.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanovanjsko sosesko v ljubljanski Šiški je gradilo gradbeno podjetje Vegrad AM, projekt pa je financirala NLB.
Tit Košir

Izdati jima je moral izbrisno pobotnico za nepremičnini v soseski, torej umakniti hipoteko. Potencialna škoda za državo je po neuradnih informacijah časnika več milijonov evrov. V obravnavi je še več tožb.

Stanovanjsko sosesko v ljubljanski Šiški je gradilo gradbeno podjetje Vegrad AM, projekt pa je financirala NLB. Ker je velenjsko gradbeno podjetje končalo v stečaju, banka pa je ostala nepoplačana, je v bančni sanaciji to terjatev do Vegrada AM prevzela Družba za upravljanje terjatev bank DUTB. S pripojitvijo DUTB pa je zgodbo podedoval SDH, pojasnjuje Delo.

Vegrad je pred propadom nekaterim podizvajalcem ponudil plačilo s kompenzacijo na način, da so namesto denarja dobili stanovanja. Ta so formalnopravno prišla v last podizvajalcev, ne pa tudi ekonomsko, saj je bila na nepremičninah vpisana hipoteka DUTB.

DUTB pred sedmimi leti vložila izvršbe

Medtem ko so podizvajalci trdili, da jim je NLB obljubila izbrisno pobotnico, pa so v DUTB zatrjevali, da za to nimajo zakonske podlage. Tudi na ministrstvu za finance so leta 2017 pojasnili, da DUTB skladno z zakonom o slabi banki ne sme odpustiti dolga, enake učinke ima odpoved zavarovanja.

DUTB je zato pred sedmimi leti vložila izvršbe, da bi prišla do stanovanj, ki so jih že zasedli podizvajalci. Ti so na to podali tožbo in zahtevo za umik izbrisne pobotnice, s čimer jim je torej v dveh primerih uspelo.

"Po sodbi je moral SDH izdati izbrisno pobotnico za nepremičnine, ki so bile predmet sodbe," so za Delo potrdili v SDH. Še vedno sicer zagovarjajo stališče, da so hipoteke na nepremičninah v Celovških dvorih veljavne in pričakujejo njihovo plačilo, poroča časnik.

Ker je sodišče v dveh primerih verjelo podizvajalcema, da jim je NLB obljubila izbrisne pobotnice, pri tem pa v SDH pravijo, da "v zvezi s podizvajalci v Celovških dvorih poteka več sodnih postopkov", bi državni holding lahko izgubil več milijonov evrov, sklepa Delo. Država si namreč ne more več obetati, da bi prišla do teh stanovanj in jih prodala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta