Ne nakladajte o kapitalizmu in raje prisluhnite Levici

13.06.2021 03:00
Ne gnusne laži, temveč gnusne polresnice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Da Zorčič ne bo sklical izredne seje DZ, na kateri bi poslanci na predlog SDS in NSi obravnavali "priporočila vladi in drugim državnim organom v zvezi z rušenjem parlamentarne demokracije in drugih temeljev ustavnega reda v programu parlamentarne politične stranke" - beri: Levice -, je dvoumna gesta. Zavrnitev totalitarne pobude je po eni strani resda videti kot pomirjujoče zagotovilo, da se je še vedno mogoče braniti pred jezdeci antidemokratične apokalipse, po drugi pa je tudi zamujena priložnost, da bi desničarjem na licu mesta in kraju zločina enkrat za vselej povedali, naj si nekam zataknejo ta svoj kapitalizem in predstavniško demokracijo kot edini zveličavni obliki ekonomskega in političnega družbenega reda.

Demagogija in populizem

Da gre pri tem za demagoško in populistično nakladanje, je kaj slaba tolažba. Ker če očitki ne držijo, to še ne pomeni, da jim folk ne verjame.

Artilerija SDS in njihovi najkratkovidnejši nišandžije streljajo s totalno demagoškimi, vendar za lahkoverne in zavedene zelo prepričljivimi granatami. Svoje pa prispeva še njihovo medijsko zaledje. Vse skupaj pa v tem stilu: "protiustavna, proticivilizacijska pozicija". Ali: "Severna Koreja".

No, glavna tožibabja očitka sta, da se Levica zavzema "za nacionalizacijo" in "za ukinitev predstavniške demokracije" in "za boj proti kapitalizmu". To sicer niso gnusne laži, temveč gnusne polresnice.

Boljševiki

Prvič. Levica v svojem programu - namreč v pravem, ne tistem ponarejenem, zaradi katerega je zdaj hvala bogu ovadila SDS in šefa policije ter nekaj desničarskih medijev - nikjer ne omenja nacionalizacije v smislu zaseganja osebnega premoženja oziroma privatne lastnine. Ravno nasprotno! Ko v programu govorijo o poslovanju "po socialističnih načelih", izrecno dodajajo: "ne da bi bilo treba kogarkoli razlastiti".

Drugič: Levica se ne zavzema za ukinitev predstavniške demokracije, temveč govori o "nadomeščanju predstavniškega sistema z mehanizmi neposredne demokracije". Nadomeščanje je nekaj drugega kot ukinitev. Nadomeščanje je prenos nekaterih odločitev v območje neposredne demokracije - kar so Slovencem dobro znani referendumi.

In ne nazadnje, 3. člen ustave se glasi: "V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno."

Tretjič: tako imenovani boj proti kapitalizmu zveni zelo boljševiško oziroma komunistično - vendar je treba vedeti, da nasprotovanje kapitalizmu ni nič protiustavnega in ilegalnega. Kapitalizem ni omenjen v niti enem od 174 členov ustave. Niti z besedico. Je pa zato v 2. členu rečeno, da je Slovenija tudi "socialna" država.

Alfa in omega

Tako kot je kapitalizem za mnoge posplošen in poenostavljen bavbav, pa je za druge ravno tako posplošena in poenostavljena alfa in omega današnjih družbenih odnosov.

Slovenskim desničarjem je nekako uspelo, da so pojem kapitalizma podtaknili kot osnovnošolsko poznavanje in priznavanje ekonomskih odnosov, ki temeljijo na privatni, ne javni lastnini, denarju kot merilu vsega in seveda kapitalu kot akumulaciji presežkov oziroma profitov.

Vsakemu kolikor toliko razgledanemu državljanu pa je jasno, da kapitalizem ni samo to in da se v svoji pravi ali vsaj možni podobi ne izključuje z bolj socialnimi in solidarnostnimi družbenimi principi.

Smešni stampedo

Še tem bolj smešen pa je ta stampedo v imenu kapitalizma proti Levici zato, ker je postal glavno sredstvo političnega boja prav v Sloveniji - torej v državi, ki že dolgo, predolgo slovi po tem, da imajo vsi politiki polne goflje nacionalnega interesa, a tem bolj prazne sefe nacionalnega kapitala.

Da se pogrom nad nefani kapitalizma dogaja prav v Sloveniji, kjer državljani sedijo in spijo na bančnih depozitih - ker iz previdnosti raje trošijo zase, kot pa investirajo -, je smešno. Smešno, če pomislimo na usodo nekoč velikih in uspešnih nacionalnih podjetij, ki so bodisi propadla bodisi smo jih (prva oseba množine: kao mi, ljudstvo) prodali tujim vlagateljem. Smešno, če se spomnimo razlastitev malih delničarjev. Smešno, če pomislimo, da smo razfrčkali za več kot dve milijardi evrov šenkanih certifikatov.

Tako da mi prosim ne nakladajte o kapitalizmu, ker imate o tem še manj pojma kot jaz. Raje razmislite o idejah Levice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.