Nedeljski brezupi

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
31.05.2020 05:00

Nedeljski nakupi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Še mesec dni ni minilo od "javne zahvale slovenski politiki ob podpori poslanice ob prazniku dela" (zapisal jo je Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije), že smo bili v sredo skoraj na začetku. Od Janševega tvita "Podpiramo" (predlog Levice, da trgovine ob nedeljah tudi po epidemiji ostanejo zaprte) in "podpore poslanske skupine SDS" do ocene vlade "da predlog Levice v trenutnih razmerah ni primeren za obravnavo". A bo jeseni, ko menda udari drugi val koronavirusa, bolj primeren čas? Da se nismo vrnili v leto 2003, so poskrbeli poslanci, ki so v prvi obravnavi podprli predlog nedeljskega zaprtja trgovin s 65 glasovi za in 12 proti. Predlog zakona mora zdaj v obravnavo na Ekonomsko-socialni svet in v ponovno premlevanje v državni zbor.
Zakaj referendum, če se ga ne upošteva? Leta 2003 smo se izrekli, da se trgovine ob nedeljah in praznikih zaprejo. In pika? Ne, raje dvopičje, podpičje, tripičje, tisočpičje. ​Da bodo trgovci zaradi zaprtih prodajaln ob nedeljah propadli? Nikar ga ne lomite. Med koronakrizo smo večinoma šli v trgovino enkrat tedensko in zapravili več kot prej ob nakupih sedemkrat tedensko. A so Hoferji in Lidli propadli v Avstriji, ker so v nedeljo zaprti? Se mi zdi, da ne. Za nameček so posamezni izdelki na avstrijski strani cenejši kot pri nas v istih trgovinah - verjetno zato, da jih prodajo še pred nedeljo.
Dušebrižna trgovinska zbornica meni, da bi zaprte nedelje škodovale zaposlenim v trgovini, ki da si menda želijo ob nedeljah delati zaradi dodatkov. No, potem naj bodo trgovine odprte samo v nedeljo in za praznike, zaradi nedeljskih in prazničnih dodatkov. Trgovinska zbornica da je zaskrbljena zaradi klicev iz turizma? Naj se turistične prodajalnice umestijo med izjeme; pa saj Dunaj ni tako daleč: "Obstaja pa možnost nakupovanja ob nedeljah in praznikih na velikih železniških postajah, na letališču in v muzejskih trgovinah." Med nedeljske izjeme bi lahko uvrstili še butike in majhne družinske prodajalne. Kdor želi, si lahko zaradi mene kupi kruh in mleko na Petrolu, tudi v nedeljo. Da pa je nujno po dve topli žemljici in pralni stroj ravno v nedeljo in to ravno v Europark, me ne bo nihče prepričal. Pika.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta