Samo eden je quattro: avtomobil in pogon

22.08.2021 04:25
Štirikolesni pogon je star skoraj toliko kot avtomobil. Že leta 1893 je v Veliki Britaniji neki Bramah Joseph Diplock patentiral in izdel(ov)al vlečni parni stroj s štirikolesnim pogonom, a do razcveta v avtomobilizmu je bilo treba še dolgo čakati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Audi quattro: revolucija na ženevskem avtomobilskem salonu marca 1980 Foto: Audi
Audi

Ferdinand Porsche je leta 1899 zasnoval in izdelal štirikolesno gnano vozilo, ki je bilo, mimogrede, tudi hibridno in gnano z elektromotorji, a tudi nadvse okorno. Prvi avtomobil z motorjem z notranjim zgorevanjem in s štirikolesnim pogonom je bil spyker 60 H.P., ki je bil hkrati tudi prvi dirkalnik s takšnim pogonom.

Nadaljnji razvoj je tekel počasi, zvečine v mislih za vojaško uporabo, a seveda ne le to. Druga svetovna vojna je razvoj pospešila in po njej so se dvignili apetiti po štirikolesnem pogonu pri terencih za osebno rabo, a tudi na področju osebnih vozil. Vse skupaj je leta 1966 pognal britanski Jensen s Fergusonovim stalnim pogonom na vsa štiri kolesa, pri katerem je bil navor med prednjo in zadnjo osjo namesto običajnih 50:50 deljen v razmerju 40:60. Kmalu, že leta 1972, je sledil Subaru s cenovno dostopnim priključljivim štirikolesnim pogonom.

Tako smo prišli do znamke Audi. Njihov inženir za podvozje Jörg Bensinger je pozimi 1976/1977 na zimskih testiranjih ugotovil, da Volkswagnov terenski iltis (leta 1978 predstavljeno majhno vojaško terensko vozilo) na snegu prehiti katerikoli visokozmogljivi audi, in predlagal, da se pri Audiju lotijo razvoja štirikolesno gnanega avtomobila. Z njim naj bi nastopili na rallyjih in z uspehi izboljšali Audijev takrat dokaj konservativen imidž.

Pri Volkswagnu so imeli izkušnje s štirikolesnim pogonom praktično od začetka obstoja znamke, saj so, še preden so začeli resno izdelovati svojega hrošča, za potrebe nemške vojske v drugi svetovni vojni že izdelovali več različic štirikolesno gnanih majhnih vojaških vozil na osnovi svojega hrošča. Leta 1956 je DKW predstavil izjemno uspešni DKW munga z dvotaktnim motorjem in s štirikolesnim pogonom, Volkswagen pa, kot rečeno, leta 1978 VW iltis, ki so ga razvili pri Audiju. Prav iltis je nato razvojnim inženirjem pri Audiju služil kot iztočnica pri načrtovanju svojega štirikolesnega pogona.

Quattro je bil v primerjavi z običajno kupejevsko različico širši (izbuljeni blatniki), imel je izdatnejša odbijača in razširjene pragove ter zadaj večji spojler. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Tehnično izhodišče pri Audiju je bila vzdolžna postavitev motorja spredaj in temu je bilo treba prilagoditi štirikolesni pogon. Odločili so se za razdelilnik pogona v obliki sredinskega (klasičnega zobniškega) diferenciala z zaporo, celoten sklop motorja, menjalnika in sredinskega diferenciala pa je nameščen vzdolžno. Izbira klasičnega sredinskega diferenciala pomeni, da je sistem štirikolesnega pogona ves čas aktiven.

Prvi koncept, opremljen s 118-kilovatnim motorjem in s štirikolesnim pogonom, je bil nared že leta 1978 in razvojniki so ga predstavili upravnemu odboru VW. Predstavitev je potekala v avstrijskih Alpah, kjer so na strmem zasneženem pobočju preskušali zimske gume in verige. Koncept je zlahka zmogel vse naloge – z letnimi gumami! Poleti so odboru pripravili še eno predstavitev: vozilo je zlahka premagovalo podlago strmega, močno razmočenega travnika, s tem pa je dobilo zeleno luč za nadaljnji razvoj.

Naslednji koncept s karoserijo audija 80 so pripravili februarja 1979 v avstrijskem Turrachu. Peščici pomembnejših mednarodnih avtomobilističnih novinarjev so dali v preskus vozilo s prednjim pogonom, vozilo z zadnjim pogonom (na obeh so bile zimske gume) in konceptni quattro z letnimi gumami. Presenečeni so ugotovili, da z nobenim od vozil s pogonom na eno os in z zimskimi gumami niso dosegli vrha strmine, medtem ko so morali s quattrom (z letnimi gumami) pred vrhom celo zavirati. Znameniti belgijski dirkač in avtomobilistični novinar Paul Frére, ki je bil med izbranci, je o tej izkušnji leta 1986 celo napisal knjigo z naslovom Zmaga neke ideje.

Audi quattro rallye S1: avtomobil, ki je s 4-kolesnim pogonom za vedno spremenil pravila v rallyju. Foto: Audi
Audi

Leta 1980 so življenjsko pot končali John Lennon, Mohammad Reza Pahlavi in Josip Broz - Tito, svojo življenjsko pot pa so začeli Kim Kardashian, Ronaldinho, Macaulay Culkin, Jake Gyllenhaal, Ryan Gosling, Venus Williams, Chris Pine, Christina Aguilera, Christina Ricci, Jenson Button in – audi quattro. Audi ga je, vštric s kupejevsko različico audija 80 (audi coupé B2), tega leta predstavil na spomladanskem ženevskem salonu avtomobilov. Rodil se je prvi visokozmogljivi avtomobil s štirikolesnim pogonom in tudi prvi štirikolesno gnani avtomobil s turbomotorjem. V karoserijo audija coupé (B2) so namreč namestili leto poprej predstavljen 2,2-litrski vrstni petvaljnik z desetimi ventili in s turbopuhalom. Motor je zmogel za tiste čase takrat presunljivih in divjih 147 kilovatov (200 ''konj''). Posebneža so na le njemu namenjeni liniji delno izdelovali ročno, izdelovali pa so ga celih enajst let – tri leta dlje kot običajno kupejevsko različico.

V teh letih so izdelali natanko 11.452 primerkov in v vsem tem času je bilo zunanjih sprememb bore malo; še najbolj opazna sprememba je bila na prednjem delu – dvojna žarometa in ravno motorno masko so zamenjali enojna žarometa in izbočena motorna maska. Vmes so spremenili tudi kolesa (sprva 205/60-15, kasneje 215/50-15) in za dva centimetra znižali podvozje.

Še pred tem so spremenili geometrijo zadnje preme in tam – da bi zmanjšali nagnjenje k prekrmiljenju – odstranili stabilizator, da bi zadostili pravilniku FIA za nadtlačno polnjene motorje, pa so malenkostno zmanjšali prostornino motorja. Dve leti pred zaključkom proizvodnje so s štiriventilsko tehniko izboljšali motorno glavo, kar je z drugimi izboljšavami motorju povečalo moč na 162 kilovatov (220 ''konj'').

Pogon quattro je bil sicer v osnovi zamišljen kot izboljšava za dirkalnike za rally, a se je hitro udomačil tudi pri cestnih modelih. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Še najbolj pomembna, ko gre za pogon, pa je sprememba sredinskega diferenciala leta 1987: takrat so klasičen zobniški diferencial (z ročno vklopljivo zaporo) zamenjali z diferencialom torsen, ki je samodejno uravnaval razmerje pogona med obe osi in je sčasoma postal zaščitna znamka pogona quattro. Pri modelu Quattro je lahko voznik zaklenil tudi diferencial na zadnji osi, kar je pomenilo, da se je takrat navor na kolesa prenašal v stalnem razmerju 50:50. To je bilo namenjeno izključno za dirkaško vožnjo na spolzki podlagi, saj se pri običajni uporabi v takšnem primeru gume hitreje uporabljajo, ker se v ovinku zunanje kolo načeloma hitreje vrti kot notranje, zapora diferenciala pa to onemogoči. Pri zaklenjenem diferencialu se je pri quattru tudi izklopil zavorni sistem ABS.

Michèlle Mouton ni zmagala le v rallyju, pač pa (leta 1985) tudi v dirki na Pikes Peak. Seveda prav tako z audijem quattro. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Tudi notranjih sprememb ni bilo dosti. Po treh letih izdelave so analogne merilnike zamenjali z digitalnimi (zeleni LCD) in čez pet let barvo LCD spremenili v oranžno. Spremenili so tudi armaturno ploščo in volanski obroč ter obliko stikal, a v splošnem spremembe niso bile dramatične.

Quattro je z leti postal zaščitni znak znamke Audi in je pri večini modelov z vzdolžno nameščenim motorjem zadržal prvotno shemo z zobniškim sredinskim diferencialom. Ko so pri Audiju predstavili model A3, ki ima motor nameščen spredaj prečno (ker si platformo deli z golfom), pa je nastal tehnično drugačen štirikolesni pogon. Pri Audiju se je še vedno imenoval quattro, a je šlo za izvedbo s sredinsko viskozno (kasneje haldex) sklopko, pri Volkswagnu pa se je imenoval syncro (kasneje 4motion).

***

Tradicija se spreminja tudi s prihodom električno gnanih audijev. Tudi ti so lahko gnani na vsa kolesa, le da gre v tem primeru za vsaj po en motor za vsako os, s čimer odpade potreba po sredinskem razdelilniku pogona, a imajo tudi takšni audiji oznako quattro. A dvojna legenda – model quattro in pogon quattro – ostaja ikona avtomobilske industrije. Quattro (štiri po italijansko) je nesmrten.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta