Ne dogaja se zelo pogosto, pa vendar: lamborghini countach in njegova reinkarnacija

Janez Kovačič Janez Kovačič
05.09.2021 03:00
Sloviti Lamborghini je povil omejeno serijo novega countacha, avtomobila, ki je tovarni nekdaj prinesel veliko slave, v novi izvedbi pa gotovo tudi precej denarja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi countach je narejen v pravi maniri lamborghinijev: razmeroma dolg, z naprej in navzgor odpirajočimi se vrati in le 114 centimetri višine. Problematična možnost za tiste, ki imajo težave s hrbtom.
Tovarna

Reinkarnacije uspešnih avtomobilov so morda logične v časih, ki avtomobilskim tovarnam niso pretirano naklonjeni. Toda lamborghini countach, avto, ki ga je italijanska avtomobilska hiša izdelovala dolgih šestnajst let (od 1974 do 1990), zanika to logiko oziroma domnevo. Lamborghini iz Sant'Agate Bolognese, komaj streljaj od Ferrarijevega Maranella, kar je omembe vredna malenkost, ima za seboj zelo uspešnega pol leta. Countach v novi izvedbi naj bi te številke še izboljšal.

A najprej nekaj o zgodovini in razlogih za nastanek ta hip slovite apeninske avtomobilske hiše, ki ima trenutno v svojem programu zgolj tri modele - aventadorja, huranaca in urusa. Slednji je športni terenec, torej avto tiste vrste in razreda, ki po dolgem in počez navdušuje tako evropsko kot tudi drugo avtomobilsko publiko. Za vse tri je značilno, da jih poganjajo močni bencinski stroji, ki so seveda bistvo in filozofija te hiše, ki je od leta 1998 pod pokroviteljstvom vsemogočnega Volkswagna oziroma Audija. In razlog za nastanek? Legenda, precej značilna za romanske avtomobilske stvaritve, pravi, da je bil ustanovitelj Ferruccio Lamborghini nezadovoljen s ferrariji, ki so bili v njegovi garaži. Trdil je, da so preglasni in neudobni, kar je bilo zanesljivo res. Ko je ob neki priložnosti s tem seznanil tudi slovitega Enza Ferrarija, ga je ta (menda) naduto zavrnil. Leta 1963 je tako nastal avtomobilski del Lamborghinija, hiše, ki je bila prej znana, priznana in uspešna na trgu traktorjev. Ampak do rojstva izvirnega countacha se je zgodilo še marsikaj.

Notranjost dvosedežnika je seveda oblečena v prestižno rdeče usnje, voznik in sovoznik sedita zelo nizko, in če je tako kot pri drugih "lambotih", potem nazaj vidita slabo, skoraj nič. Ampak v teh avtih se gleda predvsem naprej.
Tovarna
Verjetno drži, da je pogled na zadek novega countacha še najbolj šokanten.
Tovarna

Ferruccio Lamborghini je bil sicer kmečki otrok, a ga je že od zgodnje mladosti bolj zanimala kmetijska mehanizacija kot pa delo in življenje na kmetiji. Leta 1940 se je pridružil italijanski vojski oziroma vojnemu letalstvu, vojno je preživel na tedaj še italijanskem, sedaj grškem otoku Rodos. Ko se je vrnil, se je začel ukvarjati z izdelavo traktorjev in predelavo avtomobilov ter nasploh inženirstvom. Očitno je bil dovolj uspešen, da se je lahko sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja lotil izdelave avtomobilov, ki naj bi konkurirali že tedaj slovitim ferrarijem.

Prvi oziroma izvirni countach je nasledil miuro, avto, ki so ga zaradi številnih nesreč, kar je bila predvsem posledica zelo specifične uporabnosti, izjemne motorne moči in pogona na zadnji kolesni par, česar pa večina lastnikov ni obvladala, imenovali kar morilec bogatašev. Prvi countach se je pojavil leta 1974 in so ga - vsekakor zanimivo - prodali ali dostavili kupcu iz Avstralije. Oblikoval ga je Marcello Gandini, imel je, kakopak, sredinsko nameščen motor (kar je postalo stalnica pri takšnih avtomobilih), 12-valjni bencinski agregat in vrata, ki so se odpirala naprej in navzgor (kar je Gandini uporabil že pri študiji alfa romeo caraba) ter tako postala še eden od zaščitnih znakov teh slovitih avtomobilov. Doživel je vrsto prenov oziroma izvedenk in postal do tedaj tržno eden najuspešnejših lamborghinijev.

Prvi in izvirni countach - bo naslednik presegel njegovo slavo?
Tovarna

Reinkarnirani countach, o katerem se morda zdi, da je zgolj preoblečeni aventador, prihaja na avtomobilski svet v času, ki je drugačen, poln izzivov, pa tudi vse bolj elektrificiran, torej hibriden. Temu se v novi izvedbi ni mogel ali morda smel izogniti, pri čemer gre v pogonskem smislu za že kar uveljavljeno kombinacijo: 12-valjni bencinski agregat z gibno prostornino 6,5 litra ima pomoč elektromotorja, tako da se, pod črto, nabere presunljivih 599 kW (803 KM) in še bolj presunljivih 719 Nm navora. Po tovarniških podatkih zmore bolid iz Sant'Agate Bolognese do 100 km/h v le 2,8 sekunde, končna hitrost je prav tako vrtoglavih 335 km/h. Izdelali bodo samo 112 countachev, in kot se piše, naj bi bili že vsi prodani. Cena? Ni znana, govori se, da hočejo za vsakega nekako dva milijona evrov. Torej …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta