Boscarol napovedal izgradnjo 1000 stanovanj po dostopnih cenah

STA, Va
22.10.2024 14:26

Načrt je, da v petih letih pridejo do spremembe občinskih prostorskih aktov in gradbenih dovoljenj za gradnjo poslovno-stanovanjske soseske Galaksija na območju ljubljanskega BTC-ja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivo Boscarol
Igor Napast

Družba Boscarol na skoraj 10 hektarjev velikem območju v ljubljanskem BTC, kjer je imelo svoje prostore in skladišča Žito, dolgoročno načrtuje poslovno-stanovanjsko sosesko. Na zemljišču, ki so ga leta 2022 kupili od družbe Žito v lasti hrvaške Podravke, želijo srednjeročno objekte, ki se jih da revitalizirati, obdržati in nameniti za storitvene dejavnosti. Najprej bo med drugim prenovljen lokal McDonald's, postavljene bodo polnilnice za električna vozila in paketomat Pošte Slovenije.

Za kompleks, v katerem so bili med drugim poslovni prostori družbe Žito ter žitni silosi in mlin, so preučevali možnosti nadaljnje uporabe, denimo za hranilnike električne energije ali stanovanja, a gradnja ne ustreza standardom za takšno uporabo. Zato so se jih odločili porušiti. A ker imajo objekti, v katerih je bilo mogoče skladiščiti skupno 66.000 ton žita, po Boscarolovih besedah zgodovinsko vrednost, jim posvečajo veliko pozornosti.

Vzhodna vrata Ljubljane

Dolgoročno na območju načrtujejo gradnjo poslovno-stanovanjske soseske Galaksija. Kot je povedala vodja strateških projektov pri Boscarolu Maša Čertalič, gre za strateško lokacijo blizu avtocestnega obroča, ki je največji zazidljivi kompleks v tem delu Ljubljane. Večino investicije nameravajo pokriti iz lastnih sredstev.

Na območju bi lahko bilo 1000 stanovanj, 3000 parkirnih mest, za 40.000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, med drugim dodatne hotelske zmogljivosti pa veliko površin za preživljanje prostega časa, rekreacijo in zabavo. Skupna bruto etažna površina bi lahko znašala 290.000 kvadratnih metrov.

Boscarol je v preteklosti napovedoval, da bodo stanovanja stala po 3000 evrov na kvadratni meter. Danes je dejal, da morda cena na koncu ne bo takšna, da pa bo razmerje do ostalih stanovanj, kot je sedaj s 3000 evri razmeroma ugodno, tudi takrat približno enako. "Ne mislimo delati luksuznih stanovanj, ampak prijazno sosesko, dostopno vsem," je poudaril.

S porušitvijo silosov se bo sprostilo skoraj 20.000 kvadratnih metrov zemljišča, ki bi ga lahko, kot je dejala Čertalič, najprej morda namenili za parkirišča za bližnjo stavbo nekdanjega multikina Kolosej, ki je prav tako v Boscarolovi lasti. Obnova objekta, ki se bo po novem imenoval Odiseja, je v teku in po Boscarolovih besedah bi lahko poslopje, v katerem bodo predvidoma kinodvorane ter prostori za koncerte in kongresno dejavnost, odprli po novem letu.

V družbi BTC Boscarolove načrte podpirajo. Kot je dejal predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal, bo projekt prispeval k izboljšanju kakovosti bivanja na tem območju. Šmartinska cesta ima po njegovih besedah trenutno v Ljubljani največji razvojni potencial, z ureditvijo nekdanjega območja Žita in z že urejenimi dovozi z obvoznice pa bo Ljubljana dobila vzhodna vrata, je dodal.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta