Manj krvi zbistri glavo

NR
17.02.2019 01:49

Telovadba spremeni prekrvitev možganov in izboljša kognitivne sposobnosti pri starejših ljudeh, a ne tako, kot bi pričakovali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nova raziskava, objavljena v reviji Journal of Alzheimer's Disease, ki so jo izvedli raziskovalci s fakultete za javno zdravje Univerze Maryland, je namreč pokazala povezavo med telovadbo in zmanjšanjem prekrvitve ključnih delov možganov ter boljšim delovanjem možganov pri skupini starejših oseb z blago kognitivno motnjo (BKM). Izredni profesor na oddelku za kineziologijo dr. J. Carson Smith pojasnjuje: "V nasprotju s pričakovanji se je po dvanajstih tednih telovadbe udeležencem z blago kognitivno motnjo zmanjšal pretok krvi v možganih. Obenem so se njihovi dosežki pri kognitivnih testih močno izboljšali."
Smith razloži, da možgani pri ljudeh, ki se jim slabša spomin, začnejo krizno ukrepati: težave poskušajo kompenzirati tako, da povečajo dotok krvi. Ponavadi je to koristno za delovanje možganov, vendar obstajajo dokazi, da lahko takšno stanje pri pacientih z BKM oznanja, da se bodo problemi s spominom v prihodnosti poslabšali. Izsledki raziskave, ki so jo opravili Smith in preostali člani ekipe, nakazujejo, da se lahko ljudje v zelo zgodnjih fazah alzheimerjeve bolezni s telovadbo borijo proti čezmernemu povečanju dotoka krvi in si tako izboljšajo spomin.

Zmerna hoja po tekaški stezi

Program telovadbe, ki so mu sledili udeleženci raziskave, je bil sestavljen iz štirih treningov na teden, na katerih so 30 minut zmerno intenzivno hodili na tekaški stezi. Treningov se je udeležila tudi kontrolna skupina zdravih starejših ljudi brez kognitivnih motenj. Zanimivo je, da je imela telesna aktivnost pri obeh skupinah različne posledice. V nasprotju z drugo skupino se je pri zdravih kandidatih prekrvitev čelnega režnja po dvanajstih tednih povečala, medtem ko so se njihovi rezultati na preizkusih kognitivnih sposobnosti ravno tako izboljšali kot pri eksperimentalni skupini.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta