Martinovanje: očetje in hčere in vinogradi

Damijana Žišt Damijana Žišt
10.11.2019 02:15

Pred martinovanjem smo obiskali manjši kmetiji na Krasu in v Prlekiji, kjer se ukvarjajo z vinogradništvom in pridelujejo odlična vina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rado Lesjak ob grozdni stiskalnici
Damijana Žišt

Zadnji oktobrski konec tedna se je kraška pokrajina kopala v soncu, narava je bila odeta v čudovite jesenske barve, rdeče, rumene, zlate, rjave ... Nastavljanje toplim jesenskim sončnim žarkom je godilo vsem, ki so se zadrževali zunaj, nekateri so bili pred domačimi kraškimi hišami, drugi so kolesarili, tretji se sprehajali. Nas je pot vodila na kraško kmetijo Gec v Ponikvah (v občini Sežana), kjer so v soboto, 26. oktobra, pripravili martinovanje za svoje berače, domače in prijatelje. Mama Mara, kot jo kličejo domači, je povedala, da so se tokrat odločili, da bodo martinovanje pripravili malo prej, "saj se je že zgodilo, da smo pripravili martinovanje, spekli odojka in druge dobrote, potem pa je čez noč zapadlo zelo veliko snega in večine povabljenih ni bilo na spregled".
H Gečevim (tam je domačija Marinega moža Silvestra Geca) so na predčasno martinovanje, ki se je začelo v sončnem popoldnevu, zaključilo pa pozno v noč, prišli sorodniki in prijatelji, ki so v glavnem pomagali pri trgatvi. Gečevi se namreč že okoli dvajset let ukvarjajo s predelavo grozdja in pridelavo vina. Gostje smo bili najprej postreženi z vrhunskim domačim pršutom, sirom in kruhom, ob pitju odličnega svežega mošta in vina iz prejšnjih let. Sledila je pogostitev z domačimi kaneloni (palačinkami) z mesom ali špinačo, nato pa odličnimi, posebej pripravljenimi svinjskimi rebri s kislim zeljem. Za posladek so bili Marini sladki štruklji s skuto in orehi. Svetlana, Marina hči, mi je povedala, da so vse jedi, ki jih postrežejo gostom, pripravljene doma. Da pa je bilo vzdušje še boj veselo, je goste z igranjem na harmoniko zabaval komaj 13-letni muzikant.

Pri Gečevih na Krasu

Gečevi kmetiji rečejo tudi pri Friderikovih, saj je Silvestrov ded Friderik svojo kmetijo predal sinu Francu, on Silvestru, danes pa jo vodita Silvestrova in Marina najmlajša hči Svetlana z možem Matejem, oba sta sicer zaposlena drugje. Zadnjih petnajst let sta za krmilom Svetlana in Matej, ki obdelujeta okoli dva hektarja vinograda - imata sodobno klet in stekleničita več vrst vrhunskega vina, v glavnem rdečega.

Pri Gečevih: Svetlana in Matej
Damijana Žišt

Pri Pohorcu v Prlekiji

Tudi na manjši vinogradniški kmetiji Lesjak, ki leži v kraju Vuzmetinci (na hribu z domačim imenom Šerof) na območju Jeruzalemsko-Ormoških goric, je kmetijo, tako kot pri Gečevih, od svojega očeta prevzela hčerka. Kot je povedala Lesjakova hči Urška Smej, je njihova kmetija (na njej delajo skupaj njena starša, oče Rado in mama Anka Lesjak, ter ona in njen mož Mitja Smej) znana po vzdevku pri Pohorcu, ime je dobila po očetu Radu, čigar družinske korenine segajo v Ribnico na Pohorju.
Mama Anka je dejala, da je Urška skupaj z možem kmetijsko dejavnost prevzela leta 2012, ona in mož Rado še veliko pomagata, včasih pa je potrebna tudi pomoč sorodnikov in prijateljev. Urška je pristavila, da bi se brez pomoči staršev težko ukvarjali z vinogradništvom, saj sta oba z možem v službi. Glavni kletar v njihovi vinski kleti je še vedno oče Rado.

Damijana Žišt
Damijana Žišt
Damijana Žišt

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta