(PREDSTAVLJAMO) Audi skysphere concept: Luksuzen dvovratni kabriolet, ki naj bi ponujal nove užitke v vožnji

30.08.2021 05:00
Skysphere je prvi od treh 'sfernih' konceptov, ki jih bo Audi predstavil v tem in prihodnjem letu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Audi skysphere: karoserija se razteguje in krči v predelu tik pred prednjo šipo, in sicer za natanko četrt metra Foto: Audi
Audi

Skysphere sta dva avtomobila v enem: lahko je športen ali pa GT (grand touring), namenjen potovanjem. Trik ni nov, je pa vreden posebne pozornosti: s pritiskom na gumb se karoserija podaljša za 250 milimetrov. Ko je kratek, je športen, ko je dolg, je GT. Kratek v dolžino meri 4,94 metra, dolg pa 5,19 metra. Športen način zaznamuje okretnost, ki je dodatno izboljšana s štirikolesnim volanom, način GT pa omogoča več prostora za noge, saj komande (volan in stopalke) izginejo, pri tem pa se vklopi samodejnost vožnje četrte stopnje.

V načinu GT se volanski obroč in komade pospravijo, ostane pa velik zaslon na armaturni plošči. Komande za klimatsko napravo so na vratnih oblogah. Foto: Audi
Audi

Ko gre za videz, pravijo, da so se oblikovalci iz oblikovalskega biroja v Malibuju (Kalifornija) zgledovali po luksuznem horchu 853 roadsterju iz leta 1937, a le v nekaterih osnovnih vrlinah, kot so dolžina, karoserijska razmerja, luksuz in podobno. Zunanjost zaznamujejo številne LED, ki igrajo svojo igro prižiganja in ugašanja, velika kolesa (285/30-23) dajejo boku eleganten videz, skysphere pa napoveduje precej drugačno zunanjo obliko, kot smo je sicer pri audijih vajeni.

Audi

Notranjost se zgleduje po oblikovalskem gibanju art déco, ki tu prestiž izžareva s preprostimi geometrijskimi oblikami in z materiali, kot so mikrofibra, les evkalipta in umetno usnje, pa tudi s tehnologijo, kot je denimo zaslon, ki meri v višino 180 milimetrov, v širino pa kar 1415, torej preko cele armaturne plošče. V načinu GT je lahko zaslon tudi predvajalnik video vsebin, brskalnik za internet ali zaslon za video konferenco.

Audi

Prednji del skriva prtljažni prostor, kamor je mogoče pospraviti dve torbi za golf, polnilnik, pretvornik električne napetosti in celoten sistem za spreminjanje dolžine avtomobila. V zadku je pogonski elektromotor, ki zmore 750 njutonmetrov in 465 kilovatov, pri Audiju pa pravijo, da naj bi bilo električne energije v bateriji dovolj za 500 kilometrov vožnje (WLTP).

Audi

Aluminijasta dvojna trikotna prečna vodila imajo vzor v dirkaških avtomobilih, skysphere pa se v nastavitvi sport zaradi zračnega vzmetenja spusti za deset milimetrov. Hodi koles so posamično elektronsko nadzorovani in lahko delujejo tudi proti nagibanju karoserije v ovinku, pri tem pa je sistem povezan tudi z navigacijo. Štirikolesni volan nima mehanske povezave z volanskim obročem (steer-by-wire), zato mu je mogoče nastavljati tudi krmilno razmerje (od športno neposrednega do udobnejšega posrednega) in intenzivnost samouravnavanja iz ovinka.

Audi

Takšen je torej skysphere, pri Audiju pa imajo očitno še dosti idej, saj bodo letos predstavili grandsphere, prihodnje leto pa urbansphere. Že iz imen lahko sklepamo, čemu naj bi bili namenjeni, a je vseeno treba vedeti, da gre za koncepte, ki bodo nekaj sledi, oblikovalskih in tehničnih, zagotovo pustili na prihajajočih serijskih audijih.

Audi
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta