Kontracepcijska tabletka je stara 60 let. V Sloveniji na voljo od leta 1964

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
31.05.2020 04:40

Ameriška agencija za hrano in zdravila je 9. maja 1960 odobrila prvo hormonsko kontracepcijsko tabletko, štiri leta kasneje je bila na voljo tudi pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ženske so se dolgo borile za pravico do nadzorovanja rojstev.

S kontracepcijsko tabletko so ženske prvič v zgodovini v svoje roke dobile zanesljivo, praktično stoodstotno učinkovito metodo preprečevanja zanositve. To je močno spremenilo vsakdanje življenje žensk, žensko seksualnost in celotno družbo. Antibaby pilula je zaznamovala 20. stoletje, je ob njeni 60-letnici zapisal tednik The Economist in tabletko proti zanositvi razglasil za največji znanstveni napredek, dosežen v zadnjih 100 letih.
Poskusi preprečevanja neželene zanositve so sicer stari skoraj toliko kot človeštvo samo. Ker pa naši predniki niso poznali delovanja človeškega telesa, so bili ti poskusi ne samo neučinkoviti, ampak tudi zelo neudobni za uporabo. Zlasti iz srednjega veka se je ohranilo veliko receptov, ki se z današnje perspektive zdijo prav bizarni. Takrat so so si denimo ženske, ki so se želele ogniti zanositvi, okoli stegen privezovale moda podlasičinega samca, okoli vratu pa njegove nožice. Pile so mleko, v katerem se je kuhala medvedja šapa, ali hodile okoli kraja, kjer je malo potrebo opravila breja volkulja.

Wikipedia

Ženske kot poskusni zajčki

Izum kontracepcijske tabletke so omogočile raziskave spolnih hormonov v 20-ih letih prejšnjega stoletja. Leta 1932 so prvič izolirali ženski spolni hormon estradiol in šest let kasneje razvili etinilestradiol, vendar še ne z namenom kontracepcije.
Izraz kontracepcija, proti spočetju, je "izum" ameriške medicinske sestre in borke za pravice žensk Margaret Sanger (1879-1966), ki se je pri svojem delu pogosto srečevala z ženskami, ki so bile žrtve šarlatanskih splavov. Leta 1916 je v Brooklynu odprla ambulanto za načrtovanje družine in kontracepcijo, ki je bila tedaj v ZDA prepovedana, zato je bila Margaret Sanger večkrat aretirana in zaprta. Po prvi svetovni vojni in delni legalizaciji tedaj še slabo učinkovitih kontracepcijskih sredstev, za ženske je bila na voljo samo diafragma, je nadaljevala svoja prizadevanja za nadzor rojstev. Njena največja želja pa je bila ustvariti "čudežno tabletko", s pomočjo katere ženskam ne bi bilo treba umirati zaradi ilegalnih splavov.

Deveti maj 1960 velja za rojstni dan kontracepcijske tablete

Samo s soglasjem moža

A vse to je ostalo pozabljeno, v zgodovino je šla uspešnost poskusa, ki je pokazal praktično stoodstotno zanesljivost tabletke. Leta 1957 je hormonsko tabletko odobrila Ameriška agencija za hrano in zdravila, vendar le kot zdravilo za različne menstrualne težave in ne kot kontracepcijo. Ta je bila omenjena le kot stranski učinek in ne indikacija. Prav tako so tabletko prepisovali zgolj poročenim ženskam in še to le s soglasjem njihovega moža.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta