Najslajši dan v prestolnici bo 19. oktobra

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
06.10.2019 02:05

Pri čokoladi naj ima kakovost prednost pred količino, pravi Maja Kralj, organizatorica sejma čokolade Čokoljana v Ljubljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikoli je ne zmanjka.
Profimedia

Devet ljudi od desetih obožuje čokolado, deseti pa laže, baje dokazano resnico o čokoladi smeje pove Maja Kralj, prva iz organizatorske ekipe Čokoljane, sejma čokolade, ki bo 19. oktobra v Ljubljani. Čokolada ima med večino kultni status, je posladek, je darilo, z njo običajno pretiravajo babice, ki se hočejo prikupiti vnukom, mnogim je v pomoč za lepšanje razpoloženja. Eni seveda upravičeno opozarjajo tudi na njeno škodljivost. "Čokolada spodbuja nastanek hormona sreče v našem telesu, podobno kot pri zaljubljenosti, zato velikokrat slišimo, da čokolada osrečuje."
Na voljo jih je veliko vrst, mlečne, bele, temne, jedilne. Temnih čokolad je vse več, rečejo jim tudi črne, vsebujejo od 35 odstotkov kakavovih delov in kakavovo maslo, sladkor, arome. Več kakavovih delov in manj sladkorja pomeni večjo kakovost in žlahtnost. K črnim sodijo še polgrenke z do 50 odstotkov kakavove mase in grenke, ki so narejene tudi iz sto odstotkov kakavove mase. Če ima čokolada več kot 70 odstotkov kakavovih delov, ima nekoliko bolj grenak okus, saj ne vsebuje toliko sladkorja, ki običajno poudari različne arome v njej. Vendar je grenko pač zdravo ali vsaj manj škodljivo. Čeprav je porabnikov črnih čokolad vse več, je mlečna čokolada po porabi še vedno na vrhu. "Pri odločanju o tem, katero sladko reč bomo dali v usta, naj ima kakovost dosledno prednost pred količino."

Knipschildtova je najdražja čokoladna kroglica.
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta