Najstnica z Zgornje Ložnice, ki sanja, da bo nekoč zaigrala za Chelsea

Tomaž Ajd
06.12.2020 04:00
Kako ne bi bila nogometašica, če pa žogo brcajo njen oče in tudi vsi trije bratje, ki igrajo za NK Kety Emmi Bistrica. Kaja Korošec bo, če ne bo poškodb, zaznamovala naslednje desetletje slovenskega ženskega nogometa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tehnično dovršena Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Kaja Korošec z Zgornje Ložnice je ena najboljših nogometašic v državi. Komaj 19-letni članici slovenske ženske reprezentance je pred kratkim z ekipo Nona Pomurje Beltinci uspel pravi podvig, z zmago proti madžarskemu Ferencvarošu se je uvrstila v elitno ligo prvakinj. Kaja, ki izvira iz povsem nogometne družine, nogomet je odlično igral že njen oče, nogometaši so tudi vsi trije njeni bratje, je bila glavna junakinja tekme, saj je dosegla hat-trick.

Madžarke padle, na vrsti Danke

"Vsi v klubu smo imeli izjemno željo po napredovanju in uvrstitvi v ligo prvakinj. Trenirali smo dobro in se pripravili na madžarsko ekipo. Kot ekipa smo dobro delovale na igrišču in zasluženo zmagale. Res sem vesela, da sem s tremi zadetki lahko pripomogla k zmagi in uvrstitvi v ligo prvakinj. Seveda pa smo za to zaslužne vse igralke, od prve do zadnje, od vodstva in drugih v klubu pa do navijačev in vseh, ki nas spodbujajo na naši zgodovinski poti," zadovoljno pove Kaja Korošec, ki je z mislimi že usmerjena na tekmi šestnajstine finala z dansko ekipo Fortuna Hjoerring. Prva tekma bo v sredo, 9. decembra, v Gornji Radgoni.

Iznajdljiva Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

"Na vsaki tekmi gremo po zmago. Pričakujemo težko tekmo, nasprotnice bomo analizirali do potankosti in se na njih pripravili. Čakata nas dve najtežji tekmi sezone, na katerih bomo morale pustiti srce in dušo na igrišču, če bomo hotele doseči uspeh. Seveda si vse želimo zmage in pustiti dober vtis na igrišču, saj zastopamo klub in državo," napoveduje odlična mlada nogometašica, ki se, kot pravi, v Beltincih počuti zelo dobro. "Vzdušje je odlično, celotna ekipa se razume in skupaj lahko daleč pridemo. Naše priprave potekajo brez večjih težav. Treniramo pridno, skoraj vsak dan, pogosto tudi dvakrat dnevno. Ukrepi nam dopuščajo, da treniramo skupaj na igrišču, kar je velik plus. Upoštevamo varnostne ukrepe in se držimo pravil zaradi covida. Varnost in zdravje sta še zmeraj na prvem mestu."

Ponosna na dres z državnim grbom

Kaja Korošec je ponosna, da igra tudi za slovensko reprezentanco. Naša ženska izbrana vrsta je sicer oktobra izgubila odločilno tekmo za uvrstitev na evropsko prvenstvo proti Rusiji, kljub temu pa je v kvalifikacijah prikazala dobro igro. "Igrati za slovensko reprezentanco je velika čast. Zelo sem ponosna, da lahko nosim dres z državnim grbom. Na žalost nam ni uspelo premagati Rusije in smo tako izgubile možnosti za napredovanje, vendar smo lahko ponosne na naš napredek in prikazano igro skozi celotne kvalifikacije. Odigrale smo par dobrih tekem in napredovale v vseh pogledih," meni Kaja in poudarja, da bodo še naprej delale in trenirale, da bi jim naslednjič uspel preboj na veliko tekmovanje.

Iz povsem nogometne družine

Nogomet je začela igrati, ko je bila stara pet let. Kaj drugega ji pravzaprav ni preostalo, saj izvira iz povsem nogometne družine. Oče Beno Korošec je igral za bistriški klub in za malonogometni klub Dab Team Leskovec v prvi slovenski ligi. Tudi vsi trije Kajini bratje igrajo za NK Kety Emmi Bistrica, Andraž in Alen za člansko moštvo, Aleks pa za selekcijo do 15 let. Zelo pomembno vlogo ima tudi mama Simona Štern, ki skrbi za organizacijo, saj je opravila že nešteto prevozov.

Kaja je postala odlična nogometašica zaradi dokazovanja v družbi bratov in z rednimi treningi. Skupaj z dvojčkom Alenom je za Bistrico uspešno igrala kar dvanajst let. "Prve tekme sem igrala z bratoma in očetom kar na hodniku naše hiše. Vse je padalo z zidu, razbijali smo stikala ... Vrata, ki so predstavljala gol, so brez stekla. Tudi pred hišo imamo manjše igrišče, na katerem se še danes radi pomerimo," se svojih nogometnih začetkov z nasmehom spominja Kaja Korošec. Prve tri mesece jo je treniral Peter Leskovar, za njen nogometni napredek pa so zaslužni predvsem dr. Vito Martinčič, sedanji predsednik NK Kety Emmi Bistrica, Aljaž Horvat in Alojz Fricelj.

Ob nogometu še študij

Ker je Kaja Korošec v izjemni formi, so jo opazili tudi predstavniki številnih tujih klubov. Pred kratkim je podpisala pogodbo z agencijo, s katero bodo skupaj naredili načrt za njeno nogometno prihodnost. "Prejela sem že nekaj ponudb, vendar se trenutno še nič konkretnega ne dogaja v smeri mojega prestopa. Misli so usmerjene v ligo prvakinj. Moje sanje so, da bi zaigrala v dresu Chelseaja. V nadaljevanju kariere bi se rada preselila v klub v tujini, gotovo tja, kjer je dobra in konkurenčna nogometna liga," pojasnjuje Ložničanka.

Predana nogometu Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Kljub številnim treningom in tekmam nadaljuje tudi šolanje, na Academii Maribor študira program varovanje. "Študij mi omogoča ogled predavanj za nazaj, kar je velik plus, saj imam predavanje velikokrat v času treninga ali tekme. Z dobro organizacijo se da uskladiti vse in narediti obveznosti za obe področji. Za zdaj tečeta dobro tako študij kot nogomet, upam, da tako tudi ostane," se nasmehne Kaja Korošec.

Za zdaj neenakopravne

Po njenem mnenju so razlike glede zaslužkov v moškem in ženskem nogometu nepravične. "Finančne razlike so definitivno prevelike in skoraj nerealne. Po nekaterih državah so že izenačili plače nogometašev in nogometašic, vendar je definitivno še premalo narejenega za enakopravnost spolov v nogometu. Dogajajo se spremembe in upam, da kdaj pridemo do enakopravnih plač. V kariere​ vlagamo enako - če ne celo več - truda, časa in napora. Ženski nogomet ima premalo reklame in medijske pozornosti. Tu bo treba narediti več. Se pa vidi, da je v drugih državah ženski nogomet prišel iz sence in ima vedno več pozornosti. Počasi pa se tudi pri nas premika na bolje," optimistično zaključi Kaja Korošec.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.