Mobilne aplikacije in telesna aktivnost: vsaka spodbuda za rekreacijo je dobrodošla

NR
17.11.2019 05:00

Mobilne aplikacije lahko spodbudijo k telesni aktivnosti, ki pomaga pri skorajda vsaki bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Mobilne aplikacije, ki uporabnike spodbujajo, da vsako uro vstanejo s stola in se sprehodijo ali da vsak dan naredijo določeno število korakov, lahko ljudem pomagajo, da v svoj vsakdanjik vključijo več gibanja in telesne aktivnosti. V okviru nedavne raziskave so morali uporabniki aplikacije MyHeart Counts opraviti štiri dodatne naloge in z vsako od njih so vsak dan naredili za nekaj sto korakov več, so raziskovalci zapisali v reviji The Lancet Digital Health. "Telesna aktivnost je najbolj učinkovit ukrep, ki ga poznamo v medicini, saj ima močnejši učinek kot katerokoli zdravilo," pojasnjuje vodja raziskave, dr. Euan Ashley z Univerze Stanford v Kaliforniji: "Telesna aktivnost pomaga pri skorajda vsaki bolezni - pri boleznih srca in ožilja, sladkorni bolezni, več vrstah raka, muskoloskeletnih obolenjih, duševnih motnjah ... Če pripravimo ljudi do tega, da se vsaj malo več gibajo, lahko to dramatično vpliva na njihovo zdravje."
Z aplikacijo MyHeart Counts uporabniki spremljajo svojo telesno aktivnost, kakovost spanja ter raven sreče in dobrega počutja. Raziskovalci so odraslim uporabnikom aplikacije naključno naložili eno od 24 opcij. Uporabniki so morali denimo vsak dan narediti 10 tisoč korakov, po vsaki uri sedenja vstati, na spletni strani Ameriškega združenja za srce prebrati smernice o telesni aktivnosti ali slediti e-nasvetom, pripravljenih na osnovi vzorcev telesne aktivnosti.
Od skupno 2075 ljudi, ki so prostovoljno sodelovali pri raziskavi, jih je 493 opravilo vse naloženo. Vsi med njimi so pri raziskavi vztrajali 35 dni ali celo dlje. Pred sodelovanjem so prostovoljci vsak dan naredili povprečno 3000 korakov. V skupini, ki je morala brati smernice Ameriškega združenja za srce, se je dnevno število korakov povečalo za 319, medtem ko so tisti, ki so morali po vsaki uri sedenja vstati in se sprehoditi, dnevno naredili 267 korakov več, tisti, ki so sledili e-nasvetom, 254 korakov več, medtem ko so udeleženci študije, ki jih je aplikacija spodbujala, da vsak dan naredijo 10 tisoč korakov, naredili 226 korakov več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta