Ni šans, da dobite stanovanje

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
01.12.2019 05:08

Nesreča v sreči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Všeč mi je pogled ameriškega misleca Marka Mansona, da smo z vsakim dnem razvoja bližje novi revoluciji. Danes torej ljudje ne zganjajo revolucij, ker ne bi imeli kaj za pod zob in strehe nad glavo, revolucionarji postanejo tisti, ki se jim zdi, da jim pripada več (svobode, denarja, ugleda), kot imajo. Z Mansonovega zornega kota je nova svetovna vojna blizu, s praktičnega zornega kroga masovnih demonstracij na vseh koncih in krajih pa že lep čas traja.
Pred kratkim nas je obiskal Meik Wiking, danski raziskovalec sreče, ki nam je veselo razložil, kako in zakaj so Danci srečen narod, gotovo bolj od Slovencev. Všeč mi je njegov pristop, še bolj me navdušuje, da je direktor Inštituta za raziskovanje sreče v Köbenhavnu. A si zamislite, da bi si nekdo v Ljubljani omislil tak inštitut - kakšna bi bila reakcija okolice? Bog ne daj, da bi si tega srečnega direktorja izmislili v Mariboru. Rekli bi, da se je Štajercem dokončno zmešalo. Slovenci imamo težave s srečo, ker smo mojstri iskanja dlake v jajcu. Če so si ti severnjaki sposobni skovati srečo v še tako hudi nesreči (še dan imajo krajši kot mi), smo Slovenci mojstri nesreče v sreči.
Po radiu poslušam mladenko, ki v mikrofon razlaga, kako da v tej naši deželi ni svetle prihodnosti, ker je stanovanj premalo oziroma si ga ob naših mizernih plačah, revica, ne bo mogla nikoli privoščiti. Pri dvajsetih je glavni problem, kje bodo stanovali čez dvajset let?! Preteklosti ne jemljem patetično, se pa spomnim, da kot najstnik nisem razmišljal kot stari vojak - o stanovanju, avtomobilu ali o tem, kako daleč je penzija. Danes tudi taki brez dneva v službi (še pet let sem bil Večerov honorarec, da ne bo pomote) vedo, kaj je to odmerni odstotek pokojninske osnove. Presneto, mi smo v srednji šoli razmišljali bolj kratkoročno (praktično) - kako dobiti punco/fanta, se ga čez vikend primerno nažgati in se vmes še nadrdrati kakšne fizike ali matematike. Služba, poroka, otroci, stanovanje? Ah, vse je prišlo, kaj celo prehitro ... In bo zanje tudi - če le ne bodo pregoreli v želji. Jaz sem, k sreči, iz izgorele generacije, ki se že ohlaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta