O ženskih stvareh: Kaj je treba vedeti?

Urška Kereži
30.08.2018 15:43

Puberteta pri najstnikih marsikaj postavi na glavo, psihološko in telesno. Še posebno dekletom odpira številna vprašanja in dvome, zato jim ponujamo odgovore na najpogostejša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Menstruacija

Traja od tri do sedem dni, intenzivnost se od ženske do ženske razlikuje. Običajna količina krvi z odluščenem maternične sluznice je od 50 do 200 ml. Lahko je rjavkaste do svetlordeče barve. Prekomerno umivanje lahko spodbudi rast bakterij in s tem širjenje okužb, zato z intimno nego ne pretiravamo. Šport je dovoljen, spolni odnosi možni.
Tamponi ali vložki?
O tem se odloči vsaka zase, dobro pa je poznati osnovne napotke:
Tampon
• Vstavi se globlje v nožnico.
• Na pravem mestu je, ko ga ne čutiš.
• Velikost izberemo glede na intenzivnost krvavitev in jih menjamo vsaj na dve do tri ure.
• Ne poškoduje himena.
• S tamponom ne spimo.

Shutterstock

Zadošča že voda

Uporaba navadnega mila lahko neugodno vpliva na naravno nožnično in floro zunanjega spolovila ter tako povzroča draženje, srbenje, srbeč izcedek ali okužbo. Zato bo najprimerneje, da se vsaj enkrat dnevno umijete s prijetno toplo vodo ali ustreznimi kozmetičnimi izdelki za intimno nego. Nožnice pri tem nikakor ne izpirate, le zunanje spolovilo, sramne ustnice, predel med njimi ter okrog ščegetavčka. Le med menstruacijo si spolovilo umijte dvakrat na dan. Priporočljivo pa je tudi, da zunanje spolovilo vsakič umijete po opravljeni veliki potrebi, s čimer preprečite prenos bakterij v nožnico.
Ker lahko gobe in kopalne rokavice povzročijo drobne poškodbe na nežni in občutljivi površini nožnice, jih ne uporabljajte. Zadoščata že umivanje z roko in brisanje z mehko brisačo, ki mora biti popolnoma suha, in je ne sme uporabljati nihče drug. Po dveh dnevih brisačko zamenjate.

Še nekaj osnovnih nasvetov za vse življenje

Brišite se od spredaj nazaj
Po opravljeni potrebi se s toaletnim papirjem obrišite od spredaj nazaj, od nožnice proti zadnjiku torej. S tem preprečite prenos škodljivih bakterij od zadnjika v nožnico, saj lahko povzročijo resne težave.
Nosite bombažno perilo
Bombažno perilo koži omogoča, da diha. Sintetični materiali namreč povečajo vlažnost intimnega predela in tako ustvarijo idealno okolje za škodljive bakterije. Čipkaste hlačke prihranite za posebne priložnosti.
Pred spolnim odnosom in po njem se umijte
To je pomembno, ker prepreči razmnoževanje in širjenje škodljivih bakterij. Za intimno higieno naj skrbi tudi partner.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta